Kroegportret: De speciaalbierbus

speciaalbierbus

Deze maand in de rubriek kroegportret geen aftandse zuipschuur, net nieuwe hipstertent of overbekende chillkroeg. Nee, deze maand laat de Studentenkrant u kennis maken een totaal nieuw concept. De bar in kwestie kan je neerzetten waar je maar wilt, heeft de mogelijkheid om bier te schenken terwijl hij wordt verplaatst en geeft je het gevoel alsof je in een schieten, tieten, helikopters, jaren ’80 film bent aanbeland; we hebben het over de speciaalbierbus.

Albert Jelle Hofstra is de 26-jarige medeoprichter van de speciaalbierbus en moeizaam afstuderend student technische bedrijfskunde. Samen met zijn huisgenoot en vriend Brent heeft hij de speciaalbierbus bedacht en het concept in praktijk gebracht.

De bus, die sinds mei vorig jaar de straten van Groningen en omstreken siert, is niet te missen. Het betreft hier een achttien meter lange, Zwitserse harmonicabus van bouwjaar 1981. Binnenin zit een bar van vijf meter breed, tien tapkranen en 33 zitplaatsen. De bus functioneert zowel stilstaand als rijdend. Albert Jan is duidelijk trots op zijn creatie. ‘Het is een heel imposant ding als je het door de stad ziet rijden. Iedereen staart je na van “waar gaat dat ding heen, ik wil mee”.’ Het bier dat ze schenken is speciaalbier dat wordt gebrouwen door lokale bierbrouwerijen van Breda tot Texel tot Haarlem.

Het ontstaan van een origineel idee is vrijwel altijd de som van twee onlogische opties. Zo ook bij deze kroeg op wielen. ’Mijn ouders hebben al jarenlang een oldtimer busbedrijf, waar ik ook zelf vanaf 2006 al werk,’ legt Albert Jelle uit. ‘Mijn zakenpartner Brent heeft voor zijn afstuderen het speciaalbierfestival in de Martinikerk georganiseerd.’ De twee vrienden hadden het er al vaker over gehad om samen een bedrijf te beginnen en voor hen was één plus één dan ook gewoon twee. ‘Toen dachten we, waarom gaan we niet gewoon een speciaalbiercafe beginnen in een bus? Toen hebben we in een weekend de hele bus leeggetrokken en een schets gemaakt van wat we er allemaal in wilden hebben. Toen moesten we eigenlijk wel.’ zegt Albert Jelle lachend. Voorzover hij weet is de speciaalbierbus de enige in zijn soort.

De doelgroep voor het cafe is divers. Ze gaan naar lokale ietwat alternatieve festivals, doen oud-huisgenotendagen, verzorgen uitjes voor grote studentenverenigingen en gaan naar bedrijfsuitjes. ‘Iedere dag dat je weggaat, heb je gewoon een mooie dag’ vertelt Albert Jelle. ‘We komen op de meest unieke locaties. De ene keer staan we op het strand op een waddeneiland en de volgende keer geven we een biercursus aan scholieren.’ Het bedrijf loopt ook goed. Ze hebben in de vorige zomer 35 boekingen gehad. Reclame maken hoeven ze bijna niet. ‘Zodra je rijdt is het reclame voor zichzelf.’

‘Waar gaat dat ding heen, ik wil mee’

Leven kunnen de heren nog niet van hun onderneming. Maar financieel gaat het meer en meer lopen zegt Albert Jelle. ‘Sinds we hebben geïnvesteerd hebben we geen geld meer hoeven bijleggen.’ Maar voor later zijn de plannen groter. ‘Je hoopt natuurlijk wel dat je op een gegeven moment kan stoppen met je echte baan en zelfstandig ondernemer kan worden. Dat is mijn doel.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.