InterviewSport

Hoe Nederland het WK gaat winnen: Een wetenschappelijke visie

Het WK voetbal. De zestien miljoen Nederlandse bondscoaches raken er maar niet over uitgepraat. De verwachtingen zijn alweer zo hooggespannen dat de prestaties van onze jongens in Brazilië natuurlijk alleen maar tegen kunnen vallen. Maar ook de wetenschap heeft zo zijn eigen visie op het WK. Hoe kan het Nederlands Elftal zich zo goed mogelijk voorbereiden op het WK en wat moeten de internationals doen om optimaal te presteren en die beker binnen te halen? Bewegingswetenschapper Michel Brink, universitair docent aan de RUG en het UMCG, legt het uit.

De voorbereiding van Oranje in de aanloop naar het WK is een nogal complexe situatie, meent Brink. ‘De bondscoach wordt geconfronteerd met allerlei spelers die vanuit verschillende clubs bij elkaar komen. De één zal heel fit zijn op dat moment, maar er zullen ook spelers bij zitten die erg vermoeid geraakt zijn. En je hebt een aantal spelers die net terugkomen van een blessure, die moet je dan eigenlijk weer optrainen.’

Brink pleit dan ook voor een individuele benadering. ‘Als mensen niet fit zijn, dan kun je in die weken nog wel een heel goed programma opstellen om ze zo fit mogelijk te krijgen. En voor de mensen die heel vermoeid zijn moet je een ander programma hebben dat zich veel meer richt op het herstellen van dat zware seizoen zodat ze langzaam weer een beetje fris worden.’

Wondertechnieken zijn er niet

Blessures liggen, zeker in het geval van Arjen Robben, altijd op de loer. Volgens Brink hangt het natuurlijk van de blessure af, maar wondertechnieken om er vanaf te komen zijn er niet. ‘Er zijn een aantal behandeltechnieken die binnen de traditionele geneeskunde vallen, en er zit een schil omheen van de alternatieve geneeskunde, waarvan we wetenschappelijk gezien niet goed weten of het werkt. Je hebt in de sport veel van dat soort alternatieve circuits.’ Als wetenschapper zou Brink daar echter zelf niet voor kiezen. ‘Maar in de situatie waarin iemand heel graag zo’n WK wil gaan spelen, voor hemzelf of misschien ook wel voor het team, kan ik me wel voorstellen dat mensen wat om zich heen gaan kijken.’

Naast hard trainen is rust pakken natuurlijk ook erg belangrijk. Koude baden zijn op korte termijn erg goed voor het herstel, net als goede vochtinname en nachtrust. En de internationals moeten dan niet alleen lang, maar ook echt fijn slapen. ‘Dus zorg ervoor dat de spelers op tijd naar bed gaan, ze niet teveel afleiding op de kamers hebben, en dat er niet een buslijn ’s ochtends om zes uur al voorbijkomt.’

Via de regenpijp naar de kroeg

Anekdotes van Oranje-spelers die middels de regenpijp hun hotel ontvluchtten en vervolgens in de lokale discotheek genoten van drank en vrouwen, ze zijn er genoeg. Wetenschappelijk gezien is het helaas niet de beste vorm van teambuilding. ‘Vanuit de literatuur is bekend dat het herstelproces nadelig beïnvloed kan worden door alcohol,’ vertelt Brink. ‘Het gaat er volgens mij om dat je op een slimme manier groepsactiviteiten uitvoert om een hecht team te krijgen, maar dat hoeft niet per se via de regenpijp met drank en tot diep in de nacht.’

En dan is er nog de kwestie van de spelersvrouwen. Ze zijn volgens bondscoach Louis van Gaal gewoon welkom. ‘Een speler is niet alleen voetballer, maar ook vader van zijn kind, echtgenoot en minnaar. En dat laatste hopelijk van zijn vrouw…,’ stelde Van Gaal onlangs. Ook Brink denkt dat de spelersvrouwen een positieve invloed kunnen hebben. ‘Zo’n toernooi is heel stressvol. Niet alleen fysiek, maar de hele wereld kijkt mee. Een goede manier om om te kunnen gaan met die stress is dat je het met mensen kan delen, dus de sociale steun rondom zo’n speler. Dat pleit er wel voor dat je dat familie en vrienden in de buurt hebt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.