Goedkoop en gezellig: Gewoon een kop koffie

VrijwilligerswerkHeb je wel eens het gevoel dat je iets goeds wil doen voor je medemens, maar ben je er het liefst weinig geld en tijd mee kwijt? Vind je het leuk om mensen te leren kennen en wil je hiernaast ook graag de dingen eens van een andere kant bekijken? ‘Gewoon een kop koffie’ voldoet aan al deze voorwaarden en nodigt jou uit om een kop koffie te drinken met een dak- of thuisloze.

Een zeer simpel doch prachtig concept: ‘Gewoon een kop koffie’, opgezet door Groninger Ritzo ten Cate. Tijdens het produceren van een theatervoorstelling ontmoette hij een aantal daklozen en meteen wist hij: ‘Ik ga niet meer wegkijken.’ Want dat is wat er gebeurt als mensen met daklozen te maken krijgen: Ze kijken hen niet aan, negeren ze. Daklozen zelf durven vaak mensen ook niet aan te kijken. Ze voelen zich vies en zijn moe. Ze voelen zich minder mens, een beest bijna, en worden ook zo behandeld. Daklozen hebben vaak weinig sociale contacten en de contacten die ze wel hebben komen bijna altijd uit hetzelfde wereldje.

Ritzo vond dat hier verandering in moest komen. Rond de zomer van 2012 begon hij af en toe een praatje te maken met verschillende daklozen en kwam hij erachter dat deze mensen het meest behoefte hebben aan sociaal contact. Meer nog dan geld of eten willen deze mensen iemand die even naar ze luistert, iemand die de mens achter de dakloze ziet.

Toen dit hem duidelijk werd, vroeg Ritzo straatkrantverkoper John mee om een kop koffie te drinken. Die koffie werd een avondmaaltijd bij eetcafé de Sleutel. Tijdens deze avond verbaasden de twee mannen zich beiden over elkaars verhalen. Ritzo vond het enorm mooi hoe twee zulke verschillende levens zo in elkaar kunnen grijpen. Na die avond met John was Ritzo in de war en onder de indruk, maar bovenal geïnspireerd. Hij dacht: ‘Dit zouden meer mensen moeten meemaken.’ Al snel volgde toen zijn eerste blogpost over ‘Gewoon een kop koffie’ en binnen een paar dagen telde de site 5000 bezoekers.

Ritzo vraagt alle studenten in Groningen (‘Want deze groep mensen is slim en geïnteresseerd’) om een kop koffie te drinken met een dakloze, als het je wat lijkt. Handig is wel om eerst het stappenplan van Ritzo door te nemen, dat je op zijn blogspot kan vinden ritzotencate.blogspot.nl. Hierin staan een aantal tips hoe daklozen te benaderen.

Durf je het aan? Het is precies zoals het klinkt: ‘gewoon’ een kop koffie drinken, omdat het kan. Omdat je even het leven van een ander en jezelf verrijkt. Als Groningers onder elkaar. Omdat iedereen mens is, of je nou student bent of straatkrantverkoper.
Ritzo en zijn collega’s kunnen de hulp bij hun projecten, waarvan ‘Gewoon een kop koffie’ er één is, goed gebruiken. Er zijn stadswandelingen die door daklozen gegeven worden, er is de doorgeefmok voor BN’ers om koffie te drinken met een dakloze en er is een concept waarbij je contact maakt met daklozen door middel van social media. Dit is slechts een greep uit de vele ideeën. Wat die ideeën bindt is het doel: contact tussen daklozen en niet-daklozen. Geïnteresseerd? Laat een berichtje achter op de ‘Gewoon een kop koffie’-Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.