Actueel

Entrepreneur: Frankville. Een uit de hand gelopen moestuinvereniging

frankville

Na te zijn gestopt met de academische Pabo, besluit Frank van der Waals (23) het roer om te gooien. ‘Ik dacht dat ik nu maar eens moest doen waar ik wel goed in ben, namelijk mensen bij elkaar brengen.’ Hij verzamelt 25 vrienden in een collegezaaltje, onderwijst ze over duurzaamheid, voedselverzameling en voedselbeleid en weet meer dan de helft te enthousiasmeren tot actie over te gaan. ‘We gingen op zoek naar een moestuinvereniging om gewoon maar wat te tuinieren, maar dat is een beetje in een stroomversnelling geraakt.’

De eerste bijeenkomst is inmiddels een jaar geleden en nu al staat Frankville, zoals het project heet, als een huis. Met de veertien zogenaamde Innergroup-leden heeft Frank een start gemaakt om zowel zichzelf als anderen te onderwijzen over duurzaamheid en zelfredzaamheid. ‘We dachten: als we willen leren over zelfredzaamheid, dan moeten we maar eens beginnen met het verbouwen van onze eigen groenten,’ aldus Frank. ‘Via de gemeente kwamen we Ineke en Karin tegen, die een soortgelijk idee al gepitcht hadden bij het Honours College van de universiteit. Toen zijn we in gesprek gegaan met de RUG, die gelijk enthousiast was. Nu hebben we tweehonderd vierkante meter op het Zernike in bruikleen, waar we slechts veertien euro contractkosten voor hoefden te betalen. Bovendien mogen we elk halfjaar nieuwe ideeën pitchen, wat we halverwege juli weer gaan doen.’

Hoe is Frank eigenlijk aan al die kennis over moestuinieren gekomen? ‘Boekjes lezen. Er bestaat een boekje, genaamd ‘Het ABC van de moestuin’, waar alles over de in Nederland te verbouwen groenten staat uitgelegd. Op vijf december vorig jaar lag er ook een envelop van de overheid in de brievenbus. We hadden een ‘Groen en Doen’ voucher gewonnen van duizend euro, welke we in educatie hebben gestoken.’ Met het geld hebben ze Janneke Tops, moestuingoeroe, langs laten komen voor een basiscursus. Zij geeft nu elke maand de ‘Tips van Tops’, waarbij ze lesgeeft over zaken als composteren en zaaien. ‘Op 13 juni is er trouwens weer een Tips van Tops, dan gaan we weer plantjes van de kassen in de Linnaeusborg naar de tuin halen, want er zijn er een paar verzopen door de regen. Als er lezers van de Studentenkrant geïnteresseerd zijn, kunnen ze gewoon langskomen.’

Naast de moestuin worden er ook lezingen gegeven om mensen bij elkaar te brengen op het gebied van duurzaamheid. ‘We willen wel overgaan van een denk- en praatcultuur naar een doe-cultuur.’ Zo wil Frank in de toekomst graag een lesmethode ontwikkelen om basisschoolscholieren in aanraking te brengen met duurzaamheid. ‘Ik geloof er heel erg in dat waar je je mind toe zet, dat dat ook gaat komen, dus ik denk wel dat dit gaat gebeuren in de toekomst.’ Rondkomen van Frankville is echter niet de bedoeling. ‘Ik geef huiswerkbegeleiding en werk voor Google fotografen. Gelukkig heb je als student, of jong persoon, niet zulke hoge vaste lasten.’

En wat is het plan voor Frankville in de toekomst? ‘Als er op een gegeven moment ruimte voor is, willen we wel catering opzetten, of een pop-up avond in een restaurant waar we koken met onze eigen oogst, of een oogstfeest organiseren. De tuin moet een chillplek worden waar je met je ideeën aan de slag kan.’ Frankville heeft ook het idee om volgend jaar stukjes grond te geven aan mensen met creatieve ideeën. ‘Dat hoeft niet per se een moestuin te zijn. Stel, je wilt het gebruiken voor public art en kan iets moois met een stuk hout of ijzer, of je wilt een barbecue maken, dan kan je ook gewoon delen in de oogst.’ Het plan van Frankville is om vooral een uitvoerende, faciliterende rol te hebben. ‘Wij hebben het netwerk al uitgerold en kunnen meehelpen met de uitvoering van het idee.’

Dus, vind je het leuk om volgend jaar een stukje grond te hebben, alleen of met een groep? Dan kan je contact opnemen met Frank via info@frankville.com, of even kijken op de Facebookpagina van Frankville.