Actueel

Een tekst schrijven; zo doe je dat

Je kamer is nog nooit zo schoon geweest, je hebt seizoen 1 van How I Met Your Mother zojuist voor de derde keer gekeken en buiten is het al donker. Je kunt er niet meer omheen; het essay dat morgen af moet, moet NU worden geschreven. Maar hoe schrijf je nu snel én effectief een tekst? Wij geven je een paar handige tips.

 • Lees je in

  Een essay, of een andere tekst die je voor je studie schrijft, moet natuurlijk wel gebaseerd zijn op de feiten. Verdiep je dan ook altijd eerst in een onderwerp. Regelmatig aantekeningen maken helpt daarbij. Wanneer je de grote lijnen in je hoofd hebt, kun je concretere onderzoeksgegevens raadplegen.

 • Stel een plan op

  Hoewel sommigen het liefst in het wilde weg beginnen te typen, is het meestal echt nuttig om van tevoren op een rijtje te zetten wat je ongeveer wilt zeggen met je tekst. Neem eerst even de tijd om te brainstormen, waarbij je alles opschrijft wat in je opkomt. Bedenk dan een hoofdlijn en schrijf in zinnen of losse woorden hoe je die hoofdlijn gaat opbouwen. Eventueel kun je zelfs al een losse structuur van hoofdstukken en tussenkopjes opstellen.

 • Maak een logische indeling

  Wanneer je tekst duidelijk ingedeeld is, is het voor de lezer gemakkelijker de inhoud in zich op te nemen. Werk met een logische paragraafindeling en gebruik (deel)hoofdstukken en tussenkopjes die de lading dekken. De lezer zou door middel van het ´scannen` van de tekst al een globaal idee van de inhoud moeten krijgen.

 • Schrijf een pakkende inleiding

  Met een sterke inleiding maak je een goede eerste indruk. Een inleiding moet helder opgebouwd zijn, duidelijk maken waar je tekst om draait en de lezer bovendien nieuwsgierig maken (het precieze doel van de inleiding hangt ook af van de tekstsoort). Begin bijvoorbeeld met een algemene beschrijving van je onderwerp en werk dan toe naar de concrete onderzoeksvraag of hoofdgedachte van de tekst.

 • Gebruik een synoniemenwoordenboek

  Afwisseling op het gebied van woordgebruik leest prettiger, maar soms heb je geen idee hoe je iets op een andere manier kunt zeggen. Op internet vind je verschillende synoniemenwoordenboeken, bijvoorbeeld op de website Woxikon. Voer een willekeurig woord in en kies maar raak.

 • Schrap overbodige elementen

  Waarschijnlijk zit je vast aan een bepaald aantal woorden en wil je dat aantal het liefst zo snel mogelijk bereiken. Toch komt het schrappen van overbodige elementen je tekst alleen maar ten goede. Kijk nog eens kritisch naar je eigen tekst en haal nutteloze woorden en zinnen weg.

 • Laat je tekst nakijken

  Zelfs achter de beste schrijvers staat minstens één redacteur. Wanneer je al urenlang aan je eigen tekst sleutelt, zie je slordigheden nogal eens over het hoofd. Bovendien kan het zijn dat de boodschap, die jij oh zo helder dacht te hebben geformuleerd, toch niet zo helder overkomt. Dus, bel je broer of trek je huisgenoot uit zijn of haar bed, en laat je tekst controleren!

De bovenstaande tips zijn natuurlijk vrij algemeen. De ene tekstsoort vraagt om een andere aanpak dan de andere. Informatie over verschillende tekstsoorten en meer schrijftips vind je op de website van de RUG. Hier kun je bovendien uitvinden wat voor type schrijver jij eigenlijk bent. Ook op onze eigen website vind je nog wel wat schrijfadvies; voor het schrijven van een brief weliswaar.

2 gedachten over “Een tekst schrijven; zo doe je dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.