RUG: wij luisteren wél naar onze studenten

Slechts 13% van de studenten aan de RUG is blij met de verbouwing van de eerste verdieping van de Universiteitsbibliotheek (UB). Dat bleek vorige maand uit een enquête van studentenpartij SOG. De harde conclusie van het onderzoek is volgens de universiteit echter zeker geen reden voor paniek.

Studenten hoeven geen houten apenrotsen en zitzakken bij hun werkplekken op de eerste etage, die er nu uitziet als een lounge gevuld met treincoupés. Uit de enquête, waar meer dan duizend studenten aan meewerkten, bleek verder dat 85 procent meer studieplekken en 60 procent meer computerplekken wil in de UB. Wat de studenten betreft wordt de ruimte op de eerste verdieping dan ook bepaald niet efficiënt gebruikt.

[pullquote-right]‘Mochten aanpassingen nodig zijn, zullen we dat zeker overwegen’[/pullquote-right]

Er is desondanks absoluut geen man overboord, vindt de universiteit. Een woordvoerder van de academie haast zich te zeggen dat de verbouwing van de eerste verdieping, die vanaf nu de hippe naam Learning Grid draagt, een “op zichzelf staand project is en geen voorbode van de aanstaande renovatie is.” De Learning Grid moet een flexibele ruimte voorstellen die studenten de mogelijkheid biedt tot samenwerken, zegt hij.

Nadat de resultaten van het onderzoek van SOG bekend werden vroegen velen zich af of de universiteit eigenlijk wel rekening heeft gehouden met de wensen van haar studenten. Volgens de voorlichter heeft de universiteit wel degelijk de mening van haar studenten gepeild. Zo zou uit een onderzoek uit 2011 zijn gebleken dat een meerderheid van de studenten van plan was de nieuwe studeerlounge te gaan gebruiken. “De UB is gedurende alle fasen van dit project in gesprek geweest met studenten.” Daarnaast wordt de verbouwing van de Learning Grid “continu” geëvalueerd. Dus “mocht het blijken dat er aanpassingen noodzakelijk zijn, dan zullen we dat zeker overwegen.”

In september wordt de rest van de UB verbouwd. “Het is met nadruk niet de insteek om de UB luxer en hipper te maken”, aldus de zegsman. “In de renovatieplannen wordt heel duidelijk ingezet op een toename van het aantal werkplekken. Het aantal computerplekken zal tevens licht stijgen.” Daarnaast vindt de universiteit het belangrijk dat het energielabel van de UB straks opklimt van B naar A.

‘UB wordt niet luxer en hipper’

Ook bleek uit het onderzoek dat veel studenten zich groen en geel ergeren aan HBO’ers die komen studeren in de UB. Ze willen daarom graag een pasjessysteem, waardoor de HBO’ers voorgoed buiten de deur gehouden kunnen worden. De universiteit denkt hier anders over. De woordvoerder meent dat de UB een “openbaar gebouw is, waar iedereen dus welkom is.” Er zou wel gesproken worden over mogelijke oplossingen, maar een HBO-verbod lijkt nog niet in zicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.