Actueel

Falende verkeerschaos

[dropcap]I[/dropcap]edereen weet het. Groningen is een grote falende verkeerschaos. Ga maar eens om kwart voor negen ‘s morgens op de Brugstraat staan. Gewoon om te kijken. Naar bussen die elkaar moeten passeren op een straat die veel te smal is. Fietsers die zich er ondanks alles doorheen proberen te wurmen. Vrachtwagens die staan te laden en lossen want ja, de winkels moeten toch bevoorraad worden en dan, als klap op de vuurpijl, altijd die ene asomobilist die heus wel weet dat hij er niet mag komen met zijn auto, maar het toch probeert want hij moet op de Vismarkt zijn.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden waar het misgaat qua vervoer in onze mooie stad. Wat te denken van lijn elf en vijftien, die iedere dag door hun assen zakken door de tientallen studenten die naar school en weer naar huis gebracht willen worden. Of de Zonnelaan, waar iedere ochtend weer een lint van fietsende studenten zich een weg naar Zernike stoempt. Het wordt alleen maar erger. Er komen namelijk steeds meer studenten bij. Zo was er dit jaar al een recordaantal inschrijvingen voor bijvoorbeeld de KEI-week en verenigingen als Albertus en Vindicat en zal dat naar verwachting de komende jaren alleen maar verder toenemen. Dat alles terwijl de stad met meer dan vijftigduizend studenten (waarvan een groot deel in de stad woont) eigenlijk al uit zijn voegen barst. Als klap op de vuurpijl komen daar straks nog de werkzaamheden aan de zuidelijke Ringweg bij, waardoor heel forensend Groningen vanaf 2015 een andere manier moet vinden om zich door de stad te verplaatsen. Onder andere het Julianaplein, het grootste verkeersknooppunt van Noord-Nederland, gaat een tijdje dicht, dus ook dat zal een enorme chaos opleveren.

Dan staan er nog wat meer veranderingen op de rol. Zo lijkt het er sterk op dat studenten binnen een aantal jaren hun ov-kaart moeten inleveren. Hoe het nieuwe systeem eruit zal gaan zien is nog niet bekend, maar het lijkt wel duidelijk dat studenten meer zullen moeten gaan betalen. Of de fiets moeten gaan pakken, met alle gevolgen van dien.

Kortom, we kunnen wel concluderen dat het een grote puinchaos is die alleen maar groter zal gaan worden de komende jaren. De gemeente en vervoerbedrijven zijn dan ook naarstig op zoek naar oplossingen voor de verkeershartinfarct die boven Groningen hangt. Hier komt de Student Advies Commissie (SAC) in beeld. Om te voorkomen dat het belang van de student ondergesneeuwd raakt, hebben een aantal studenten planologie zich namelijk verenigd. ‘We’ hebben namelijk wel degelijk belang bij een goed verkeersplan voor de gemeente Groningen.

Er zijn al wat stapjes gezet met bijvoorbeeld ‘de slimme route’ – die gele borden die studenten er fijntjes op wijzen dat de Zonnelaan helemaal niet de slimste route naar Zernike is. Volgens Jasper Homrighausen en Klaas Hommes van de SAC ‘werkt dat redelijk’. Een probleem is alleen dat studenten nogal vastroesten in hun gewoontes. Veranderingen als deze slaan dan ook vaak pas aan na een jaar of vier, als een nieuwe generatie studenten zich in de stad heeft gevestigd. We kunnen volgens Homrighausen echter wel degelijk wat doen om de verkeerssituatie ook voor studenten te verbeteren.

[pullquote-right]“De mensen die het beste weten hoe de situatie voor studenten verbeterd kan worden, zijn uiteraard de studenten zelf”[/pullquote-right]

“De mensen die het beste weten hoe de situatie voor studenten verbeterd kan worden, zijn uiteraard de studenten zelf”, vertelt hij. “Daarom vragen we studenten aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit een enquête in te vullen. Die kunnen ze bijvoorbeeld op Nestor vinden. Deelnemers moeten eerst aangeven waar ze wonen en waar ze naar school gaan, zodat we weten hoe ze zich elke dag verplaatsen. Vervolgens stellen wij een aantal vragen over de verkeerssituatie, hoe de bussen rijden, hoe het met de veiligheid gesteld is, dat soort dingen. Ook willen we graag weten hoeveel de student eventueel bereid zou zijn om te betalen voor een buskaartje.” Met de enquête wil de SAC in kaart brengen welke problemen er zijn voor studenten, maar ook hoe die opgelost zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld door stoplichten net even anders in te stellen, betere fietspaden aan te leggen of een betere rechtstreekse busverbinding met Zernike te maken. “Daarvoor hebben we echter wel echt de input van de studenten nodig, zodat wij naar de gemeente en vervoersinstanties kunnen gaan met een goed, concreet verhaal. We willen studenten dan ook vragen de enquête in te vullen, omdat het ook in hun eigen bestwil is. Bovendien kunnen ze leuke prijzen winnen als ze deelnemen.”

Misschien dat Groningen zo iets beter bereikbaar kan worden en blijven. Eén ding staat in ieder geval vast: Er moet wel echt wat gebeuren, want als straks nog meer studenten op de fiets stappen en met de bus moeten, barst de stad echt uit zijn voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.