Recensie

Hamlet versus Hamlet

hamlet

Afgelopen maand vond er een spetterende uitvoering van Hamlet plaats. Voor deze meesterlijke productie hebben het Belgische Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam de handen ineen geslagen. En dat merk je. De spelers zetten een onovertroffen prestatie neer. Abke Haring, als Hamlet, vertolkt haar rol als opgroeiende, intelligente maar nog steeds in het bezit van een jeugdige naïviteit, persoon met een dergelijke verve dat zij spontaan de gehele zaal tot fan maakte.

De ietwat erudiete keuze van Tom Lanoye om een vrouw de hoofdrol te laten spelen, werpt ook zijn vruchten af. De bedoeling is om op het toneel een ‘incarnatie van de androgynie van de adolescentie’ te laten schijnen, bereikte hierdoor een absoluut hoogtepunt. De relativiteit van het bestaan en het leven aan het hof, in combinatie met de lugubere verhaallijnen van Shakespeare, komen samen tot een climax als alles voor de nieuwe koning instort en zijn nieuwverworven rijk te grabbel ligt.

Het podium kent zwevende, gerasterde panelen die gebruikt worden voor boodschappen aan Hamlet van de oude koning uit het hiernamaals en Polonius, Roeland Fernhout. Daarnaast belichaamt het posium het kasteel dat uitsteekt boven de rottende puinhopen van de samenleving, zodat elk drama zich boven het gepeupel afspeelt.

Gaite Jansen, in de rol van Ophelia en daarmee het begeerde liefje van Hamlet, speelt uiterst sterk in deze bewerking van het originele verhaal. De tekst, en daarmee de bewerking van Lanoye, is gigantisch sterk en zorgt in elke passage voor een nieuw hoogtepunt tot de kijker in extase verkeert en alles wat er gebeurt in zich opneemt. Afgewisseld met korte, humoristische entre-d’actes, krijgt ook het publiek tijd om adem te halen en de lachspieren te laten werken. Het einde is zoals we het kennen van Shakespeare: we nemen afscheid van het zoetsappige Grimm-gezeik, want Shakespeare zou Shakespeare niet zijn als niet iedereen dood gaat. Mocht je zelf ook een keer zin hebben om je geld a-studentikoos uit te geven aan hoge cultuur in plaats van de gebruikte braspartijen in de kroeg: ‘Hamlet’ wordt op 9 september (door Jeugdtheaterschool Meeuw) en 27 januari (door The Tiger Lillies) weer opgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.