Lid Dizkartes steelt duizenden euro’s

5930025654_e8982d7135_o

Een mannelijk lid (22) van studentenvereniging Dizkartes heeft gedurende drie jaar constant geld ontvreemd van zijn dispuut, jaarclub en commissiegenoten. Door zijn functie als penningmeester kon hij gemakkelijk bij het geld komen en heeft daar volgens bronnen bij Dizkartes gretig gebruik van gemaakt. Over de exacte bedragen en oorzaken van zijn gedrag worden de wildste verhalen de wereld in geholpen door de leden van Dizkartes. Zo zou het gaan om een bedrag van totaal achtduizend euro en zou hij gok- en/of drugsverslaafd zijn. Tijd voor de Studentenkrant om te achterhalen of het roddelcircuit van Dizkartes het bij het juiste eind heeft.

‘Toen werd er op de rekening gekeken en toen was het van “hee, deze rekening is heel erg leeg”

Na een gesprek met het bestuur van Dizkartes en de ad hoc woordvoerder van het desbetreffende dispuut, die ons ook te woord staat namens de gedupeerde jaarclub, wordt duidelijk dat de zaak zo’n drie weken geleden aan het licht is gekomen, vlak voor het dispuutsweekend. Het weekend moest betaald worden, maar het geld was er niet. ‘Toen werd er op de rekening gekeken en toen was het van “hee, deze rekening is heel erg leeg”,’ aldus de woordvoerder. ‘We hebben besloten het de week na het weekend uit te zoeken en op weekend te gaan en geld op te hoesten. Uiteindelijk zijn we wel op een heel leuk weekend geweest. De jongen was er overigens niet bij.’ Ondanks meerdere pogingen om erachter te komen waarom de penningmeester niet mee was op het dispuutsweekend, werd hier door de woordvoerder geen duidelijkheid over geschept.

Na het weekend begint het rekenwerk. ‘We hebben kort gekeken naar de rekeningen en er is een deel waarvan we kneiterhard weten: dat is gebeurd. Er is ook een grijs gebied waarvan misschien dertig tot veertig procent van waar is. Er is geld gerouleerd tussen commissies, dispuut en club en privérekeningen, dus we moeten echt een tekening maken willen we dit uitzoeken.’ Op de rekening waren bedragen te zien die over zijn gemaakt naar partijen die het dispuut nooit aan zou gaan. ‘Denk aan de Jumbo bij hem in de buurt of een restaurant ergens in Twente, plekken waar wij in principe niet zouden komen.’ De woordvoerder bevestigt dat het bij dispuut in ieder geval al om een bedrag van boven de duizend euro gaat. Inmiddels heeft het dispuut kascontrole ingevoerd.

Roddels over redenen voor het gedrag van de jongen kan de woordvoerder niet bevestigen of ontkrachten. ‘Het neigt er niet naar om dat aan te nemen. Dan doel ik voornamelijk op de roddels met betrekking tot drugs- of gokverslaving. Ik denk dat de reden is geweest dat hij krap bij kas zat, waardoor van het één het ander kwam.’

We hoeven hem even niet te zien totdat we dit tot op de bodem hebben uitgezocht

Wat zullen de consequenties zijn vanuit het dispuut? ‘We zijn natuurlijk, want het is nu heel kort dag, heel erg boos. We hoeven hem even niet te zien totdat we dit tot op de bodem hebben uitgezocht. We moeten eerst financieel weer op orde komen met dispuut, we gaan het helemaal uitzoeken en elk bedrag drie keer omdraaien. Ik weet dat dat bij club hetzelfde zo is. Zij zijn ook boos.’

‘Wij hebben in ieder geval contact gehad met zijn ouders en daar zit hij ook nu. Dat is prettig voor ons om te weten, want je weet niet hoe hij zich nu voelt. Tezamen hebben wij afspraken gemaakt over de terugbetaling. Dat daadwerkelijk alles wordt terugbetaald, is inmiddels door zijn ouders aan ons verzekerd. Nadat het onderzoek volledig is afgerond en de hoogte van de schade is bepaald, zal de afhandeling daarmee ook snel in zicht komen.’

Naast het ontvreemden van geld van de rekeningen van het dispuut en de jaarclub, die allemaal op zijn naam stonden, heeft het lid ook geld van de privérekening gestolen van zijn commissie, een rekening die bedoeld is om eten en drankrekeningen van te betalen. Kan hij van de studentenvereniging ook makkelijk geld hebben verduisterd? Hij is immers van meer dan één commissie penningmeester geweest. ‘Minder makkelijk, onze penningmeester heeft volledig zicht op wat er gebeurt met de rekening, maar we willen dit tot op de bodem uitzoeken’, aldus Miranda van der Meulen, Bestuurslid Extern van Dizkartes. Het bestuur is een onderzoek gestart, waarbij onder andere de geschiedenis van de bankpassen wordt bekeken, maar dit kan volgens haar wel weken tot maanden duren. Van der Meulen benadrukt dat er, voor zover bekend, alleen geld is gestolen van gezamenlijke rekeningen van het dispuut, de jaarclub en een commissie. Op deze rekeningen staat geen verenigingsgeld en de rekeningen vallen dus niet onder de verantwoordelijkheid van het bestuur.

‘Het had niet mogen gebeuren, we betreuren dat dit gebeurd is. We zijn een grote vereniging, hebben duizend leden, eigenlijk een soort mini-samenleving. Er worden baby’s geboren, er gaan mensen dood, en dit gebeurt in een samenleving ook’, aldus het bestuurslid. Heeft Dizkartes nog een advies uitgegeven? ‘Niet echt, maar ik denk dat alle pennies (penningmeesters, red.) nog wel een keer extra nagekeken worden bij de disputen.’
Het Dizkarteslid in kwestie was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Foto: Images Money (Flickr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.