Actueel

Ingezonden brief van Daan (8)

Kleurplaat

Bij de Studentenkrant zijn we al best wel klaar met de zwartepietendiscussie en we waren dan ook niet van plan dit ook maar enige aandacht te geven. Maar toen we deze brief van een achtjarig, voor zijn leeftijd bijzonder eloquent, jongetje binnenkregen, hebben we toch maar besloten om het plaatsen. Zijn kijk op de kwestie is op zijn zachts gezegd verfrissend te noemen.


Beste Sint,

Ik snap er niets meer van. Sinds ik het afgelopen jaar het grote-mensen-nieuws ben gaan volgen, maak ik me steeds meer zorgen over uw personeelsbeleid. En u doet helemaal niets. Nu 5 december snel dichterbij komt, rest mij niets anders dan de media op te zoeken. Er moet nu echt wat veranderen, anders zie ik het al zo dat mijn Xbox One niet op pakjesavond wordt afgeleverd. En ik heb er al zo lang op moeten wachten. En Pepijn en Joris hebben hem al wél met hun verjaardag gekregen.

Afijn, ik heb de nodige kritische vragen aan de juf gesteld en ook mijn vader kon wat historische gebeurtenissen uitleggen. Ik denk dat ik nu wel genoeg van de materie afweet om u te helpen uw probleem op te lossen.

Sinterklaas, u heeft te maken met een staking. En papa had ook eens last van stakende werknemers. Toen zei hij tegen mij: ‘we krijgen die arbeiders wel klein. Nu geven we ze wat ze willen en straks vliegen ze er één voor één uit.’ Dat moet u dus ook doen! Die Pieten die zich zo nodig willen schminken, omdat hun huidskleur racistisch is, laat u dat gewoon doen. Maar als het eenmaal 6 december is, laat u ze hier mooi achter. Fred Teven ruimt die chocoladebollen allemaal wel op. Dat zegt de vader van Pepijn en die heeft wel drie auto’s, dus dat zal wel kloppen.

Juf Samantha heeft mij geleerd dat de slavernij in 1863 is afgeschaft. Dat is meer dan honderdvijftig jaar geleden! De zaak die de zeurpieten, zo worden ze bij mij thuis genoemd, aanhangig hebben gemaakt, is dus al lang verjaard. Net als die keer dat Oom Willem met zijn Porsche bij de Zwitserse grens werd aangehouden. Hij had weliswaar vijf ton cash in zijn kofferbak, maar hij heeft nooit een rekening van de belastingdienst gehad. Daar vertelt hij nog vaak over.

Dus, ook al maakt u zich schuldig aan slavernij (ik noem het liever dwangarbeid, dat is beter voor uw imago), doordat die Pieten er pas na ruim honderdvijftig jaar iets van zeggen, mag u er, juridisch gezien, gewoon mee doorgaan. In het ergste geval kunt u ze nog altijd vervangen door Polen. Tante Gerda heeft ze ook op haar aspergeplantage en ze is er erg tevreden over. Ze eten niet veel en hebben geen zonlicht nodig. U kunt ze dus makkelijk de rest van het jaar opslaan in een loods in het Westland en zo besparen op transportkosten. Dit behelst wel een fikse verandering in uw bedrijfsvoering, maar papa wil er vast wel even naar kijken, als u het lief vraagt.

Sint, de conclusie is dat u echt wat aan uw probleem moet doen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en zodoende ettert de discussie al een hele tijd door. Nu is de tijd om knopen door te hakken. En dan kan ik ’s nachts weer rustig slapen.

Hoogachtend,

Daan

PS Ik heb op een kleurplaat geprobeerd een regenboogpiet te maken, maar op een of andere manier maakt het niet uit welke kleuren ik met elkaar meng. Ik krijg steeds bruin. Zo zie je maar dat dat idee niet te implementeren is.

PPS Voor de duidelijkheid: een Xbox One, géén Playstation 4.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.