Heb jij zin in het lustrumfestijn?

heb-jij-zin-in-het-lustrum

Morgen begint de feestmaand ter ere van het vierhonderdjarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Tot en met 15 juni zal de stad rood kleuren met tal van lustrumactiviteiten. Niemand minder dan Koning Pils, Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander, zal de aftrap geven tijdens het openingsfeest voor het academiegebouw. Het klinkt misschien als een mooi feestje, maar de lustrumkoorts lijkt nog niet te heersen in Groningen. De Studentenkrant confronteerde een aantal studenten met de vraag: ‘heb jij zin in het lustrumfestijn?’

Simone (21) zegt nog vrij weinig van het lustrum te weten. Ze heeft de facebookpagina wel geliked, maar ze heeft ‘anderen er nog niet over gehoord’.

Psychologiestudente Michelle (19) heeft de lustrummails wel voorbij zien komen. ‘Ik heb ze alleen niet echt gelezen.’ Interesse voor het lustrum is er nog niet echt, maar er is al wel afgesproken met vrienden om naar het gala te gaan.

Nathalie, 19 jaar en studeert geschiedenis, gaat ook mee. Haar studievereniging, GHD Ubbo Emmius heeft het lustrum gepromoot en ze overweegt om aan de maskerade, een grootse optocht door de binnenstad, deel te nemen. ‘Maar als ik op een skippybal door de stad moet, dan ben ik er niet zo bij.’ Inderdaad, het gerucht gaat dat Ubbo Emmius, samen met onder andere Albertus Magnus en faculteitsvereniging Gerardus van der Leeuw, dit stukje speelgoed wil incorporeren in hun act. Het bestuur van Ubbo wilde dit gerucht bevestigen, noch ontkennen.

Of Nathalie nou wel of niet op een skippybal voorbij komt, Mike (21), student Spaans en International Business, gaat in ieder geval kijken. Met een groepje vrienden van zijn studievereniging gaat hij het lustrum volledig meemaken. ‘Ik ga sowieso naar het gala en ook naar de biercantus.’ Hiermee is Mike overduidelijk de meest enthousiaste lustrumganger van ons rondje. Natuurlijk is hij ook bij de opening, al doet de komst van onze koning hem niet zo veel.

Rechtenstudent Bastiaan (24) hecht ook niet veel waarde aan het bezoekje van ons staatshoofd. Hij vermoedt wel dat ‘de uni vast denkt: ‘kijk ons tof zijn’.’ Maar zeg nou zelf, het is best wel tof om de koning eens te zien, in ieder geval wel voor

Pien en Pien, beide rechtenstudente, 19 jaar oud en in dezen qua mening ook niet te onderscheiden.

Als vrijwilliger aan het lustrum meehelpen, ziet het duo ook unaniem niet zitten, net als de rest van de ondervraagden. In haar reactie laat lustrumcoördinator Els van den Berg weten dat dit beeld niet helemaal representatief is. Het lustrumbureau is op zoek naar duizend vrijwilligers en ze zijn een ‘heel eind op weg.’ Ook de promotie zal de aankomende tijd intensiever worden. ‘Uiteindelijk bereiken we al de mensen die bereikt willen worden’, verzekert Van den Berg ons. Iedereen kan zich dus voorbereiden op een tsunami aan lustrumpropaganda en een dito stapel oud papier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.