Het piramidespel van Vemma/Verve

vemma-verve

Lekker snel veel geld verdienen met minimale inspanning. Dat moet voor de student die iedere cent omdraait om dat around-the-worldticket te kunnen betalen als muziek in de oren klinken. Maar dat is nog niet alles: ben je echt goed, dan verdien je binnen no-time tweeduizend euro per week en dan wordt die BMW uit je dromen ook nog eens voor je betaald. En had ik al gezegd dat dit geld de rest van je leven blijft binnenstromen? Ja hoor.

Geloof je in wonderen, dan is dit allemaal mogelijk als je het energiedrankje  Verve of vitaminesupplement Vemma gaat verkopen. Verve onderscheidt zich van zijn concurrenten door de enige gezonde energiedrank op de markt te zijn. Met het supergezonde vitaminemengsel kun je voortaan zonder schuldgevoel als een stuiterbal door het leven gaan. Zelfs Dr. Oz is fan, toch niet de minste in de categorie televisiedokters.

Hoe je hier zo rijk mee kan worden? Multi-level marketing is het codewoord. In de volksmond wordt dit ook wel een piramidespel genoemd, maar daar zijn de advocaten van het Amerikaanse bedrijf het niet mee eens. Het komt erop neer dat deelnemers, affiliates, een maandelijks terugkerende bestelling doen en andere mensen werven om het zelfde te doen. Een deel van de omzet die de affiliate geworven heeft, wordt aan hem uitbetaald. Bepaal zelf maar hoe je zo’n constructie wil noemen.

Om het allemaal overzichtelijk te houden heeft moederorganisatie Vemma wat verschillende manieren bedacht waarop er geld verdiend kan worden. Als je voor allemaal in aanmerking wil komen, moet je wel even een pakket ter waarde van 439 ekkies aanschaffen. Dat is dus mooi te betalen met een DUO-lening, maar dan wordt het wel een maandje leven op soep en brood.

Met hun kekke, jonge imago ronselt Vemma voornamelijk jongeren en studenten. Lijkt het je wat? Ga er dan voor! Bedenk wel dat er een dag gaat komen waarop je jouw toekomstige werkgever moet uitleggen waarom je met het verkopen van energiedrankjes een gat in je CV hebt geslagen. Met andere woorden: doe maar niet dus.