Actueel

World Press Photo

worldpressphotogroningen

Na een jaar van afwezigheid is de wereldberoemde tentoonstelling van World Press Photo terug in Groningen. Van 22 november tot 15 december zijn de foto’s te bekijken in de Der Aa-kerk. De Studentenkrant was bij de opening op donderdagavond 21 november.

Stichting Wereld Pers Foto Groningen, de organisatie die de World Press Photo naar Groningen heeft gehaald, moet intensief hebben samengewerkt met de Gasunie want de Der Aa-kerk (een vrij hoog gebouw) was voor de gelegenheid helemaal warm gestookt tijdens de opening van het Clear Fotofestival 2013. Zijn die aardbevingen in het oosten van de provincie toch niet voor niets geweest. Na enkele sprekers opende uiteindelijk stadsdichter Joost Oomen de tentoonstelling met een tweetal onnavolgbare gedichten over een hond en een zeppelin – naar eigen zeggen omdat deze ‘aansloten bij fotografie’ en dat zullen we dan maar dichterlijke vrijheid noemen.

De tentoonstelling zelf is indrukwekkend te noemen. Allereerst vanwege de schitterende locatie – de Der Aa-kerk blijkt niet alleen goed voor kerkdiensten en technofeestjes maar ook voor een fototentoonstelling. Eigenlijk weet iedereen in Groningen immers wel dat de Der Aa-kerk de mooiste kerk van Groningen is. De foto’s staan opgesteld in het koor van de kerk en de bezoeker kan twee rondjes maken. De binnen- en de buitenbocht, zeg maar.

De foto’s zelf zijn behoorlijk imponerend – de winnende foto, die bezoekers als eerste te zien krijgen, zet meteen de toon. Een groep mannen draagt huilend twee dode kinderen door de straten van Gaza-Stad. Als de bezoeker daar nog niet stil van werd, wordt hij dat wel als hij verder loopt. Het is immers de tentoonstelling van de World Press Photo en een van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de afgelopen tijd is de oorlog in Syrië. Daar zijn dan ook veel foto’s van opgenomen. Ook een fotoreeks van verminkte mensen op een ziekenhuisboot in Afrika komt behoorlijk aan.

Een iets vrolijker noot vindt de bezoeker in de binnenste cirkel, waar de sport- en dierenfoto’s zijn te vinden. Op een beeld is bijvoorbeeld te zien hoe een walvishaai net geen plastic zakje op eet. Uiteraard en gelukkig zijn ook onze lievelingsdieren aller tijden op de hele wereld, de pinguïns, van de partij.

Al met al een geslaagde opening (bier & sushi!) en een prachtige tentoonstelling, ook voor fotografieleken als ondergetekende.

Het Clear Fotofestival duurt van 22 november tot en met 15 december. Een kaartje voor studenten kost 3,50 euro dus dat is geen excuus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.