Groningen: Het centrum van de wereld

Groningen City (7)
Foto: Danny Dutch

Ik was laatst in Leiden en het was hartstikke kut. Rome, Parijs en Londen hetzelfde verhaal. Blij weer in Groningen te zijn. Wij wisten zelf allang dat er niets boven Groningen gaat, maar nu is het ook daadwerkelijk vastgelegd in verschillende studies: Groningen is de gelukkigste stad van Europa, Groningen heeft de mooiste studentes van Nederland, de oudste studentenvereniging van Nederland en nog veel meer. Laten we eens kijken naar nog meer redenen waarom Groningen awesome is.

Het is al even gezegd: Groningers zijn de gelukkigsten in heel Europa, zo blijkt uit een tevredenheidsonderzoek over welzijn in Europese steden dat afgelopen oktober verscheen. 95% is tevreden over gezondheidszorg, 94% is tevreden over de openbare ruimte en 89% is tevreden over het onderwijs. Opvallend is dat de gemeente Groningen onlangs met een onderzoek kwam waaruit bleek dat Groningers zeven maanden eerder stierven dan in de rest van Nederland. We roken hier meer, drinken meer en hebben meer overgewicht dan in de rest van het land. Maar dat kun je natuurlijk ook positief zijn: De Groningse mentaliteit is dat het leven een feestje is en dat je maar beter kort en krachtig kunt leven dan een saai, gezond leven zonder zonde te hebben geleid.
Groningen heeft de mooiste studenten van Nederland, zo blijkt uit een poll van studenten.nl. Groningen sleepte 24% van de stemmen binnen, andere provincies haalden slechts een droevige 4 of 5 procent. Zou er hier een werking zijn dat gelukkige mensen er aantrekkelijker uit zien, of dat aantrekkelijke mensen gelukkiger zijn? Dat laten we in het midden, maar we onderstrepen wel even dat Groningen wederom als winnaar uit de bus komt.

Verder hebben we hier natuurlijk een bruisend verenigingsleven, met onder andere de oudste studentenvereniging van Nederland, de scherpste Studentenkrant en niet-bestaande sluitingstijden. Het grootste showcasefestival van heel Europa, Eurosonic, wordt ieder jaar in Groningen gehouden. Rond de 250 bands treden op op 36 podia verspreid door de hele stad. Wij zijn de thuisbasis van geniale formaties als Rooie Rinus & Pé Daalemmer, van Sergeant Wildeman (die oude man in uniform die al meer dan 40 jaar in de binnenstad collecteert voor het Leger des Heils), Ome Willem en wat al niet meer.

Dus Groningers, hef het glas, want wij kunnen zeggen dat we in de tofste stad van Europa, neen, van de wereld wonen. Onze mensen zijn mooi en getalenteerd, onze carebox is leeg en het feest is 24/7 aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.