De Olijke Tweeling: Op zoek naar de bekendste tweeling van Groningen

[dropcap]G[/dropcap]ekleed in precies dezelfde outfit met tussen hen in een boodschappentas, allebei een hendel in de hand houdend, lopen twee wat oudere vrouwen heel Groningen door. Met hun matchende donkergroene crocs en haarband zijn ze een opvallende verschijning en overal waar ze lopen, draaien mensen hun hoofd even om, om te checken of ze niet dubbel zien. Je hebt ze vast zelf ook wel eens voorbij zien lopen. Wie is deze mysterieuze eeneiige tweeling? De Studentenkrant ging op onderzoek uit.

Tijdens onze zoektocht bleken er genoeg mensen te zijn die wat wisten van deze olijke tweeling, genaamd Hennie en Wienie. Ze schijnen tachtig jaar oud te zijn, een leeftijd waar ze niet graag aan herinnerd worden, want ze worden het liefst ‘meisjes’ genoemd. Hun huis, waar ze al samen in wonen sinds hun geboorte, staat bomvol met poppen. Één van de poppen hebben ze zelfs trots in het raam tentoongesteld, terwijl een ander liefdevol toegestopt onder een dekentje op de bank ligt.

In de boodschappentas die ze vaak bij zich dragen, zitten folders van de gereformeerde kerk. Deze brengen ze vroeg in de morgen al rond door heel Groningen. En dat te voet. Ze lopen ook al meer dan zestig jaar rond met een busje om geld op te halen voor een gereformeerde organisatie voor ontwikkelingshulp en doen boodschappen voor mensen die daar zelf niet toe in staat zijn. Ze zijn ze ooit helemaal in Eelde gesignaleerd, waar ze ook lopend heen waren gegaan. Toen aan ze werd gevraagd of ze misschien een lift met de auto terug naar Groningen wilden, antwoordden ze nee: ze moesten nog meer folders rondbrengen.

Dat tweelingen vaak samen zijn en samen dingen ondernemen, dat is algemeen bekend. Hennie en Wienie lijken hierin echter de kroon te spannen: zelfs grasmaaien doen ze samen. Zo zijn ze ooit eens gespot terwijl ze samen de grasmaaier bedienden, eentje links achter het apparaat en eentje rechts. En wanneer de één haar voet iets optilde, deed de ander dat ook. Alsof er één mens in beide lichamen zit. Ze hebben, zo het schijnt, ook een onconventionele manier van de krant lezen. Daar waar mensen normaliter samen de krant lezen door de katernen te verdelen, leest de tweeling écht samen de krant. Ze gaan dan lekker knus naast elkaar zitten en precies hetzelfde stuk lezen. Tja, je bent een tweeling of je bent het niet.

Tijdens onze zoektocht blijkt ook dat één van de twee ‘meisjes’ helaas in het ziekenhuis loopt. Ontzettend vervelend natuurlijk, want het moet voor de ander ondraaglijk zijn om haar zus misschien te moeten missen in de toekomst. Wat we ook horen is dat het televisieprogramma Man Bijt Hond al langer op een portret van de dames aast. Tot nu toe hebben ze dat echter steeds afgeslagen: ze willen liever niet in de publiciteit komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.