Sport

Gemeente Groningen bekommert zich niet om roeiers

roeien
Foto: Eigenberg Fotografie

[dropcap]D[/dropcap]e gemeente is onduidelijk over de toekomst van een roeibaan in Groningen. Vorig jaar heeft de gemeente Groningen de roeibaan in Harkstede opgekocht als onderdeel van het falende ‘Masterplan Meerstad’. Het plan is om het gebied waar de huidige roeibaan ligt onder water te laten lopen en elders in het gebied een nieuwe roeibaan aan te leggen. Over het precieze hoe en wanneer houdt de gemeente haar kaken stijf op elkaar. Om enigszins helderheid te krijgen in het rookgordijn dat de gemeente optrekt rond de toekomst van grootste studentensport van de stad, heeft de lokale partij Student en Stad vragen gesteld aan het college van B en W.

De reden voor deze onduidelijkheid is volgens Mark van den Anker, nummer 2 op de lijst van Student en Stad, dat de gemeente de plannen zelf nog niet heeft uitgewerkt. ‘Wij denken dat dit komt doordat het een lage prioriteit heeft bij de gemeente, ze zien het belang er niet van in.’ Van den Anker ziet deze belangen wel. Als de gemeente niet snel duidelijkheid geeft over de gang van zaken komen wedstrijden als de Martini Regatta, een internationale wedstrijd waar een slordige 2000 roeiers op afkomt, in gevaar. ‘Voor 1 april moet de aanvraag voor de Martini van volgend jaar rond zijn. Wanneer er geen duidelijkheid is over de aanwezigheid van een roeibaan bestaat de kans dat deze wedstrijd volgend jaar van de agenda verdwijnt. Wanneer dit gebeurt krijg je hem ook nooit meer terug. Waarschijnlijk verhuist dit evenement dan naar het westen’.

Tim van de Vendel, praeses van studentenroeivereniging Gyas, denkt dat met het verdwijnen van de wedstrijden de roeisport in Groningen verschraalt. En dat is slecht voor de sport in de stad. ’Roeien is de succesvolste sport van Groningen’, legt van de Vendel uit. Hij doelt hiermee op de sportpenningen die jaarlijks door de gemeente worden uitgereikt. Elke sporter of team die een podiumplaats heeft behaald op een NK, EK, WK of Olympische spelen krijgt een penning. Afgelopen jaar zijn er twaalf van deze penningen uitgereikt in Groningen, 11 hiervan zijn ontvangst genomen door roeiers. Van de Vendel begrijpt niets van de desinteresse van de gemeente voor de roeisport. ‘Roeien kost de gemeente nooit geld, maar het levert wel veel op’.

De gemeente laat het allemaal maar aan hun reet roesten. Het college van B en W wil niet uitleggen hoe het komt dat er zoveel onduidelijkheid is. Ook geeft het college geen reactie op de aantijgingen dat de gemeente geen prioriteit heeft voor de roeisport (en dat is natuurlijk eigenlijk al een reactie op zich). Wel laat het college weten dat ze voor 1 april antwoord probeert te geven op de vragen van Student en Stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.