Opinie & Debat

Open brief tegen bier als zomerdrank Nederland heeft meer appelcider nodig

Appelcider

Het is weer die tijd van het jaar. De zon straalt daadwerkelijk warmte uit en mijn Facebook-feed wordt overspoeld met foto’s van mensen op terrasjes. ‘#koud biertje’. Een mooie aanleiding om het eens te hebben over een probleem dat mij al tijden dwarszit: Nederland heeft een drankprobleem. ‘Huh, wat is er nou mis met een drankje op zijn tijd!?’ Helemaal niks, en daar gaat het me ook helemaal niet om. Waar ik me druk om maak is niet het feit dàt er gedronken wordt, maar de drank die daarvoor gebruikt wordt.

Want laten we nou eens eerlijk zijn met zijn allen: bier is niet geschikt als zomerdrank. Het drankje dat verfrissend heet te zijn, voelt in feite alsof je een vloeibare boterham naar binnen zit te werken. Het is vullend, ligt zwaar op de maag en is helemaal niet fijn om op een hete zomermiddag achterover te slaan. Daar is niets verfrissends aan. Wat mensen eigenlijk bedoelen is dat bier uit de koelkast komt, maar daar doen we het niet voor. Dat deze glazen verdunde Brinta ter compensatie soms worden geserveerd met een verlept schijfje citroen – dat je dan lekker in je drinken kan gaan soppen – maakt het er allemaal niet beter op. Nee, wat in Nederland ontbreekt is een drank die in andere landen zonder problemen te bestellen is: appelcider.

‘Hè, maar je kan toch gewoon Jillz kopen?’ Eh, nee. Schande aan iedere ober die dit suggereert als er om cider wordt gevraagd. Jillz is limonade – breezer in een nieuw jasje. Dat kan misschien best lekker zijn op zijn tijd, maar cider zal het nooit worden. Het is een beetje alsof je een boterham met kaas geeft aan iemand die een pizza heeft besteld: je kan alleen beweren dat de twee op elkaar lijken als je nog nooit een pizza hebt geproefd.

En Strongbow dan? Vooruit, dat is marginaal beter: Strongbow is appelcider met een flinke scheut water. Niet direct iets om enthousiast van te worden, maar er komt tenminste echte cider bij kijken. Het probleem is alleen dat Strongbow zonder uitzondering geserveerd wordt in een glas dat is volgestort met een halve gletsjer. In het begin proef je niks vanwege de kou, maar als je even wacht is je drankje zo waterig geworden dat je alsnog niks proeft. Vermoedelijk is het een horeca-truc, om te verhullen dat ook Strongbow geen echte cider is.

En dan is er nog de supermarkt. Ook daar zijn producten te vinden die het gore lef hebben zichzelf ‘cider’ te noemen, maar ook daar kan je het beste uit de buurt blijven. Deze mierzoete pretendenten worden maar al te vaak aangevuld met soorten fruit die niets met cider (of goede smaak) te maken hebben, en met een beetje pech is de supermarktcider ook nog eens alcoholvrij. Want, zo lijkt het idee, cider is toch vooral champagne voor kinderen.

En dat is nu precies het probleem: goede appelcider is absoluut geen drankje voor kinderen. Het echte spul is ook helemaal niet zo zoet. Cider smaakt vooral een beetje wrang, een beetje zuur ook, en is dus niet direct aantrekkelijk voor mensen die vooral op vloeibaar snoep zitten te wachten. Maar verfrissend is het wel, en daar was het tenslotte om te doen.

[pullquote-right]Het drankje dat verfrissend heet te zijn, voelt in feite alsof je een vloeibare boterham naar binnen zit te werken.[/pullquote-right]

Voor wie echt zijn best doet is er overigens wel goede cider te krijgen in Groningen (zo heeft O’Malley’s uitstekende cider op de tap, en kun je verrassend genoeg ook bij Ikea erg degelijke blikjes cider kopen), maar die moeite zou niet nodig moeten zijn voor iets dat in buurlanden gewoon in iedere kroeg te krijgen is. Bovendien kun je op terrasjes moeilijk aankomen met je van huis meegenomen drankjes. En dus blijven we bier naar binnen gieten en onszelf wijsmaken dat dat is waar we op een hete zomerdag behoefte aan hebben.

Ik zeg: het kan zo niet langer. Waarom wel de keuze uit tien niet van elkaar te onderscheiden soorten pils, maar geen enkele goede optie voor cider? Omdat er te weinig naar gevraagd wordt natuurlijk. Als we nu met zijn allen eens besluiten om iedere keer als we een terrasje pakken, tegen beter weten in, te vragen naar cider (en dan vervolgens geen genoegen nemen met Jillz!). Dan zal binnen no time het worteltjestaarteffect optreden en hebben we volgend jaar misschien eindelijk eens een goede verfrissende drank voorhanden. Ik reken op jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.