Sport

Bodemsport: Open Nationaal Studentenkampioenschap Curling 2014

curling

18 maart ging in IJshal Leeuwarden het jaarlijkse Open Nationaal Studentenkampioenschap Curling van start. Dit toernooi vormde een mooie kennismaking tussen student en een ietwat onderbelichte ijssport. In de vijfde editie van het ONSC namen twintig teams van vijf het tegen elkaar op. De Studentenkrant volgde de deelname van een groepje studenten uit Groningen, Team Andrélon Perfecte Curl, die voor het eerst meededen aan dit bijzondere toernooi.

Bij aankomst begeven enkele deelnemers zich al op glad ijs om de vijf langgerekte banen even goed te inspecteren. Elk team maakt gebruik van vier stenen van twintig kilo, enkele bezems om de wrijving van de steen op het ijs te verminderen en draagt een soort rubberen zool om de afzet gemakkelijker te maken. Een DJ draait alvast de beste hits van Slam FM op repeat en bemand ook de rookworst/Jägermeister bar. Het toernooi is er klaar voor, nu de studenten nog.

Na wat uitleg en oefening, een gratis snertbuffet en een koude pils om de zenuwen te bedaren gaat de eerste ronde van het toernooi van start. Hier blijkt voor een aantal deelnemers dat met gympen op het ijs blijven staan al moeilijk genoeg is, laat staan dat er kan worden gescoord. Ook Team Andrélon Perfecte Curl onderschat in eerste instantie de gladheid van de ijsbaan. Ze zijn dermate enthousiast dat de meeste stenen in de eerste ronde met hoge snelheid recht door het zogeheten ‘huis’ vliegen, de bullseye aan het einde van de baan. De tegenstander, Stenden Aventika, weet wel wat stenen tot stilstand te brengen in het ‘huis’ en pakt zo de eerste overwinning.

De eerste intense fysieke inspanning wordt beloond met een biertje en shotje Jäger, om vervolgens gretig en verwarmd ronde twee aan te gaan. De heren van Perfecte Curl weten zichzelf te herpakken en krijgen het voor elkaar in ronde twee de tegenstander, toepasselijk ‘4 Zwakzinnigen en een Hamlap’ genaamd, met één hele punt te vernederen.

Wat volgt is voor niemand geheel duidelijk maar komt neer op een soort shootout die het eindklassement zal bepalen. Ieder team krijgt nog een poging om punten te scoren, wat de laatst genoemde teams helaas niet lukt. Een titanenstrijd om de dertiende plek vergt de uiterste concentratie van de heren van Perfecte Curl, maar de al gespeelde wedstrijden gaat ze toch in de koude kleren zitten. Een verlies, een veertiende plek en geen trofee om mee naar huis te nemen. Toch staan ze hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer op het Leeuwardse ijs voor deel zes van het ONSC in de hoop meer beslagen ten ijs te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.