Verkiezingen voor de Universiteitsraad: Mag het een keertje boeiend zijn?

U-raad-verkiezingen

Je kon er niet omheen de afgelopen weken: de verkiezingen voor de Universiteitsraad. Tot vervelens toe vielen enthousiaste leden van de deelnemende partijen studenten lastig om toch vooral te gaan stemmen ‘en als je verstandig bent op Calimero, SOG, of die andere’. College? Wacht even, eerst even een praatje van iemand van Calimero. Even naar de UB? Dat gaat zomaar niet. Eerst aan iemand van SOG vertellen of je al gestemd hebt of niet. Hoe dan ook, het is voorbij. De stemmen zijn geteld, de uitslag is bekend gemaakt, en we kunnen ons opmaken voor een jaartje met Calimero als grootste studentenpartij in de Universiteitsraad.

Allereerst: de opkomst. Want dat was een puntje van kritiek, een jaar geleden, toen de opkomst op een abominabele 29,7 procent uitkwam. Nog slechter dan de Europese Verkiezingen, inderdaad, en we weten allebei dat jij daar niet voor gestemd hebt. Dit jaar ging het (mede, of misschien wel ondanks) de gigantische spam van de studentenpartijen ietsje beter: de opkomst kwam uit op zo’n 30,9 procent. Weer door de volstrekt arbitraire grens van 30 procent heen, dus. Zoals Hannelore Vanderveen van Calimero het bij de UK zei: ‘de verkiezingen spelen niet erg, onder studenten’.

Hoe dan ook, er werd wel gestemd en er is dan ook een uitslag. Even een korte samenvatting, want je hebt ongetwijfeld geen idee welke partijen meededen. We hebben drie studentenpartijen voor de Universiteitsraad in Groningen: Studentenorganisatie Groningen (SOG), Calimero, en de Onafhankelijke Studenten Raad (OSR). We vallen met de deur in huis: Calimero heeft SOG van de troon gestoten als grootste partij en knalt naar zes zetels, waar ze vorig jaar nog op vijf waren blijven steken. Slachtoffer is de SOG, die daalt van zeven naar vijf (!) zetels. Nog een verrassing: de Onafhankelijke Studenten Raad wist ook een plek te veroveren in de Uraad. Een zetel, weliswaar, dus lijsttrekker Leon Sloots blijft voorlopig nog wel even onafhankelijk.

Naast de Universiteitsraad heeft ook elke faculteit haar eigen Faculteitsraad, waarvoor ook gestemd kon worden. De resultaten op minifaculteiten als Godsgeleerdheid en Wijsbegeerte zullen we jullie besparen, maar bij Rechtsgeleerdheid is TBR de grootste partij geworden met zes van de negen zetels. Veel andere faculteiten kennen slechts één deelnemende partij en daar gaat het dus om de gekozen mensen op de lijst, en niet om de grootste partij.

Dan nu natuurlijk de hamvraag: zien wij daar nog iets van terug? Stemmen is leuk, maar als je dan twaalf bobo’s ergens in een zaal zet en ze toch niets te vertellen hebben schieten we er natuurlijk weinig mee op. De vraag roept zich op: hoeveel invloed heeft de Universiteitsraad nou eigenlijk? Best veel, zo blijkt. Veel voorstellen van de Raad van Bestuur op een aantal belangrijke terreinen moeten namelijk eerst door de Universiteitsraad geloodst worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de langetermijnvisie op de universiteit (het zogenoemde ‘Institutional Plan’), de organisatie van studentfaciliteiten of de financiële steun voor studenten die dat nodig hebben.

Erg revolutionair zijn de standpunten van de deelnemende partijen nou ook weer niet. Pakken we het verkiezingsprogramma van Calimero, zoals gezegd de grootste partij, erbij, dan vinden we standpunten over het niveau van Engelssprekende docenten (moet beter), de faculteitsbibliotheken (moeten open in het weekend) of de voorlichting over in het buitenland studeren (u raadt het al: moet ook beter). Je zou je kunnen afvragen wie er in vredesnaam tegen deze standpunten zou zijn. De SOG niet, zo gokken wij. Laten we bovendien over een jaar eens toetsen hoeveel van de standpunten zijn waargemaakt.

Wel zijn we benieuwd hoe het debat rondom de Universiteitsbibliotheek gaat aflopen. Voor wie het niet heeft meegekregen: omdat de UB (vooral in tentamenperiodes) zo vaak vol zit, willen zowel Calimero als SOG de UB op bepaalde momenten alleen openstellen voor studenten aan de RUG. HBO’ers kunnen het vergeten. Bij de Studentenkrant zijn we een beetje verdeeld over dit punt, maar zeker is wel dat er iets moet gebeuren. Als je in tentamenperiodes immers niet om acht uur ’s morgens voor de UB gaat staan wachten, kun je fluiten naar een plek.

Kortom: hup Universiteitsraad.


Wat is de Uraad?

De Universiteitsraad is het inspraakorgaan van de RUG. Op een aantal belangrijke onderwerpen moeten voorstellen van de Raad van Bestuur eerst langs de Uraad geloodst worden. De Universiteitsraad heeft 24 leden – 12 worden gekozen uit de geledingen van de medewerkers, de andere 12 uit studenten. En dat is wat we afgelopen maand hebben gedaan.

 

grafiekenzijncool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.