Fietsen op de stoep = 6 uur cel en 500 euro boete

fietser

Een vrouw uit Den Haag heeft zes uur in de cel gezeten en drie boetes van in totaal vijfhonderd euro aan haar broek hangen omdat ze over de stoep fietste. Daarnaast moest ze door haar straf het huwelijk van een goede vriendin missen.

De onfortuinlijke 37-jarige Majorie van Espelo was bijna op haar bestemming toen ze haar fiets de stoep op stuurde en nog een paar meter over het trottoir reed. Een agente zag dit gebeuren, aarzelde niet en kwam direct in actie. “Ze gaf mij een bekeuring. Ik vroeg nog of een waarschuwing niet voldoende was, maar die discussie wilde ze niet aan”, aldus Van Espelo.

‘Doe eens normaal, mongool!’

Tijdens het uitschrijven van de bon bleek dat de Haagse vrouw haar identiteitsbewijs niet bij zich had. Toen was voor de agente de maat wel vol en werd er koers naar het politiebureau gezet. Eenmaal op het hoofdkwartier van de politie aangekomen moest Van Espelo meteen haar telefoon inleveren, en daar was ze het allesbehalve mee eens. Tijdens het tikken van een sms’je draaide een oplettende agent haar hand op haar rug, waarop de Haagse “Doe eens normaal, mongool” schreeuwde.

500 euro boete

De agenten gooiden Van Espelo in de bak, waar ze maar liefst zes uur opgesloten zat. Hierdoor kon ze niet alleen haar kinderen niet van school halen, ook miste ze het huwelijk van een goede vriendin. Na de eenzame zes uren mocht ze weer naar buiten en stond de boeteteller inmiddels op een slordige vijfhonderd euro: een boete voor fietsen op de stoep, het niet tonen van het identiteitsbewijs en belediging.

Volgens het AD gaat Van Espelo een klacht indienen bij de politie. Een woordvoerster begrijpt er niets van. “Er zijn die dag meer mensen bekeurd, in geen enkel geval leidde dat tot problemen. Maar mevrouw wilde niets en vond het allemaal maar kinderachtig.”