Online tentamens

Wim-Vuijk

[dropcap]I[/dropcap]k stond vrijwel vooraan, 30 oktober 2013, met om mij heen behalve vriend Hans alleen maar jongelui van maximaal 30. Bob Dylan stond een meter of wat van mij vandaan, op het toneel. De jongen naast me trok zijn vriendin wat opzij aan haar arm, om mij vrij zicht te geven. “Die meneer kijkt live”, gaf hij als verklaring. Op ons, oude mannen, na keek iedereen op een scherm. De smartphone of de tablet maakte overuren. Dit moest op Facebook, op Twitter kon je volgen wat men ervan vond, op Youtube kon je tijdens het concert al nummers terugluisteren.

De zenuwachtige bewakers van de HMH hadden het nog zo gezegd: geen opnames maken met telefoon of tablet! Deze waarschuwing werd door zo’n 3000 bezoekers vastgelegd, hij was bijkans stekeblind door het flitslicht. Al snel verschenen foto’s en fragmenten, setlists en beschouwingen op vele sites. De meeste bezoekers waren voortdurend bezig de wereld te informeren over de gang van zaken.

Het geheimhouden van een tentamen is, in een wereld vol handige apparatuur waarmee alles vastgelegd en gedeeld kan worden met mensen die dat allemaal reuze interessant vinden, zoiets als het verbieden van opnames van een concert. Je kan wel roepen dat het niet mag, je schijnt met een fel lampje op het toestel van een van de bezoekers, je spreekt er schande over, maar het helpt niets. Het is een druppel op een gloeiende plaat.

Op Studeersnel kun je zien dat tentamens, oefententamens en collegeaantekeningen online staan, maar dat zijn de brave borsten onder de online-aanbieders, de Youtubes en de Facebooks. De sites die niet bekend zijn en de rechtstreekse contacten, daar gaat het om. Vooraf een tentamen zien, dat is natuurlijk leuk, maar dat hoeft niet per se in het openbaar te gebeuren, en tijdens het tentamen berichten uitwisselen, overleggen en externe bronnen raadplegen, dat is nog veel mooier.

Het multiple choice-tentamen op papier heeft zijn langste tijd gehad. En wie verwacht er nou van een tentamen Computercommunicatie dat het op papier staat?

Ik noem het uitlokking.

Een gedachte over “Online tentamens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.