Cultuur

McDonalds versus Sheba

McDonalds en Sheba

Je kent ze wel, van die dagen dat je terugkomt van je ouders en een voedselvoorraad voor een paar dagen mee naar huis krijgt. Ideáál! Totdat plots die dag komt dat je moeder vergeten is boodschappen te doen en er alleen nog maar kattenbrokken in de kast liggen. Hoe ga je deze week nu weer overleven?

Elke dag naar de McDonald’s, dat wordt een beetje duur voor onze onvermogende portemonnee. Bovendien wordt het bierbuikje daar niet echt veel minder van. Dan toch maar het sappige vlees waar je lieve poes elke dag zo van smult? Of de brokken waar je konijntje zo lekker op zit te knabbelen? Klinkt niet erg smakelijk, en dat is het misschien ook niet. Maar als moeders toch niets anders in huis heeft…

Een week lang dierenvoer eten, daar heb je waarschijnlijk nog niet eerder aan gedacht toen de maand weer eens langer was dan je portemonnee aankon. Als het gaat om kattenvoer, dan kan dat in ieder geval geen kwaad volgens kattenvoermerk Sheba: ‘Alle ingrediënten die worden gebruikt bij de productie van Sheba, zijn geschikt voor humane consumptie. Een week lang kattenvoer eten is dan ook niet schadelijk.’

Lisa Emmens, studente Geneeskunde, denkt dat het misschien helemaal zo’n slecht idee nog niet is om een paar keer per week je vette hap in te wisselen voor een bakje Whiskas of een paar brokjes Beneful. ‘Ik denk dat het meeste dierenvoer gezonder is dan elke dag bijvoorbeeld een hamburger van de McDonald’s. In dierenvoer zitten, als het goed is, wél essentiële voedingsstoffen en de voedingsstoffen die in de hamburgers zitten, zullen over het algemeen niet erg nuttig zijn’, beredeneert de studente.

Diervoedingsdeskundige Rein Ketelaar ziet het toch iets genuanceerder. ‘De kwaliteit van voedsel voor dieren is in sommige gevallen beter dan wat mensen te eten krijgen, maar in veel gevallen juist veel slechter. Bij voedsel van dieren is de variatie dusdanig groot dat hieraan geen eenduidige conclusies te verbinden zijn. Daarnaast is humaan voedsel net zo variabel als voedsel voor dieren’, aldus de deskundige. Dus of het nou echt de moeite waard is om het voedselbakje van Flappie leeg te eten, is nog een puntje van discussie. Overleven doe je het in ieder geval wel.

Een gedachte over “McDonalds versus Sheba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.