De helden van de plee

UB-Graffiti

[dropcap]B[/dropcap]ovenstaand beeld, ja, iedereen kent het wel. Na uren studeren in de UB ben je wel echt toe aan een momentje voor jezelf. Uit luiheid neem je de lift naar de vierde verdieping, je tapt je gratis koffie van die volle stempelkaart en dan ga je er voor. Je zoekt een lekker rustig plekje, maar dat valt nogal eens tegen; vooral de toiletten op de tweede verdieping zijn erg in trek.

De meeste studenten zullen geen schildergerei meenemen naar het toilet, maar aan de bekladde muren en deuren te zien heeft in het verleden toch menig student zijn balpen meegenomen. Tijdens dat ene momentje komt bij sommige studenten de ware Homerus in hen naar boven. Antiek dichter Homerus, die in zijn Illias en Odyssee de epische strijd om Troje aan elkaar dicht, draait zich om in zijn graf van verbazing als hij de hedendaagse poëzie van de UB zou lezen.

In de UB gaat het niet om epische heldendaden zoals bij Homerus, maar als je sommige teksten bekijkt straalt de trotsheid van de helden van de plee er wel echt vanaf. En terecht. ‘Ajax joden’ en ‘Heracles Almelo4Life’ zijn natuurlijk dingen die je moet delen met de rest van studentikoos Groningen.

Naast de liefde voor voetbalclubs worden ook familieleden niet vergeten; ‘je moeder’, ‘je zusje is lekker’ en ‘je schoonmoeder op een stokkie’ worden door de poëten van onze tijd gehuldigd door een eervolle vermelding op de deur van de toiletten in de UB. Ook zie je dat veel mensen al jaren willen laten zien dat zij daadwerkelijk op die WC gezeten hebben. De oudste (gevonden) bekladding die wij hebben kunnen vinden dateert uit maart 1998. Of dit natuurlijk echt zo is, is maar de vraag.

UB-Graffiti-4

Voor de wat intiemere verzoekjes moet je toch echt even je aandacht verleggen van de deur naar de tegels om je heen. Vooral tussen de tegeltjes vind je de meest opmerkelijke verzoekjes; ‘Be here on 15-08-2008 at 15.30 for mad homosexual love’. Duidelijker dan dit wordt het niet! Ja ja, het is duidelijk dat deze poëtische manifestaties je echt even bezighouden in je pauze. Waar je in de UB volop geconcentreerd bent om dat ene tentamen te halen, waan je je op het toilet ineens in een ware poëziewereld. Zo zijn de meesten het over het onderwerp vaak wel eens. Het gaat veelal over datgene dat studenten het liefst doen in hun kleine pauze: ‘shitting in the morning sun’, en ‘beter lekker gepoepd dan een natte wind’.

Alhoewel Homerus het misschien niet volledig eens zou zijn met de stijl van deze moderne poëzievormen, zou hij vast waarde hebben gehecht aan de vermelding die hij op de tweede verdieping krijgt. Zo houden we de klassiekers toch nog een beetje in stand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.