Actueel

Gemeenteraadsverkiezingen

Allemaal netjes gestemd vorige maand? Vast niet. Met 54% viel de opkomst nog best mee in de stad, maar onder studenten leken de verkiezingen niet echt te leven. Grote vraag is natuurlijk: wat nu?

De PvdA mag even een tijdje op de blaren gaan zitten. De sociaaldemocraten zijn voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog (!) niet meer de grootste partij in Groningen. De PvdA daalde van negen zetels in de raad naar zes. Een behoorlijke klap, maar de kans dat ze weer in het college komen is ondanks alles nog best groot. Met zes zetels is de PvdA immers gedeeld tweede, samen met de SP die ook zes zetels behaalde.

De grote winnaar is, hoe kan het ook anders, D66. Mede dankzij de studenten, want als we de peilingen mogen geloven stemt de helft van de Groninger studenten op D66. Een behoorlijk aantal, als je bedenkt dat de partij in totaal bijna twintigduizend stemmen kreeg in de stad. Dan is de steun van de tienduizenden studenten in Groningen meer dan welkom.

Gezien de relatief kleine verschillen tussen D66 en de PvdA zou het best wel eens kunnen dat deze twee partijen in ieder geval een coalitie gaan vormen. In totaal zijn er 39 raadszetels verdeeld in Groningen, dus dan zijn ze er nog niet. D66 en PvdA zouden samen kunnen gaan met de SP om zo op 21 zetels uit te komen – net genoeg voor een meerderheid.

Aan de andere kant van het spectrum ligt een samen- werking misschien iets minder voor de hand. Dan zou D66, als grote winnaar en als grootste partij, zich moeten wenden toe bijvoorbeeld de VVD. Dat zet echter weinig zoden aan de dijk aangezien de VVD slechts drie zetels heeft. Dan zouden er drie extra partijen bij moeten en dat wordt toch wat te gortig. Een soort Paars gaat ook (net) niet lukken aangezien D66, PvdA en VVD samen op 18 zetels uitkomen. Misschien dat Student en Stad de benodigde twee extra zetels kan leveren?

Met D66 als grootste partij krijgen de studenten wat ze willen. Niet dat het helemaal aan studenten is te danken, want ook elders in het land won de partij fors. Nu maar afwachten wat de democraten met al die zetels gaan doen.

Een gedachte over “Gemeenteraadsverkiezingen

  • Beetje spuit 11 dit, aangezien al sinds begin van de week bekend is dat er waarschijnlijk een college van D66, PvdA, VVD en GroenLinks komt. http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=132303

    Daarnaast zijn de verschillen tussen D66 en PvdA allesbehalve klein. Denk hierbij aan de hoogte van het weerstandsvermogen van de gemeente, de aanbesteding van schoonmakers en buschauffeurs, bijbouwen van sociale huurwoning en armoedebeleid.

    Wel goed Studentenkrant aandacht besteedt aan de gemeentepolitiek!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.