Opinie & Debat

Open brief aan de NS

NS-eerste-klas

Beste NS,

[dropcap]I[/dropcap]k schrijf u deze brief vanuit de trein. Het is vrijdagmiddag, en net als vele andere studenten heb ik besloten weer eens een weekendje naar mijn ouderlijk huis te gaan. Gezellig. Omdat ik niet de enige ben die dit dacht is het druk. Heel druk. Zo druk dat er mensen in de gangpaden moeten staan. Zelf heb ik het me maar “gemakkelijk” gemaakt door op een trap op het balkon te gaan zitten. Nou ja, dat kan gebeuren. U heeft natuurlijk weinig controle over de hoeveelheid reizigers, dat snap ik ook wel. Maar wat knaagt is dat ik hier, vanaf mijn oncomfortabele traptrede, perfect zicht heb op de eersteklascoupé. Afgezien van een zakenman en twee vrouwen van middelbare leeftijd, is de coupé leeg. U zult begrijpen dat die lege stoelen lonken. Maar als brave burger weet ik heel goed dat ze verboden toegang zijn, omdat – ja, waarom eigenlijk?

Zou de eerste klas minder eerste klas worden als er tweede-klasreizigers bij zouden gaan zitten? Zouden de stoelen minder comfortabel zijn? Zouden de stopcontacten minder stroom leveren? Natuurlijk niet. Waarom blijft die eerste klas dan zo hermetisch gesloten als de treinen overvol zijn? Ik heb wel een vermoeden. De eerste klas heeft eigenlijk maar weinig van doen met extra comfort. Wie zou er immers bereid zijn bijna het dubbele te betalen voor een paar stopcontacten en marginaal betere stoelen? Nee, laten we eerlijk zijn, de ware aantrekkingskracht van het eerste klas reizen zit hem in de rust. In de garantie dat er geen vervelende mensen naast je komen zitten. Feitelijk betaal je er voor dat de stoel naast je leeg blijft. Logisch dus dat eersteklascoupés altijd zo leeg zijn: dat is nu precies de bedoeling. Zo bezien is het niet zo raar dat de eerste klas dicht blijft als het druk is. De lege stoelen moeten leeg blijven, dat is essentieel.

Is dit speculatie van mijn kant? Nou, nee. Toen SP-kamerlid Farshad Bashir vorige maand voorstelde om de eerste klas af te schaffen, wierpen velen zich op als verdediger van het huidige systeem. Zonder uitzondering, en zonder schromen, noemden ze het argument van de rust als reden om eerste klas te reizen. En dan heb ik met het woord ‘rust’ de argumenten nog netjes samengevat. In werkelijkheid kwam de reden maar al te vaak neer op de wens om niet in één ruimte te zitten met het ‘plebs’, het ’tuig’ en de ‘onrendabelen’. En ja, die woorden werden letterlijk gebruikt. Het mag duidelijk zijn: je koopt een eerste-klaskaartje om je niet met andere reizigers te hoeven inlaten. Feitelijk heeft u dit zelf ook toegegeven met het nieuwste model Sprinter. Daar is het enige verschil tussen eerste- en tweede-klascoupés immers de prijs (nou vooruit, én de kleur van de banken).

Is daar iets mis mee? ‘L’enfer, c’est les autres’, we hebben het allemaal wel eens gedacht. De vraag is alleen of bedrijven aan deze behoefte tegemoet moeten komen. Moeten supermarkten de mogelijkheid bieden om boodschappen te doen, zonder last te hebben van die vervelende medeklanten die altijd in de weg staan? Moet de tandarts een wachtruimte bieden speciaal voor mensen die niet naar het gepraat van andere patiënten willen luisteren? Dit alles tegen een bescheiden vergoeding natuurlijk; de boel moet wel exclusief blijven. Want daar komt het uiteindelijk op neer: medemensen weren door het opwerpen van een financiële barrière. Er is natuurlijk niets mis met de wens rustig in de trein te zitten, omdat je bijvoorbeeld in stilte wil werken of studeren. Maar voor die behoefte is de stiltecoupé al in het leven geroepen. Er valt ook iets te zeggen voor het leveren van extra luxe en comfort wanneer iemand bereid is daar wat meer voor te betalen. Maar dat eerste-klascoupés maar weinig met luxe te maken hebben, hebben we zojuist al vastgesteld. Wat overblijft is een ruimte voor mensen die met het openbaar vervoer willen reizen, zonder geconfronteerd te worden met het openbare aspect daarvan. Dat u daarin meegaat is onbegrijpelijk.

Het is bovenal onbegrijpelijk omdat u een publieke functie vervult. Als vliegmaatschappijen business class aanbieden, dan is dat misschien moreel dubieus, maar niettemin een logisch en aanvaardbaar gevolg van de vrije markt. Vliegmaatschappijen zijn immers zelfstandige, kapitalistische bedrijven. Als iets me niet zint, dan kan ik gewoon voor een andere aanbieder kiezen. Bij u ligt dat anders. Formeel gezien mag er dan marktwerking zijn geïntroduceerd in het treinverkeer, in werkelijkheid bent u nog altijd monopoliehouder. Omdat u de enige bent die mag rijden op de u toegewezen trajecten, kan van een vrije keuze bij de klant geen sprake zijn. Dit monopolie heeft u bovendien gekregen van de overheid, waarmee u feitelijk de opdracht heeft gekregen een overheidstaak uit te voeren. En de overheid hoort, zoals u weet, iedereen gelijk te behandelen. Er is een reden dat er geen eerste klas snelwegen bestaan, evenmin als dat andere vormen van openbaar vervoer een eersteklas kennen. Dat zou u toch aan het denken moeten zetten.

Ook vanuit uw eigen standpunt geredeneerd is het overigens absurd dat de eersteklas nog steeds bestaat. Als eersteklascoupés, zoals we zojuist hebben kunnen zien, in essentie bijna leeg zijn, dan volgt daaruit dat het per definitie verlieslijdend is om met deze treinstellen te rijden (waarmee we eersteklasreizigers als ‘onrendabelen’ kunnen bestempelen. De ironie!). Doe uzelf en anderen een plezier en schaf de eerste klas nu eindelijk eens een keer af. Dan kunnen er tijdens de spits meer mensen zitten, terwijl u uzelf buiten de spits om geld bespaart. Hoe eenvoudig kan een rekensom worden?

Ik begrijp natuurlijk ook wel dat het lastig is om ineens op te houden met langlopende tradities. Maar bedenk dat u eerder al eens de derde klas heeft opgeheven. Heeft dat voor problemen gezorgd? Heeft u daar spijt van? Nou dan! Zullen we dan bij dezen maar gewoon afspreken dat u ook ophoudt met die onzin van een eerste klas? Vóór de volgende keer dat ik weer naar mijn ouders ga? Dan heeft u nog een maandje overstaptijd. Afgesproken? Afgesproken!

Namens studerend Nederland,
Tobias Rutteman

79 gedachten over “Open brief aan de NS

 • JasmijnMooiweer

  Super artikel! Alleen 1 tip. In de eerste zin van de zesde alinea staat ‘eerseklas’ gewoon een foutje natuurlijk, it happens.

  Beantwoorden
  • “Superartikel” is één woord, daarnaast had u na het aanhalen van de foutieve spelling van het woord “eersteklas” een vorm van interpunctie moeten gebruiken (zoals een punt of een puntkomma).
   Gewoon foutjes natuurlijk.

   Beantwoorden
   • Doe nou is niet zo bijdehand hij meende het goed.

    Beantwoorden
 • Een geweldig beargumenteerd stuk. Ik hoop dat het massaal gedeeld gaat worden. Als niet vanuit de Tweede Kamer, dan maar direct vanuit de samenleving!! Ik heb zelf wel eens geopperd om eerste klas op te heffen, maar een klein stukje business class over te laten voor reizende zakenlieden.

  Beantwoorden
 • Beetje overdreven. Een eerste klas zie je op zoveel plekken. Theater, vliegtuigen, restaurants, cruiseschepen, hotels, enzovoorts. Dat je door meer betalen extra comfort krijgt is een heel gewoon systeem dat wereldwijd geaccepteerd is, maar de Hollanders moeten er weer over klagen. Laat die eerste klasse lekker bestaan. Wat ze wel mogen doen is veel minder van die coupes per trein plaatsen. Ik loop soms door treinen die bijna om en om 1e en 2e klas zijn. Je ziet tenslotte ook geen 5-sterrenhotels op iedere hoek van de straat, of een theaterzaal die alleen maar uit loges bestaat. Is die leegstand in de eersteklasse opgelost, en is er meer ruimte voor de tweedeklas reiziger. Twee vliegen in een klap.

  Beantwoorden
  • Dan heb je duidelijk zijn argumentatie niet goed begrepen. Eerste rang in theater geeft beter zicht op het toneel, 5 sterren hotels bieden aanzienlijk meer luxe. 1e klas in de trein geeft weinig extra luxe. De enige luxe is dat er niemand zit. Voor verdere argumentatie moet je het stuk nog maar een keer lezen. Ik ben het met de schrijver eens. Het lijkt mij een goed plan eerste klas op te heffen en zoals iemand anders opperde 1 coupe businessclass te houden voor mensen die in de trein werken.

   Beantwoorden
   • 1e Klas geeft zeker wel extra comfort. Stoelen zijn een stuk comfortabeler.
    Maar de extra rust is zeker ook een belangrijke factor. Als ik op vrijdag met de trein reis, overweeg ik altijd wel om een 1e klas toeslag te kopen: niet zozeer omdat er niemand naast me mag zitten, maar omdat ik in alle rust een boek wil kunnen lezen.

    Laten we eerlijk zijn. Als studenten op vrijdag massaal naar huis reizen, dan is het allesbehalve rustig in de trein. Niks mis mee,,,ik was waarschijnlijk minstens zo luidruchtig. Een beetje raar om mensen de mogelijkheid te willen ontnemen om zich daaraan te onttrekken.

    Als je van Utrecht naar Maastricht rijdt, kost zo’n toeslag ongeveer een tientje. Geen overdreven hoge prijs voor wat rust en comfort op een moment waarop je weet dat heel erg rumoerig is in de trein.

    En ja..ik snap dat dat tientje veel geld is als je van een studiebeurs rond moet komen. Maar zo werkt een commercieel bedrijf nu eenmaal: voor extra dienstverlening, betaal je ook een hogere prijs.

    Overigens is het al lang zo dat een conducteur bij grote drukte mag beslissen om mensen een plek in de 1e klas te geven.

    Maar een betere oplossing lijkt mij dat er een einde komt aan de weekkaart voor studenten. Dan hoeven ze niet meer allemaal op vrijdagmiddag naar huis en krijg je een veel minder grote piek in het aantal reizigers: iedereen blij.

    Beantwoorden
  • In theater is er inderdaad rangverschil… maar als jij een derderangskaartje hebt, kun je altijd zitten, ongeacht of het druk is… dat is dus een groot verschil met in de trein, waar je maar met z’n allen opgepropt moet staan terwijl anderen gemiddeld 4 stoelen per persoon ter beschikking hebben, dat is gewoon scheef…\

   Beantwoorden
   • Zoals iemand anders al schreef, betaal je niet voor een plaatsbewijs maar voor een vervoersbewijs. Dat het vervelend is dat je bij drukte moet staan is inderdaad zo, ik haat dat ook. Maar dat het scheef is dat iemand die veel meer betaalt voor de eersteklas en dus betaalt voor meer comfort en dus meer kans heeft op comfortabeler zitten, terwijl de ander de keuze maakt om minder te betalen en daardoor meer kans heeft op staan, dat snap ik niet. Het zou pas scheef zijn als de NS zegt: “als u eersteklas reist, betaalt u bijna 2 keer zo veel, maar u krijgt niets extra’s”.

    Beantwoorden
 • Ik dacht dat het inmiddels al gemeengoed was dat wanneer het overvol is in de 2e klas, je in de 1e klas mag gaan zitten. En wel om dezelfde reden als bovenstaand stuk. Ik denk een stukje meelevendheid van de conducteurs, en een stukje burgelijke ‘ongehoorzaamheid’ aan onze kant.

  Beantwoorden
 • Mooi verhaal, alleen werd hier de plank een beetje misgeslagen:

  “Er is natuurlijk niets mis met de wens rustig in de trein te zitten, omdat je bijvoorbeeld in stilte wil werken of studeren. Maar voor die behoefte is de stiltecoupé al in het leven geroepen.”

  Als mensen ook stil echt zouden zijn in de stiltecoupé zou de 1e klas misschien niet nodig zijn nee…

  Beantwoorden
 • Met een eersteklas weet je zeker dat je plaats hebt. Je betaalt immers voor vervoer en niet zo zeer voor comfort/zitplaats, alhoewel dat wenselijk. Als jij zo graag plek wil in de trein als je naar huis reist kun je beter een eersteklas kaart kopen óf je wacht tot je een paar haltes verder bent…dan hoef je niet meer op de trap te zitten.

  Beantwoorden
   • Nee, je betaalt voor vervoer en niet voor een plaats. En ja, je betaalt voor comfort. De een betaalt meer en krijgt dus ook meer comfort, de ander kiest er voor om minder te betalen, dus ook voor minder comfort. Mensen gaan toch ook niet klagen in een eetcafé dat ze minder luxe eten dan in een restaurant met Michelin-sterren? Het zou toch ook raar zijn als mensen met een Dacia verongelijkt doen omdat ze niet het comfort krijgen zoals in een Mercedes? Het zou toch ook vreemd zijn als mensen met een iPhone 3 klagen over minder mogelijkheden op hun toestel dan diegenen die een duurdere iPhone 5s hebben?

    Beantwoorden
    • De iPhone 3 is een oud model, die wordt al jaren niet meer geproduceerd

     Beantwoorden
     • zo oud is de iPhone 3 niet.. heb vorig jaar nog een 3gS gekocht ;)

 • geschreven door een student met een studenten OV-kaart die dus niks betaald en dus niks te zeggen heeft.

  Beantwoorden
  • Sjongejonge Arthur, van dit soort opmerkingen kan ik echt moe worden. (En nee, ik heb het niet over de d/t-fout.) Die OV-kaart is er, omdat studenten anders onmetelijke bedragen kwijt zijn om naar de studentenstad af te reizen. Bedragen die ze natuurlijk helemaal niet hebben. Daarom heeft de overheid bepaald (en verstandig ook) dat deze reizen vergoed moeten worden. Daarom betalen studenten dus niet voor het OV, dat KUNNEN ze over het algemeen niet. En dan kom jij even vertellen dat de niet-betalers maar even de snavel moeten houden? Waarom dan? Zij zijn evengoed klanten van de NS. Mooi stuk hoor! Ik vraag me alleen af of het werkelijk verlies oplevert voor de NS. Wanneer deze coupés worden vervangen door 2e klas coupés, dan zijn er toch niet minder coupés? Wel evenveel mensen die meereizen. Het punt was volgens mij namelijk dat de eersteklas coupés moeten verdwijnen om plaatsen te creëren voor 2eklas reizigers…

   Beantwoorden
   • Nou de OV-kaart is ingevoerd als bezuiningssysteem. de studiebeursen gingen flink naar beneden in ruil voor een reisproduct. hierdoor stimuleerde de overheid het trein vervoer en daarnaast bezuinigde ze op studenten. dus het argument “Die OV-kaart is er, omdat studenten anders onmetelijke bedragen kwijt zijn om naar de studentenstad af te reizen. Bedragen die ze natuurlijk helemaal niet hebben” gaat niet helemaal op.

    Beantwoorden
  • Arthur, dit zie je verkeerd. Het is een misvatting dat een student niet betaald voor zijn/haar OV-kaart. Hier betaal je wel degelijk voor, alleen niet direct, er staat bijvoorbeeld geen maandelijks bedrag op je afschrift. Deze kaart vertegenwoordigd een waarde van €97,- per maand. Als je als student je diploma haalt merk je hier niks van en wordt het een gift van de overheid aan de afgestudeerde, echter mocht je niet slagen dan moet je het bedrag dat je in de jaren hebt `gespaard` terugbetalen. Nu halen de meeste studenten gewoon hun diploma dus hoor je hier niet veel over.
   De student is gewoon een klant bij de NS dus, alleen betaalt, in eerste instantie, de overheid in plaats van de student zelf.

   Beantwoorden
   • Nu is de 97 euro per maand niet heel erg veel. Als je bij de NS een OV vrij 2e klas abonnement koopt voor trein en overige OV, kost dit iets minder dan 4500 euro per jaar, terwijl een week/weekendover nog geen 1200 euro per jaar kost. Als ik dan meereken dat je maar de “helft” mag rijzen (week of weekend) is dit zeker voor een week OV behoorlijk gunstig, maar ook voor een weekend ov.
    Overigens: ik heb sinds kort een 1e klas NS businesscard, wel betaald door mijn werkgever (maar dit zijn dus ook gewoon secundaire arbeidsvoorwaarden, kortom ik werk ik voor). Ik reis tussen ‘s-Hertogenbosch en Utrecht, voornamelijk rond spitstijden. Het gebeurt, m.n. maandagochtend, dat ik niet 1e klas kan zitten. Daarom reis dan een kwartier later, kan ik wel zitten. Soms is er 1e klas geen plek, maar 2e klas wel… en dan ga ik dus maar 2e klas zitten, als daar plek is.

    Beantwoorden
  • Beste Arthur. Dit soort opmerking hoor ik vaker, laat me je echter hierover even nader informeren. Bij de invoering van de OV kaart in 1991, werden ALLE studenten, of je nu wel of geen gebruik maakte van het openbaar vervoer, gekort op hun basisbeurs met een bedrag van 60 gulden, teneinde de Ov kaart te bekostigen. Ter verduidelijking, deze korting was niet eenmalig maar permanent. Studenten betalen dus wel degelijk voor het openbaar vervoer..

   Beantwoorden
   • Grapjas, in welk boek is 60 euro om een hele maand vrij te kunnen reizen marktconform? Een klein traject als Ams-Utr kost al 2x zoveel.

    Beantwoorden
    • trouwens, met de bezuinigingen van tegenwoordig is helemaal niet zeker dat als iemand een student is deze zomaar “gratis kan reizen” als je op een of andere manier langer over je studie doet dan verlies je zomaar je ov-kaart… en nee je kan niet kiezen wanneer je die wilt, dat is gewoon de eerste 4 jaar…

     Beantwoorden
 • Arthur, goed punt.
  Bovendien is het irrelevant of het verlies voor de NS oplevert. De NS is er voor heel Nederland. En dat er alleen al een 1e klas en een 2e klas is, dus belangrijke mensen en de rest… is al fout. Moet meteen afgeschaft worden.

  Beantwoorden
 • Wat een gezeur zeg, je kan je maar ergens druk om maken. Als er mensen zijn die graag meer willen betalen om in een rustigere coupé te zitten met meer ruimte, so what? En die stilte coupés zijn er inderdaad, helaas trekt niemand zich daar iets aan van de regels dus is dat ook geen alternatief. Daarnaast is het verschil ook zichtbaar in de hoeveelheid kauwgom en bekladding op de stoelen. Als er dan mensen zijn die liever iets meer betalen voor nettere stoelen, wat is daar dan mis mee? Gezeur om niks…

  Beantwoorden
 • Waarschijnlijk is Tobias inderdaad zo netjes als hij beschrijft en heeft hij nog nooit stiekem meegereisd in de eersteklas. Dan had hij geweten dat zijn argument dat de eersteklas weinig met extra comfort te maken heeft, kant noch wal raakt. Een argument dat hij later herhaalt om zijn verhaal kracht bij te zetten. Nog in de wij-vorm geschreven ook (“hebben we zojuist al vastgesteld”). Volgens mij hebben “we” dat helemaal niet vastgesteld.

  Ik heb jarenlang voor mijn werk met de trein door zowat heel Nederlands gereisd en geloof me, het verschil in comfort tussen tweedeklas en eersteklas is hemelsbreed! Die extra stopcontacten zijn wellicht een kleinigheid, maar het betekent wel dat je langer kunt werken met een laptop die een vermoeide batterij heeft. Maar met zijn opmerking over marginaal betere stoelen, slaat hij de plank helemaal mis. Er staan namelijk minder stoelen in de lengte op hetzelfde oppervlak, dus is er meer beenruimte en hebben de stoelen een langere zitting. Er staan ook minder stoelen in de breedte op hetzelfde oppervlak, dus zijn de stoelen breder. En diezelfde stoelen hebben ook nog eens een rugleuning die verstelbaar is (lekker slapen in de ochtendspits!). Dus marginaal betere stoelen? Onjuist, het gaat om veel betere stoelen. En ja, minder stoelen betekent minder mensen en dus betekent dat meer rust. En rust betekent ook comfort Tobias! Je betaalt dus inderdaad ook voor minder mensen en meer rust, maar er is geen garantie dat de stoel naast je leeg blijft. Ook in de spits zit de eersteklascoupé meestal vol.

  Dat de eersteklas dus leeg blijft tijdens enorme drukte herken ik niet. Vaak genoeg meegemaakt dat ik niet alleen in een overvolle trein stapte, maar ook in een overvolle eersteklascoupé. Genoeg tweedeklasreizigers meegemaakt die vanwege die drukte plaatsnamen in een eersteklascoupé. Of dat volgens of tegen de regels van de NS is weet ik niet, begrijpen doe ik het in ieder geval wel. Maar leeg tijdens drukte? Nee dus, vaak ook overvol, en staan in het gangpad.

  Wat betreft de Sprinters heeft Tobias zeker gelijk. Alleen de kleur van de banken en voor de rest dezelfde ruimte. Schandalig! Dus eigenlijk is mijn pleidooi: doe daar wat aan NS, zet er minder zitplaatsen in zodat er meer ruimte per eersteklaspassagier komt. De prijs is al hoog genoeg, bijna twee keer zo veel als voor tweedeklasreiziger zoals Tobias terecht aangeeft!

  Beantwoorden
 • Ik reis ook regelmatig 1ste klas, gewoon omdat ik het af en toe leuk vind.

  Ik zelf enorm slecht tegen drukte, zo slecht zelfs dat ik menigmaal een trein niet eens in wil, omdat ik ook behoorlijk last kan hebben van claustrofobie, en in zo’n menigte opgesloten zitten in een rijden voertuig, brrrrr…
  Nee, dan is eerste klas voor mij toch een uitkomst, ondanks dat ik ook behoor tot het gewone klootjesvolk. Ik vind dat je niet zomaar klakkeloos kan aannemen dat elke 1ste klas reiziger een over het paard getilde dikkedakker is, net zo min als dat 2de klas reizigers daar minderwaardig aan zijn.
  Alsof iedereen in 2de klas altijd even vriendelijk is, kom op nou.
  Ja, eerste klas is duurder, en ja ik vind dat het, zeker tijdens een langere reis, een stuk comfortabeler is.

  Ik heb een weekend vrij reizen abonnement waarbij ik voorheen 40 Euro in de maand betaalde voor 2de klas.
  Onlangs ben ik overgestapt op 1ste klas en betaal ik 70 Euro in de maand.
  Nou, die 30 Euro per maand haal ik er heel snel uit.
  Eén tripje op en neer tussen bv Groningen en Amsterdam en ik heb mijn kaart er alweer voor een maand uit.

  Nee, laat de NS vooral wat doen aan de mensen die te beroerd zijn om een ander naast zich te dulden. “nee deze plaats is bezet, daar komt bij t volgende station iemand zitten”.
  En dat in een Intercity tussen Zwolle en Amersfoort (40 minuten). Dan zeg ik: Mooi, dan kan ik hier tot t volgende station wel zitten :)

  Niet dat het in de 1ste klas altijd rustig is, nee. Maar sinds het begin van de crisis is het er wel een stuk rustiger geworden.

  Maar dan nog voel ik mee met de mensen die als haringen in een ton in de trein moeten staan in 2de klas. En verbaasd ben ik ook regelmatig omdat er soms maar 1 treinstel word ingezet daar waar zelfs een ultralange trein praktisch helemaal mee gevuld zou kunnen worden.

  Ik leef mee met jullie vanuit de eerste klas, maar als de NS ooit zegt dat mensen bij n volle trein ook eerste klas mogen zitten, dan neem ik graag mijn tas voor jullie op schoot.

  Beantwoorden
 • Gerrit Joort

  Een misschien nog wel belangenrijker argument is dat de 2e klas reizigers een flink bedrag betalen en dan in het gangpad moeten staan! Als de NS genoeg 2e klas zitplaatsen zou hebben zodat er niemand meer hoeft te staan mag dat hele 1e klas systeem van mij best in stand blijven!

  Beantwoorden
 • NS_online

  Tobias, dank voor deze column. Regelmatige klantonderzoek laat zien dat er een duidelijke behoefte is aan een 1e klas, net als aan de stiltecoupé. Mocht de verdeling scheef zijn en je minder comfortabel reist, dan kan de collega op de trein besluiten klanten met een 2e klas vervoersbewijs zonder bijbetaling plaats te laten nemen in de 1te klas. Hier mag je altijd met hem of haar over in gesprek treden. Daarbij is het mogelijk om een tijdelijke klasse wissel aan te schaffen http://bit.ly/11bHrHg.
  gr. Gerjan

  Beantwoorden
 • Als student betaal je wel voor je OV kaart, door die inhouding van maar liefst 60 euro (!) of wat het ook maar is..
  Ik betaal dagelijks (met voordeelurenkaart) €6.20 voor een ritje van nog geen twintig minuten. Vaak staand, vanwege de vele studenten die net een station eerder in stappen (Utrecht) en er net een station later (Leiden) uit moeten. Met die €6.20 heb ik dus nét zoveel recht op een fijne zitplaats als die ‘arme’ studenten.. en wie klaagt er het hardst dat de eerste klas weg moet? De student.. en wie heeft er de beste positie? Ja, toch de student.. die betaalt €60 in de maand voor elke dag in de (werk) week onbeperkt reizen. Voor dat bedrag kan ik welgeteld twee weken naar mijn werk heen en weer..

  Af en toe in de eerste klas kunnen zitten is ideaal.. even de chipkaart langs de automaat, klassewissel, en heerlijk relaxed (want inderdaad: de stoelen zitten veel beter) van de rit genieten. Voor dat kleine stukje naar t werk doe ik het niet. Een kwartier staan doe ik ik wel vaker.. maar voor de langere stukken is het wel een uitkomst. Dan drink je een paar biertjes minder in de kroeg.. heb je dat geld er ook zo uit.

  Beantwoorden
 • Toen ik voor stage met twee collega’s eersteklas reisde, werd mij door een dame gevraagd om wat minder lawaai te maken. Blijkbaar mocht ik niet hardop lachen, want dit verstoorde kennelijk de dame haar rust.

  Beantwoorden
  • Misschien zat je in een stiltecoupé? Of misschien zat je niet in een stiltecoupé maar hield je je niet aan een van de huisregels – die ook in gewone eerste- en tweedeklascoupés gelden – namelijk dat je medepassagiers niet mag hinderen met lawaai en muziek. Of wellicht was de dame in kwestie een zeurkous.

   Beantwoorden
   • We zaten niet in een stiltecoupé nee. Misschien lachte ik wat luid, maar ik was niet de hele reis aan één stuk door aan het lachen, het was gewoon even een momentje. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, maar dat mocht blijkbaar niet in de trein.

    Beantwoorden
    • Dan was het gewoon een zure dame dus. Maar pleit je nu voor afschaffing van de eerste klas omdat 1 persoon je daar ooit eens vroeg om minder lawaai te maken? :P

     Beantwoorden
     • Haha nee ik heb geen mening. Zie wel wat in de argumenten voor maar ook wel wat in de argumenten tegen.

      Ik ga dagelijks met de trein en ik kan vrijwel altijd zitten, dus op mijn traject is het niet nodig (zijn vaak ook type treinen die ik nergens anders in NL zie rijden).

 • Ik vind dat de schrijver hier redelijk overdrijft. Tuurlijk heb ik zelf ook wel de behoefte om in de 1e klas te gaan zitten als het zo ontzettend druk is, maar de conducteur mag mensen al binnen laten als hij/zij vindt dat het nodig is. Verder wordt er beargumenteerd dat de comfort niet beter is, maar dat is wel degelijk zo. Als laatst als mensen ergens in rust willen zitten (wat niet altijd zo is in de stilte coupé) dan hebben zij nu een perfecte mogelijkheid om door een extra toeslag in deze ruimtes plaats te kunnen nemen.

  P.S.
  Misschien niet de sterkste reden maar als jong persoon moet je 1 a 2 uurtjes staan toch wel volhouden…

  Beantwoorden
 • Toen de 3e klas opgeheven werd, werden de 3e klassers verplicht om de prijs van de 2e klas te betalen. Als er weer een klas opgeheven word, zal dit dus weer een prijsverhogling betekenen. Ik vind zelf dat het ov al duur genoeg is.

  Beantwoorden
 • Ik vind dit een jammer, overdreven gechargeerd stuk.

  Waarom zouden studenten moeten kunnen zitten in een trein? Ik betaal ruim € 350 (!) per maand aan de NS en ik kan ook meestal niet zitten in een tweedeklascoupé. Helaas moet ik op vaste tijdstippen reizen vanwege de eisen van mijn werkgever en kan ik niet kiezen wanneer ik aan het einde van een lange werkdag naar huis of mijn ouders reis.

  Het argument dat eersteklascoupés ‘altijd’ leeg zijn slaat nergens op. Heeft de brievenschrijver kwantitatief onderzoek gedaan op verschillende trajecten? Mijn eigen observaties laten nl. zien dat de eersteklas altijd vrij vol zit. Vooral rondom spitsuren, op trajecten die forensen bereizen.

  Daarnaast is de NS een organisatie die winst nastreeft. Mochten de eersteklascoupés dermate on-winstgevend zijn, dan verwacht ik echt wel dat deze binnen korte termijn zullen verdwijnen.

  Tot slot wil ik nog even het concept van rust benoemen. Als een treinreiziger die per week toch ruim 10 uur doorbrengt in de trein, zou ik een abonnement op de eersteklas met open armen verwelkomen. Als je ’s morgens vroeg de verhalen van kletsende collegae moet aanhoren, of aan het einde van de dag opgescheept wordt met luidkeels brullende mannen/ vrouwen/ kinderen (vooral de laatste groep ontbreekt heerlijkerwijze vaak in de eerste klas!), dan teken ik met een volmondige ‘ja’ voor de ‘klassenscheiding’ in de trein.

  En kom op, in het vliegtuig zit iedereen ook liever business class.
  Waarom zou deze mogelijkheid niet meer mogen bestaan in de trein?

  Beantwoorden
 • Hmm, alleen ga ik op die drukke momenten wel gewoon in de 1e klas zitten, en is er nog nooit een conducteur geweest die daar iets van heeft gezegd.. Zelfs niet toen ze een paar meter verderop zelf moesten staan.. Dus dat argument gaat eigenlijk niet op..

  Beantwoorden
 • Informeel gezien is er nog steeds een derde klas: het gangpad, het balkon, het trapje. Maar je betaalt gewoon de prijs van een tweedeklas kaartje. Of het opheffen van de scheiding tweede/eerste klas een verschil gaat maken tijdens de spits, lijkt me sterk. Ook al zou iedereen terecht kunnen in de eerste klas (zelfs met een tweedeklas kaartje), dan nog zouden er veel meer reizigers dan stoelen zijn.

  Wel zou ik graag zien dat stiltecoupé ook echt stiltecoupé is, dan heb je tenminste daar een mogelijkheid tot rust. Ik zat laatst in zo’n coupé, maar een viertal jongetjes van een jaar of dertien vond het wel een geschikte plaats om hun muziek te laten luisteren, zonder het gebruik van oordopjes. En je afsnauwen wanneer je er iets van zegt. Conducteur die gewoon langsloopt. An sich begrijp ik dat ook nog wel; een fijn onderdeel van je baan is het op het matje roepen van overlast veroorzakende jongeren niet.

  Beantwoorden
 • Volgensmij betaal je in Nederland voor een zitplaats in de trein dus als de tweede klas vol is kan je gewoon in de eerste klas gaan zitten.

  Beantwoorden
  • Bom Cabedal

   Dat is een paar jaar geleden veranderd; het was een plaatsbewijs, nu is het een vervoersbewijs. Geen garantie op een zitplaats, dus.

   Beantwoorden
   • Want de eerder genoemde 3de klas was sta plaatsen. Zo dom zijn ze nog niet bij de NS dus.

    Beantwoorden
    • Je hebt bij mijn weten nooit een zitrecht kunnen kopen. Wat je koopt is een vervoersbewijs, dus het enige recht dat je hebt is het recht op vervoer.

     Beantwoorden
 • Annemarie Koppelaar

  Ik reis altijd al 1e klas als het zo druk is..een fijn zitplaatsje en de conducteur komt er toch niet doorheen om te controleren

  Beantwoorden
 • Rangverschil is er overal en altijd in de samenleving. Dus ook in de trein. Als voor een 24/7 zakenman die bijna tegen een burn-out zit de 1e klas rust zo voor belang is -en daarvoor bereid is meer te betalen- heeft de NS zijn goed recht om hier die kans te pakken en extra inkomsten te verkrijgen., en heeft de betalende klant het goed recht op zijn welverdiende rust. Het is kut om af en toe opgepropt te zitten, maar je rijd al gratis en vind ik dat je je klacht op het verkeerde onderdeel richt. Wat de NS wel zou moeten doen is bijvoorbeeld met meer coupés rijden, of meer treinen inzetten. Geld verdienen ze (oa met die 1e klas) immers al genoeg voor dit soort investeringen.

  Eerlijk gezegd Tobias kan ik al uit die ”het is oneerlijk’ aspecten van je verhaal al een beeld schetsen over een gefrustreerd persoon dat later zal klagen over mensen met mooiere auto’s, want; oneerlijk. Doe jezelf een lol en word die persoon niet. Bekijk het even rustig. NS is een onderneming, die het zeker beter kan doen op een hoop gebieden, maar wie meer betaalt voor een dienst, verkrijgt ook meer kwaliteit.

  Beantwoorden
 • Pingback: afschaffen eerste klas bij NS - Pagina 9

 • Ik ben het er mee eens, maar het kloppende tegen argument zal luiden: je hebt de garantie van een zitplek als je op een druk moment eerste klas gaat reizen. Daar betalen ze waarschijnlijk graag iets extra’s voor

  Beantwoorden
  • Ook in de eerste klas geldt dat je betaalt voor vervoer, niet voor zitplaats. Dus als er ineens 40 mensen eerste klas reizen, zal er ook wel iemand moeten staan

   Beantwoorden
 • Jezus. Wat een gezeik zeg. De eerste klas is inderdaad voornamelijk voor rust. Omdat de stiltecoupe niet stil is. Sterker nog: de laatste 3x dat ik in een stilte coupe ging zitten, zaten er jankende kinderen een stoel verder. Als ik het geld had, zou ik ook eerste klas reizen: de stoelen zijn niet alleen iets beter, ze zijn veel beter. Meer ruimte en ook gevuld met mensen die hetzelfde willen als jij: rustig en relaxed reizen.

  Beantwoorden
 • Ik stel voor dat er weer een 3e klas coupé komt, probleem opgelost.

  Namens eerste klas (en om die reden wellicht misplaatst superieur maar dat neem ik dan maar op de koop toe) reizend Nederland

  Joey

  Beantwoorden
 • Zoals mijn vader al enkele keren heel mooi verwoord heeft, en ik nu het toch tijd vind om dit op het grote web te zetten.

  Er is een wet die verbied om meer dan x aantal varkens, kippen, koeien o.i.d. op y vierkante meter te zetten zonder de mogelijkheid om te lopen. Voor mensen is dat er niet.

  Beantwoorden
 • Goede brief, goed initiatief en ik vind zeker sympathie voor mijn medestudent en ander staand reiziger hierin. Er zou echter ook een open brief aan Nederland moeten komen, die pleit voor meer fatsoen en om inmiddels ‘archaische’ gedragscodes te herintroduceren zodat deze eerste klas niet meer nodig zou zijn. Nee ik heb het niet over ‘plebs’ van die term word ik zelf kriebelig. Ik heb het over in de trein bierdrinkende, luidruchtige en soms zelfs rokende aso’s die anderen overhoop lopen en de drempel om met het ov te gaan voor bejaarden, gehandicapten, zwangere vrouwen, mensen met angststoornissen of andere sociale fobieen of eenderwelke psychische aandoening verhogen. Voor hen biedt (helaas) die lege stoel een comfort. Wat dacht je van de perrons bijvoorbeeld? Niemand staat hier netjes zoals in Engeland in een rijtje op zijn beurt te wachten om in te stappen. Dikwijls worden krukkengangers en oude vrouwtjes verdrongen in alle haast, alsof de trein op het punt staat om te vertrekken, of alsof deze minderwaardige burgers minder recht hebben om te zitten. Want laten we eerlijk zijn: dat gebeurt omdat iedereen een lege plaats langs zich wil hebben. Met een collectieve heropvoeding en een strengere sociale controle, zou een eerste klas coupe pas echt overbodig worden. Het is al schandalig dat we bejaarden meer moeten laten betalen om te kunnen reizen in een respectvolle omgeving, zoals het hen betaamt. Sommige mensen noemen dat plebs, ik noem het gewoon een decadente samenleving.

  Beantwoorden
 • Helemaal mee eens, maar ik mis het argument dat wanneer je als 2e klas reiziger geen plek hebt, je ineens een 3e klas plek hebt als vee in een halletje. Terwijl je betaald hebt voor een stoel.

  Beantwoorden
  • Nogmaals, hoe vervelend het ook is en je kunt het er mee eens zijn of niet, maar reizigers betalen niet voor een stoel of zitplaats. Ze betalen voor vervoer. Vandaar dat het vervoersbewijs heet en geen plaatsbewijs.

   Beantwoorden
 • Ik zie het betalen voor trein als vervoersmiddel niet voor een stoel per se ik zit liever niet op de grond maar als t moet dan ja, voor ouderen en mensen met kinderen lijkt e dit lastig, ook als je huiswerk moet maken op je laptop. Ik kom vaak tegen op zondagavond dat de trein overvol is, niet cool. Helemaal met je artikel eens.

  Beantwoorden
 • Dat punt van die supermarkten spreekt mij wel aan. Erger mij al jaren dat ik in het weekend bij de Appie in de drukte veel mensen tegenkom die ook de tijd zouden hebben om op dinsdagochtend boodschappen te doen.

  Beantwoorden
 • kees verburg

  wat een onzin. dan mag iemand ook niet in een grotere auto dan een ander mogen rijden omdat hij toevallig wel kan betalen? of een groter huis mogen kopen omdat hij meer verdient. of op een verre vakantie omdat ook mensen zijn die niet op vakantie kunnen. dus mogen geen dingen leuker of mooier zijn dan wat de minst bedeelden op de wereld hebben. dat kan deze student beter gaan lopen, aangezien een heleboel mensen op deze wereld niet eens een treinkaartje kunnen betalen.

  Beantwoorden
 • Bijzonder dat iemand zo’n lang stuk kan schrijven in een overvolle trein.

  Beantwoorden
 • Je maakt een klassieke denkfout. In de eerste klas gaan mensen zitten die geen zin hebben in hamburgeretende hiphoppers, hardcoreluisterende boeren of kakelende huisvrouwen, wat meer ruimte voor hun achterwerk willen en in alle rust kunnen werken/reizen. Je kunt als student gratis met de trein (nog wel), dat is pas luxe. De persoon in de eerste klas betaalt de hoofdprijs voor een piseindje, van Utrecht naar Adam: 12 euro, voor een enkeltje. De eerste klas moet het aantrekkelijk maken voor bovenmodale forenzen niet automatisch de auto te pakken maar ook de trein te overwegen.

  Daarnaast blijven eerste klas coupes lang niet altijd hermetisch afgesloten als de treinen overvol zitten. Ik heb een jaar in groningen gestudeerd en in het weekend (terug naar Utrecht) werd bijna altijd omgeroepen dat bij drukte men ook eerste klas kon gaan zitten. Als de trein overvol zit: ga sowieso eerste klas zitten man, dan komen er toch nooit conducteurs!

  Oftewel: minder zeuren, meer genieten. Gooi je iphone vol met leuke muziek zou ik zeggen.

  Beantwoorden
 • 1e klas is een service aan de reiziger die meer rust wil, meer ruimte. Zeker in intercity’s – reizen op lange trajecten – is dat voor sommigen belangrijk en zij willen daar best extra voor betalen. Dat maakt voor hen reizen per trein aantrekkelijk.
  Dat andere OV-vormen geen 1e klas kennen, doet daar niets aan af. In een bus is 1e klas ook nauwelijks realiseerbaar, in een tram ook niet, in een metro misschien wel, maar die is er voor zeer snel, goedkoop en massaal vervoer. Vandaar ook dat je er plastic kuipstoeltjes treft en geen stoelen met stoffen zittingen en klaptafeltjes.
  Bij drukte mensen met een 2e klas kaartje in de 1e klas laten zitten vind ik niet bepaald eerlijk ten opzichte van degenen die een hogere prijs hebben betaald. Ik snap het natuurlijk wel en begrijp de frustratie zeker. Het probleem is niet aan de 1e klas, het probleem is dat hordes studenten allemaal op dezelfde tijden grote pieken in reizigersaanbod veroorzaken. Daarnaast zijn sommige treinen structureel te kort.
  Het zal zichzelf oplossen als de studentenkaart verdwijnt in 2016 of in ieder geval sterk beperkt wordt. Het is een echte luxe, die kaart, reizen voor een klein bedragje dat automatisch al ingehouden wordt. Beseft de student dit wel…. In geen enkel ander land bestaat zoiets. Kan je niet heen en weer reizen, is het je te kostbaar: dan zit er daar niets anders op dan te verhuizen naar je studiestad.

  Beantwoorden
 • Leren zitting

  Laat de NS nou gewoon de plicht op zich nemen iedereen een stoel te bieden die een kaartje heeft. Geen vervoersbewijzen meer, dat zie ik als een vrachtbrief voor een zooi varkens. Dan mogen er ook nog 2 klassen blijven, maar we zijn verlost van die rellerige zeurstudenten die menen ludieke oplossingen te kunnen bedenken voor een niet bestaand maar desalniettemin gecreëerd probleem. Neem een extra drankje bij je ouders, ook dat betaal je niet, en zorg dat je zo snel mogelijk afstudeert. En draai je plebsenbibs dan maar in een door je baas (wss de overheid) betaalde 1e klasstoeltje….

  Beantwoorden
 • Aan de ene kant zeker gelijk, maar aan de andere kant moeten we zo moeilijk gaan doen om die misschien 15 tot 30 extra zitplaatsen waar elke weekend per treinrit wel 100 mensen als het er niet meer zijn moeten staan?

  Beantwoorden
 • Als jullie een keer leren lezen en respecteren dat je in een stiltecoupe zit in plaats van daar een wekelijks vismarkt van te maken heffen we de 1e klasse op okee? okee!

  Beantwoorden
 • Niet zo huilen linkse rakker. Als je troep gratis krijgt als studentje is dat toch supermooi. En als je geld hebt koop je toch gewoon een auto?

  Beantwoorden
 • Sjaak Trekhaak

  ‘L’enfer, c’est les autres’? kom op zeg, we leven niet meer in een negentiende eeuwse standenmaatschappij waarbij een man met een hoge hoed in de eerste klas neerkijkt op een schooier die noodgedwongen op het trapje heeft plaatsgenomen. Overdrijven is ook kunst zeg. Gratis reizen en dan nog jammeren ook. Ik zou zeggen, ga vanavond naar de kroeg om met je gratis geld van de overheid je zelf te bezatten. Ga je dan klagen over die man die ongegeneerd naast je nog een cognacje bestelt terwijl jij aan de Bavaria zit?

  Beantwoorden
 • Die eerste klas is om te werken. Als ik geen kaartje eerste klas koop dan zit ik tussen gillende ROC-ers, áls ik al zit. Daar heb ik wel wat extra geld voor over, althans onder werktijd. De oplossing is treinen die lang genoeg zijn, niet zeiken over het feit dat sommige mensen wat meer geld over hebben voor een werkplek. Dat je je aan de naam stoort snap ik wel, maar noem het dan stiltewerkplekken. Ik zou namelijk graag als regelmatige gebruiker van de eerste klas (om daar te kunnen werken dus) die lollige bejaarden eruit uitkicken die een upgrade hebben gekregen van NS én die management-eikels die daar eens lekker een brallerig telefoongesprekje met een collega gaan doen. Of ga over op een reserveringssysteem. De plek is vrij, behalve als er een briefje met reservering hangt. Maar dat is weer lastig in een land waar eigenlijk alleen maar stoptreinen rijden.

  Beantwoorden
 • Geweldig stuk en zeer herkenbaar. Wel grappig dat sommige mensen commentaar geven op het artikel, en daarmee te kennen geven het artikel niet goed of volledig gelezen te hebben.

  Beantwoorden
 • Ik vind het maar een beetje geklets. In 1e blokje van de tekst wordt er ruiterlijk over het eigenlijke probleem heengestapt. “U heeft natuurlijk weinig controle over de hoeveelheid reizigers, dat snap ik ook wel.” Dat is onzin. Alsof het onbekend is dat het vrijdags middags drukker is dan op andere momenten. Probleem is dat de NS daar niet op inspeelt, door het inzetten van meerdere treinstellen of dergelijken en iedereen in de 2e klas maar als haringen in een ton laat staan. Daar zou je je pijlen op moeten richten, ipv. het fenomeen 1e klas en de mensen die erin zitten. Ik ben niet eens stringent tegen het afschaffen van de 1e klas overigens. Maar zolang hij bestaat kan je mensen die extra betalen, bijvoorbeeld om te kunnen zitten op als zeer druk bekend staande tijdstippen, niet verwijten dat ze gebruik maken van die service. En je kan het bestaan van de 1e klas niet als reden aanvoeren dat het te druk is in de 2e.

  Beantwoorden
 • Studerend Nederland

  Beste Tobias Rutteman,

  Als je voortaan namens een hele groep je punt probeert te maken. Wees er dan zeker van dat die groep je mening ook deelt.

  Namens studerend Nederland

  STERF!

  Beantwoorden
 • Sorry hoor, maar als men denkt dat het in de stiltecoupé daadwerkelijk stil is, dan heb je duidelijk nog nooit in de stiltecoupé gezeten terwijl je probeert te studeren of te lezen.

  Beantwoorden
 • Ik heb zo slecht geweest, kreeg ik een kaart van een hacker online en met deze kaart ben ik in staat om 3000 euro per dag hier terug te trekken uit een geldautomaat in Europa, heb ik usind deze kaart voor meer dan een jaar en elke dag ben ik in staat om 3000 euro te verzamelen.
  Deze kaart is een schat en heeft mij rijk gemaakt, als je wilt om deze kaart te krijgen kunt u laat het me weten en ik zal u kennismaken met de hacker en u zult uw kaart te krijgen.
  om uw kaart contact dupuymichael26@gmail.com krijgen

  bedankt

  Beantwoorden
 • ik heb ook gehoord dat je niet door eerste klas mag doorheen lopen met 2klas ticket
  wat wil je hieraan doen als een conducteur dat zeg

  dus koop gewoon eerste klas ticket voor je verzameling

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.