Sport

Race of the Classics: Een studentenzeilrace van Rotterdam naar Engeland

rotc
Foto: Race of the Classics

Ze zijn eergisteren vertrokken: de deelnemers aan de Race of the Classics 2014. Een zeilrace van -als het weer meezit- Rotterdam naar Engeland en weer terug. Aan het woord de deelnemers van het Groningse team dat zal meevaren op de Flying Dutchman.

In een week tijd moeten ze het stuk naar Engeland en terug afleggen. Zenuwachtig zijn ze nog niet echt, vertellen deelnemers Roos de Blecourt en Luuk van Dijk. ‘Het is best een gekke gedachte dat we volgende week al op zee zijn.’ Beide deelnemers hebben, zoals veel in hun team, al wel er- varing met zeilen, maar niet op zo’n groot schip als dit. De twee denken dan ook dat het zwaar zal worden. ‘Gewoon een uurtje op de bank gaan zitten zoals we dat nu wel kunnen doen als we even geen zin hebben om te studeren, dat zit er straks even niet in,’ vertelt Roos. ‘We zullen vast ook wel eens flink op elkaar staan te vloeken, omdat het allemaal niet loopt.’ Luuk: ‘Veel zal ook van het weer afhangen. Het kan gewoon de hele week regenen op de Noordzee.’

Met eten en slapen is het ook even behelpen, midden op de Noordzee. ‘En ‘s nachts moet er ook gezeild worden, natuurlijk´, vertelt Roos. ‘We hebben dan ook een rooster gemaakt en alles in shifts verdeeld.’ Het eten wordt door de ouders van de deelnemers gekookt en ingevroren. ‘Het is niet te doen om aan boord ook nog eens te aan koken en waarschijnlijk hebben we daar ook geen zin in.’

Met 24 deelnemers doet het Groninger Team RUG mee aan de zeilrace met klassieke schepen. ‘Het vinden van deelnemers voor het team was niet zo moeilijk’, vertelt Roos, die overigens ook in het bestuur van het team zit. ‘Veel gaat ook via-via. In oktober vorig jaar hadden we het wel ongeveer rond, denk ik. Daarna zijn nog maar twee of drie mensen gewisseld.’ Best een prestatie, zeker als je bedenkt dat er nogal wat kosten gemoeid zijn met deelname aan de ‘Rees’. ‘Het inschrijfgeld alleen is al vijfhonderd euro, en daar komt nog van alles bij. Zo moesten we ook reddingsvesten hebben. Van die speciale, voor op zee. Die hebben niet veel mensen in de kast liggen.’

Of ze kans maken om te winnen vinden Roos en Luuk moeilijk in te schatten. ‘Er zijn allerlei verschillende prijzen te verdelen. Voor iedere etappe, voor het algemeen klassement, maar bijvoorbeeld ook voor het team dat de meeste media-aandacht weet te genereren. Maar uiteindelijk gaat het er gewoon om om een mooie week te hebben!’

De Race of the Classics vindt plaats van 31 maart tot en met 6 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.