Is het einde nabij? Hoe God verdween uit Dionysos

Dionysos geen ledenWanneer je de gemiddelde student vraagt om de studentenvereniging Dionysos te omschrijven in één woord krijg je altijd hetzelfde antwoord: ‘Er is een studentenvereniging genaamd Dionysos?’. Die is er dus en het is verassend dat zo weinig mensen het kennen, aangezien de vereniging al meer dan zestig jaar meedoet in Groningen. Het gaat daar dan ook al een tijdje niet voor de wind. In haar hoogtijdagen – toen nog christelijk en onder de naam Hendrik de Cock – bestond de vereniging uit meer dan 300 leden. Daar waren er in 2011 volgens het CUOS nog maar 71 van over. Een paar weken geleden viel er een ongemarkeerde bruine envelop op de mat van de Groninger Studentenkrant met daarin het bericht dat Dionysos de afgelopen KEI-week zo goed als nul leden heeft geworven. Dus wij dachten: kom, we bellen ze eens even op om te vragen hoe het gaat.

De tand des tijds
Het begon allemaal in 1947 toen Hendrik de Cock werd opgericht als studentenvereniging voor studenten van de Vrijgemaakte Kerk. In 1966 scheidden de gereformeerde leden zich af en richtten Gereformeerde Studentenvereniging (GSV) op (welke nu bijna twee keer zo groot is dan Dionysos zelf). Wat overbleef ging verder als een algemene christelijke vereniging. In een poging meer leden te werven werd in 2002 volledig afscheid genomen van het christelijke karakter en ging de vereniging verder onder de naam Hendrik. In 2006 werd met de 180 overgebleven leden de laatste link met het verleden doorgeknipt en sindsdien staat de vereniging te boek als de Algemene Studenten Vereniging Dionysos. In 2011 is Dionysos vanwege het kleine leden aantal uit de Contractus gestapt (lees: gezet).

Kunnen we met zoveel veranderingen nog wel spreken van dezelfde vereniging? Erelid Han Hoenders had daar in de tijd van de naamsverandering wel een antwoord op: ‘Nu het een algemene vereniging is, is het bestaansrecht in mijn ogen nul.’ Ook werd eraan getwijfeld of leden van Dionysos nog wel lid konden worden van de reunistenvereniging Hendrik de Cock. De website van de reünistenvereniging ziet er dan ook maar verlaten uit. De laatste nieuwsbrief stamt uit 2013 en de laatste blogpost is een oproep voor een nieuw bestuur. De extern van Dionysos ontkent echter dat het allemaal zo somber is: ‘Onze relatie tot de oud-leden van Hendrik is goed. We houden nauw contact. Regelmatig hebben wij contact met de reünisten en dat verloopt prima.’

Niet zielig
Dat klinkt natuurlijk allemaal heel zielig, maar het lijkt de huidige bezetting geen zak te interesseren. Wanneer we ze op een willekeurig moment bellen, klinkt onder het geluid van een dubieus gestemde piano luid, gelach en gezang. We krijgen ene Henk van de introductiecommissie aan de lijn. Of hij een paar vragen kan beantwoorden? ‘Ja hoor, als je opschiet want we hebben het druk. We hebben inderdaad niet veel leden maar sinds 2011 zijn we redelijk gestabiliseerd. Hoewel we dit jaar maar tien nieuwe aanmeldingen hebben, is de ervaring dat de leden die erbij komen wel heel actief zijn. We hebben tot nu toe geen problemen om commissies te vullen. Natuurlijk zien we in dat als we een paar slechte jaren achter elkaar zouden hebben dat het heel moeilijk wordt. Maar op dit moment zien we de toekomst nog rooskleurig in.’ Aan een goede sfeer ligt het dus niet.

Studentenvereniging?
Naar eigen zeggen heeft Dionysos ongeveer 120 leden. Maar in 2011 toen het CUOS er 71 telde, stelde de vereniging dat ze nog 150 leden hadden. Sindsdien hebben ze niet meer dan vijftien studenten per jaar verworven. Zelfs de SP kan uitrekenen dat daar dus geen reet van klopt. De oplossing kan worden gevonden in het gegeven dat Dionysos ook leden telt die geen student (meer) zijn.  Is er gezien dit aanzienlijke deel niet-studenten dan nog wel sprake is van een studentenvereniging? Bestuurslid Machteld: ‘Er komt een nieuwe generatie studenten aan. Het aantal leden binnen onze vereniging die niet meer studeren neemt af. Wij hebben zeker een positieve blik naar de toekomst, ons plan is het hier gezellig en vernieuwend te houden en iedereen hier welkom te heten.’

Het wonder van de Navigators
Dus wellicht komt er een nieuwe bloeiperiode aan voor Dionysos, hoe onwaarschijnlijk dat ook lijkt. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat een studentenvereniging in Groningen het tij weet te keren. Bedenk bijvoorbeeld dat de Navigators in 2001 nog maar twaalf leden hadden terwijl ze in 2008 alweer op de vierhonderd leden zaten. Dionysos kan echter geen beroep meer doen op de grote meneer in de wolken. Door de jaren heen hebben ze telkens weer water bij de wijn gedaan in de hoop meer leden te werven. Dat heeft uiteraard niet geholpen. Snap het nou: niemand wil lid worden van een vereniging die iedereen als lid wil hebben! Dus Dionysos, ik roep jullie op: Wordt weer bijzonder. Doe iets om je te onderscheiden. En niet alleen een beetje gek doen met een propellerpetje op maar herontdek weer waar jullie voor staan. Zo goed als alle studentenverenigingen zijn aan het groeien, dus dat kunnen jullie ook!