Actueel

Universiteiten knijpen studenten uit

money-laundering-euros
Foto: Images Money

Het overkomt bijna elke student wel een keer. Te laat ingeschreven voor een tentamen en dus boete betalen! Universiteiten verzinnen steeds meer manieren om de zak van de student uit te kloppen. Zo worden er verplichte studiereisjes georganiseerd die de student zelf moet betalen. Ook wordt het verplicht gesteld de laatste boekdruk aan te schaffen met daarin een unieke code voor online content. Allemaal zogenaamd nodig om het vak te kunnen halen. Aber das ist verboten!

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) heeft de afgelopen maanden vele signalen ontvangen over extra financiële bijdragen die studenten moeten leveren om studiepunten te behalen. Ruud Nauts, voorzitter van het ISO: “Studenten worden verplicht extra kosten te maken om bepaalde vakken succesvol te kunnen afronden. Geen bijdrage betekent in die gevallen geen studiepunten. Deze gang van zaken is in strijd met de wet.”

Onderzoek van het ISO heeft verschillende gevallen aan het licht gebracht. Een voorbeeld is dat studenten geld moeten betalen om een tentamen te mogen maken. Ook stellen sommige instellingen de deelname aan studiereizen verplicht waarvan studenten de kosten moeten dragen. Het ISO heeft deze week een brief verstuurd gericht aan alle instellingen waar studenten onrechtmatig worden verplicht extra kosten te betalen. Nauts: “Het is niet de eerste keer dat instellingen erop gewezen worden dat het verplichten van extra kosten niet toegestaan is, ze blijven het echter proberen. Ik roep hen nogmaals op per direct te stoppen met het onrechtmatig heffen van extra kosten bovenop het collegegeld.”

Instellingen mogen wettelijk gezien een bijdrage vragen voor studieactiviteiten. Echter mag deze bijdrage niet verplicht worden gesteld, zo blijkt uit de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW). Instellingen zijn verplicht een kosteloos alternatief aan te dragen en hierover duidelijk te communiceren. Het ISO is een meldpunt gestart waar studenten die menen ook onterecht meer te moeten betalen dan het collegegeld dit kunnen melden.

Dus word jij ook genaaid? Melden die illegale handel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.