Opinie & Debat

Het falen van PvdA

PvdA-Logo Het gaat niet goed met de Partij van de Arbeid. Het gaat eigenlijk vrij dramatisch. Het onbeschaamde schofterige gedrag uit naam van de partij, zelfs door wethouders en burgemeesters, heeft er al toe geleid dat slechts een handjevol mensen nog van plan is bij de volgende verkiezingen op de PvdA te gaan stemmen.   Nu zou er een heleboel kunnen en moeten gebeuren om het tij te keren. U zou het broodnodig mogen noemen. Pvda-voorzitter Hans Spekman zou kunnen zeggen dat stelen niet getolereerd wordt, dat wachtgeld wellicht niet nodig is als je zelf vertrekt en dat excuses (op zijn minst) op zijn plaats zijn. Hij zou de asociale schoften de partij uit moeten trappen, een onderzoek naar ze moeten laten instellen en alle journalisten moeten optrommelen om te zeggen dat hij zich diep, diep schaamt. De PvdA heeft echter andere plannen om het tij te doen keren: algemene lijsttrekker-verkiezingen. U noemt het een belachelijk idee? Dat is het ook. Geniaal in zijn eenvoud moeten de algemene lijsttrekker-verkiezingen de partij democratischer maken, omdat ook mensen die niet lid zijn van de PvdA een lijsttrekker mogen kiezen. Hoera! Niets meer falen van de democratie, dalende verkiezingsopkomsten, populariteit van populisten en een roep om een sterke leider. De PvdA zal bewijzen dat het anders kan. Zoetermeer, bekend van de troosteloze saaiheid, had de dubieuze eer om het nieuwe idee af te mogen trappen. Spekman noemde het een succes, de media namen dat over en zo kon het zijn dat u las dat de ‘PvdA de eerste primary een succes noemt’. Een primary ja, dat is Amerikaans en hip. Spekman vertelde de journalisten dat hij het ‘mooi vond, dat ook mensen buiten de partij hun stem hebben laten horen.’

Het is zo’n ongekend grote faal dat de PvdA het beter verborgen had kunnen houden

Maar mogen we het ook echt een succes noemen? In totaal hebben 318 mensen een stem uitgebracht. Van de 123,000 inwoners. Dat is 0,2 procent van het totale aantal dat had mogen stemmen. Dat is geen succes, dat is een grotere faal dan de Titanic, Trots Op Nederland en Talpa bij elkaar. Het is zo’n ongekend grote faal dat de PvdA het beter verborgen had kunnen houden. Er was immers toch bijna niemand van op de hoogte. Tot 9 november heeft u tijd om te gaan stemmen op uw persoonlijk favoriet in Groningen. Wordt het Roelof van der Schaaf (wie?) of Carine Bloemhoff? Alles wat u nodig heeft is een recent poststuk zodat u bewijst dat u in Groningen woont (geen grap), een verklaring waarin u aangeeft een sociale stad een warm hart toe te dragen (helaas, ook geen grap) en een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de registratiekosten (om te huilen). Ik voorzie in ieder geval geen enkele reden om er vanuit te gaan dat 9 november, Super Saturday gedoopt, geen daverend succes gaat worden. Als u niets te doen hebt op die dag, doe mij alstublieft een lol en ga niet stemmen. Blijf thuis, open een zak chips en ga naar Geer en Goor kijken. Alleen wanneer we deze onzin snoeihard negeren is er een hele kleine kans dat de PvdA zich bezig gaat houden met dingen die wel belangrijk zijn. Honderd maal sorry op het schoolbord schrijven bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.