Beleggen voor beginners

Je studieschuld binnen de perken houden en ook nog een keer leuk op vakantie gaan, dat willen we allemaal wel. Maar, waar haal je het geld vandaan? Je kan natuurlijk in de Herestraat jan en alleman een VPRO-abonnement aan gaan staan smeren of tot zes uur ’s ochtends in een kroeg biertjes tappen terwijl iedereen voor je neus strontlazarus wordt. Maar… Je kan ook je laatste centen het werk voor je laten doen! Geld moet rollen, toch? Hierbij een handleiding Beleggen voor Beginners. Maar onthoud: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Beleggen

Stap 1 – Het taaltje

De beurs houdt er zijn eigen lingo op na. Om je dit jargon meester te maken, hebben we de belangrijkste begrippen voor je op een rijtje gezet.

Aandelen: Als je een aandeel van een bedrijf koopt, word je mede-eigenaar van het vermogen van een onderneming. De waarde van een aandeel hangt af van de huidige resultaten en de toekomstverwachtingen van een bedrijf. Je kan als aandeelbezitter naast verkopen ook verdienen aan dividend, dit is een beloning die je van het bedrijf kan krijgen. Deze wordt echter niet altijd en ook niet door elk bedrijf uitgekeerd.

Beleggingsfondsen: Hierbij wordt het geld van een hele hoop beleggers samengevoegd. Het voordeel hiervan is dat je zelfs met een klein bedrag heel gespreid kan beleggen.

Index: Dit geeft de gemiddelde stijging of daling van een groep aandelen aan. De belangrijkste in Nederland is de AEX-index. Deze geeft het gemiddelde van de 25 aandelen met de grootste beurswaarde van Nederland weer.

Optie: Als je een optie koopt, verwerf je het recht om een product (meestal aandelen) binnen een bepaalde periode te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Obligaties: Als je belegt in obligaties, leen je geld aan een overheid of bedrijf. Hiervoor ontvang je zogenaamde couponrente. De looptijd van een obligatie varieert en na verloop van deze tijd los je deze in en krijg je je geld terug. Ook kan je bij een koersstijging of daling je obligatie voor het aflopen van de termijn verkopen.

Sprinter/turbo/hefboom: Hiervoor legt de bank geld bij. Je betaalt voor deze constructies vaak wel rente omdat je het geld in principe leent. Hierdoor kan je sneller een grotere winst maken, maar vaak moet je bij verlies het verschil terugbetalen, waardoor dit risicovol kan zijn.

Tracker: Eigenlijk is dit gewoon een aandeel, niet van een bedrijf of onderneming maar van een hele index. Op die manier kan je bijvoorbeeld in één keer in de hele AEX-index beleggen.

Stap 2 – Practice makes perfect

Je moet wel weten waar je mee bezig bent natuurlijk. Daarom kan je het best eerst aan de slag gaan met fictief geld, maar wel met de echte beurskoersen. Bijvoorbeeld op veb.beursspel.nl. Dit spel start met een testweek waarin je het kan uitproberen en oefenen. Na deze week word je portefeuille van €100.000,- gereset en kan je meedingen naar de eerste plaats in het klassement. Zo kan je verschillende manieren van beleggen leren kennen en krijg je inzicht in hoe beurskoersen zich kunnen ontwikkelen.

Stap 3 – Zoek een goede bank of broker

Je kan niet als individu de beurs op gaan, dit moet altijd via een bank of een zogenoemde broker die als tussenpersoon voor jou de aandelen koopt en verkoopt. Het is dus zaak hier een goed mannetje voor te vinden. Het liefst eentje waarbij je geen al te hoog startkapitaal nodig hebt of waar je zelfs startgeld ontvangt. Meestal rekenen ze een vast tarief en daarnaast een percentage van je winst. Er zijn ook speciale fondsen voor jongeren, bij Robeco bijvoorbeeld.

Stap 4 – Waar begin je mee?

Het veiligste is om te beginnen in een fonds, zo zijn je kansen goed gespreid en loop je niet al te veel risico. Ook lekker makkelijk is dat al het werk door een expert voor je wordt gedaan. Ondertussen kan je dan eens verder kijken. Het handigste is om je eerst in één markt te verdiepen. Je zoekt uit wat de kwartaalcijfers van de bedrijven op die markt zijn en kijkt wat de verwachtingen voor de toekomst zijn. Daar speel je dan op in door aandelen te kopen en verkopen. Als je op korte termijn geld wil verdienen, zijn aandelen die snel stijgen of dalen interessant. Je koopt en verkoopt ze dan binnen enkele dagen of soms zelfs uren. Het risico is dan natuurlijk wel groter en het is tijdsintensief, maar het rendement is vaak ook stukken hoger.

Stap 5 – Short gaan

Het is natuurlijk vaak genoeg ellende op de beurs. Gelukkig kan je zelfs met dalende koersen geld verdienen: namelijk met ‘short gaan’. Je leent dan aandelen van bijvoorbeeld een pensioenfonds. Hiervoor betaal je een vergoeding en je moet de onderliggende waarde van de aandelen vastzetten op een geblokkeerde bankrekening zodat de uitlenende partij zeker is van zijn geld. Jij verkoopt dan de geleende aandelen en als je het goed ingeschat hebt daalt vervolgens de koers. Je koopt dezelfde aandelen dan weer terug en het verschil (na aftrek van de vergoeding voor de uitlenende partij) mag je houden.

Stap 6 – Cashen

Nu het geld binnenstroomt, is het een kwestie van de voetjes op het bureau, sigaar opsteken en de keuze maken: cash je het geld of ga je verder met een grotere portefeuille? Waarschijnlijk dat laatste, want als het goed gaat, smaakt beleggen zeker naar meer.

7 gedachten over “Beleggen voor beginners

 • Pingback: 'Zwitsers sluiten deuren voor Nederlandse zwartspaarders' - Online geld verdienen

 • Goede korte – maar duidelijke – uitleg! Ik snap niet waarom zo weinig studenten beleggen. Juist nu is het super interessant om te beginnen met beleggen. Wat mij betreft zal de economie de komende jaren alleen maar groeien. Een beter moment om in te stappen is er volgens mij niet. ;-)

  Beantwoorden
  • Vind ik niet zo heel vreemd, aangezien je eerst al best wel geld moet hebben om geld te verdienen. Buiten dat het wellicht leerzaam is, schiet je met 5 jaar 5% rendement op 5000€ maar 1400€ op. Dan moet je dus eerst het geld hebben, daarna redelijk succesvol beleggen en dan heb je per jaar dus 280€ verdiend. Dan hebben we het nog niet eens over transactiekosten of het risico dat het in waarde daalt.

   Kan je beter 30 uur werken in een jaar

   Beantwoorden
   • Ook met weinig geld is het mogelijk om te beleggen en toch winst te behalen. Door het beleggen in CFD producten is je inleg meer waard. Bekijk deze website voor meer informatie en uitleg: http://www.beginbeleggen.nl/
    En eventueel kun je eerst met een gratis demo account oefenen voordat je met echt geld gaat beleggen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.