Ja. Het is mogelijk. Een baan binnenhalen met de strategie van The Game

Solliciteren

Iedere man die ook maar een beetje geïnteresseerd is in de kunst van het versieren heeft tegenwoordig het boek The Game gelezen van Neil Straus. Of heeft er in ieder geval over gehoord in de wandelgangen. Stiekem hebben vrouwen dit boek natuurlijk ook gelezen, je wilt immers toch weten hoe die mannen te werk gaan. Volgens Straus gaat versieren vooral om je zelfvertrouwen -inner game- en om sociale vaardigheden en een verzorgd uiterlijk -outer game-. De tips uit The Game zijn niet alleen werkzaam tijdens het versieren, ze zijn handig voor het verbeteren van je hele sociale leven en het vergroten van je aantrekkingskracht bij toekomstige werkgevers. Met behulp van de theorie uit The Game versterkt door het boek The Charisma Myth door Olivia Fox geeft de Studentenkrant je een korte uitleg over hoe jij je voortaan charismatisch door bedrijven- en instellingsdagen manoeuvreert. Met deze tips over zakelijk flirten rolt die baan je vanzelf tegemoet.

Voorafgaand aan de tips is het belangrijk om te beseffen dat je van een ander kaliber bent dan alle andere mensen in de zaal. Jij bent meer waard dan de rest. Dit verhoogt de aantrekkingskracht op allereerst de vrouw die je wilt, maar het schijnt ook te werken op groepen. Onderscheid je van andere figuren op de vloer, zij zijn immers toch minder interessant. Neil Straus legt uit dat het belangrijk is niet saai en gemiddeld over te komen. Hij geeft daarvoor een paar praktische tips, die je ook gemakkelijk toe kunt passen als jij een gesprek wilt aanknopen met je toekomstige werkgever op bijvoorbeeld een bedrijveninformatiedag.

Tip 1

Het stellen van een tijdslimiet is een manier om over te komen alsof je druk bezig bent met andere zaken, het maakt je aantrekkelijker. Zij moeten blij zijn dat je tijd máákt om met hen te praten. ‘Sorry ik moet er zo meteen weer vandoor want ik heb nog een afspraak (bij een ander kantoor)’ is een goede zin die duidelijk maakt dat jij niet alle tijd van de wereld voor ze hebt.

Tip 2a

Volgens Straus is het ook handig om het gesprek aan te knopen met een reden. Op loze slijmgesprekjes zit niemand te wachten. Vraag gewoon wat je echt wilt weten: ‘ik vroeg me af wat jullie mening is over wat een goede stagiair in huis moet hebben om bij jullie kantoor te komen’ is bijvoorbeeld een goede reden.

Extra tip 2b

Zorg tijdens dit korte gesprek dat je ook echt in this moment bent. Volgens Olivia Fox doe je dit door middel van doordringend oogcontact en door te zorgen dat je je gedachten bij het gesprek hebt. De kleinste afleiding van je aandacht is al zichtbaar voor de persoon met wie je praat, je mimiek en de beweging van je pupillen zijn dan namelijk een fractie van een seconde vertraagd. Onbewust is dit storend voor je gesprekspartner. Deze afleiding kun je voorkomen door zoveel mogelijk oogcontact te bewaren en, zodra je je gedachten voelt wegglijden, je tenen even te bewegen. Dit haalt je terug in dit moment en maakt je aanwezig.

Tip 3

Maak duidelijk dat jij je onderscheidt van de rest. Toon interesse in je toekomstig werkgever in plaats van meteen je imposante bestuurservaring te willen demonstreren. Het bedrijf staat voorop. De werkgever moet zich naarmate het gesprek vordert afvragen wie jij eigenlijk bent en mag best moeite doen dit uit te vinden. Laat ze een beetje raden, speel met ze. Gooi niet meteen je hele CV op tafel maar noem ‘slechts een voorbeeld uit je verzameling relevante werkervaring’. Dit maakt ze nieuwsgierig maakt naar meer. Een outer game strategy uit The Game om je te onderscheiden van de massa is de peacock strategy, waarbij je iets opvallends draagt. Dit kan bijvoorbeeld een das in een felle kleur zijn of met een opvallende print. Dit geeft je toekomstig werkgever iets om jou te herinneren.

Tip 4

De volgende stap is het creëren van comfort. Neil Straus beschrijft dat dit bij vrouwen het beste kan door ze te isoleren van de groep. Dit is lastig op een evenement waar jij slechts kort tijd hebt om je te presenteren. Door ze te overtuigen hun kaartje aan jou te geven heb jij op een later tijdstip je isolatiemomentje waarin je de werkgever op je gemak kan overtuigen van je kunnen. Je eigen kaartje geven, geeft hun het heft in handen en geeft ze de mogelijkheid je níet te bellen. Zeg dat je weg moet -je hebt immers die belangrijke afspraak- en zeg daadkrachtig: ‘laten we contact houden, heb je een kaartje voor me?’ Hoe prominent een kantoor ook lijkt, laat je niet afschrikken door uiterlijkheden, in The Game beschreven als ‘schoonheid’. Het maakt niet uit wat jij zelf hebt gedaan, uiterlijke schoonheid speelt volgens The Game geen rol, zelfverzekerd zijn is alles. Laat dat ook hier gelden.

Tip 5

Fysieke verbinding. Zorg bij het weggaan dat je een hand geeft. Twee keer schudden is genoeg. Dit zorgt ervoor dat jullie een band hebben, aldus een algemeen bekende psychologische strategie. Een hand inclusief het onmisbare oogcontact is genoeg om die band te creëren.

Een paar minuten later stap jij met het kaartje in je zak zelfverzekerd verder. Je favoriete kantoor smachtend achterlatend in de hoop dat jij hún een belletje gaat geven.

3 gedachten over “Ja. Het is mogelijk. Een baan binnenhalen met de strategie van The Game

 • Houd rekening met het feit dat het boek ‘The Game’ geschreven is door een Amerikaanse journalist, gericht op het versieren van vrouwen in een Angelsaksische cultuur. Anders dan Nederland.

  Daarbij worden in dat boek strippers en fotomodellen verheerlijkt tot de ‘ideale vrouw’, terwijl in de praktijk de ‘gewone vrouw’ die je toevallig tegen het lijft loopt in de supermarkt, ontmoet in een cafeetje of naast je zit in de collegezaal, misschien wel veel aantrekkelijker is.

  Wat betreft ‘jij bent meer waar dan de rest’… een ongezonde houding, ook wat betreft liefde en carrière. Arrogantie ligt niet in het verlengde van gezond zelfvertrouwen, in tegendeel zelfs.

  Ik heb de afgelopen decennia genoeg mensen ontmoet met die instelling. Vaak doen ze veel mooie beloftes en maken ze uiteindelijk nauwelijks iets waar. Met wat ervaring en oefening prik je daar gauw doorheen als werkgever.

  Tip 3 is een goede: wees geïnteresseerd.

  Aanvullend: wees OPRECHT geïnteresseerd, zelfs al haal je daarmee niet meteen een baan binnen. Het is de basis van netwerken. Doe het vaak en blijf contacten onderhouden. Na een aantal jaar heb je een netwerkwerk die je tot dienst is, omdat jij ook voor ze klaarstaat.

  Oprechte interesse… Zo heb ik vroeger eens een mooi stage adres geregeld zonder lang zoeken. Hoe? Een onbekende vrouw in de metro aangesproken. Na een spontaan leuk gesprekje (met mijn oprechte interesse), bleek haar man een bedrijf te runnen…

  Trouwens, ‘peacock strategie’ is niet simpelweg iets opvallends dragen. Mystery’s strategie legt uit dat je je juist heel overdreven anders presenteert dan de rest; over the top. Meestal géén aanrader voor het bedrijfsleven.

  Mijn advies: ontwikkel je kwaliteiten, wees bereid om een paar stappen extra te doen voor een bedrijf en wees kieskeurig waar jij je naam en gezicht aan verbindt. Een betere aanpak voor je carrière dan, te proberen een of ander overdreven Amerikaanse theorie toe te passen.

  Beantwoorden
  • Dank voor het uitspreken van precies mijn gedachten.. :)

   Beantwoorden
 • Ik zou persoonlijk nog even het verschil tussen hen en hun opzoeken. Zo wordt je natuurlijk nooit gekozen ;) (tip 4, vijfde zin. Tip 5, laatste zin)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.