Interview

Een fijne dag nog!

Hij is bekend bij Stadjer en student. Het is de ‘vrolijke zwerver’ die iedere passant een fijne dag wenst. Een man die vraagt wat je vanavond eet, waar je naar toe gaat en altijd naar je lacht. Hij is de verwezenlijking van het Gronings geluk: Bernard. De SK struinde met hem door de stad.

IMG_2139

Mijn naam is net als onze prins, maar dan zonder korte ‘h’ en met lange ‘n’.’ Juist. Voor ons zit misschien wel Nederlands vrolijkste dakloze, Bernardus Johannes Martens Muskitta – beter bekend als Bernard. Terwijl hij zijn handen warm houdt aan een kop cappuccino, wordt de opnameapparatuur klaar gemaakt. ‘Ik ben er klaar voor jongens, natuurlijk, natuurlijk,’ zegt Bernard met een lach. ‘Hoeven jullie niet naar school?’

Wie is Bernard?

Met een serieuzere blik begint Bernard te vertellen. ‘In 1954 werd ik geboren in Papoea-Nieuw-Guinea. Daar hebben mijn vader en moeder elkaar ontmoet. Mijn moeder was Papoea, mijn vader komt van Ambon, de Molukken, en heeft nog tegen de Jappen gevochten. Dat weten jullie wel hè, die oorlog.’

Beide ouders zijn overleden. Moeder een lange tijd terug, vader vier jaar geleden. Hij werkte jarenlang voor de Koninklijke Niemeyer. ‘De tabaksfabriek hier in Groningen, weet je wel.’ Bernard heeft het er moeilijk mee. ‘Heeft een van jullie toevallig een sigaretje voor me, trouwens? Mijn shag is op.’

‘Jullie zijn in de twintig? Nog zo jong,’ lacht de 59-jarige Bernard. ‘Vroeger, toen ik jullie leeftijd had, wilde ik altijd schilder worden. Dat was mijn grote droom. Toch heb ik de schilderschool nooit afgemaakt. Ik had geen zin in school. Ik was altijd afwezig. Lekker niets doen en met de andere jongens een beetje kattenkwaad uithalen. Jullie kennen het wel.’ Door de loop van de jaren heeft hij verschillende baantjes gehad, onder andere in de hoefijzerfabriek en achter de lopende band. ‘Maar ja, dat was altijd tijdelijk.’

‘Ik heb spijt dat ik niet altijd naar school ging. Mijn ouders stuurden mij naar school en daar wilde ik wel leren, maar buiten school was ik snel afgeleid.’

Het zwerversbestaan

‘Buiten school’ was voornamelijk in de Wijert en Vinkhuizen. Hoewel Bernard en zijn familie eerst in Bennekom terecht kwamen, voelt Bernard zich een echte Groninger. Veertig jaar geleden verhuisde hij samen met zijn vader, moeder en jongere zusje naar de Vondellaan in Groningen. ‘Vroeger ging ik wel naar dancings in de Poelestraat. Of naar Huize Maas.’ Zijn ogen beginnen te twinkelen. ‘Lekker dansen op rockmuziek, kijken naar mooie meisjes. Dat vond ik mooi.’ Pas in 2007 werd Bernard dakloos.

‘Ik had een huurhuisje in de wijk Kostverloren dat ik overnam van mijn zwangere zusje. Daarvoor woonde ik bij mijn ouders.’ In Kostvlies had Bernard wel eens wat ‘jongens’ over de vloer. ‘Zuiplappen. Ze maakten veel herrie waardoor ik uiteindelijk uit mijn huis ben gezet.’ Onterecht, vindt hij zelf. ‘Maar ja, wat doe ik er aan.’ Sindsdien wordt hij ondergebracht in het Ommelanderhuis van dak- en thuislozencentrum Stichting Huis (sinds september 2013 Stichting Het Kopland) .

De verzorgingsstaat is er ook voor Bernard. Zijn uitkering wordt beheerd door een organisatie die gelieerd is aan Stichting Huis. ‘Op maandag en vrijdag krijg ik vijftien euro, het andere deel wordt aan Stichting Huis betaald.’ Met die regeling krijgt hij onderdak, driemaal daags een maaltijd en eventueel nieuwe kleding. Bernard wijst naar zijn nieuwe schoenen. ‘Eerst had ik dikke gaten in mijn schoenen. Dat is toch niet netjes? Deze heb ik van hen gekregen!’

Toch is het leven op straat niet gemakkelijk, meent hij. Om enige financiële onafhankelijkheid te hebben vraagt hij om een ‘kleine bijdrage’ op straat. ‘Ik krijg zo tussen de tien en twintig euro per dag, denk ik,’ vertelt de goedlachse Bernard. ‘Als mensen alleen glimlachen, dan word ik daar ook blij van! Iedereen heeft het krap, weet je. Dat geeft niets.’ Naar eigen zeggen laat hij alcohol en drugs links liggen. Wel heeft hij nog schulden bij vrienden.

Toekomstbeeld

‘Toekomst, toekomst, ja, ja. Voldoende geld om iets te kopen.’ Op de vraag wát hij dan zou willen kopen zegt hij resoluut: ‘een pakje shag’. Over een langere tijdsperiode zou hij graag een leuke vriendin tegen willen komen.

Bernard drinkt zijn laatste slok cappuccino en staat op. ‘Ik moet er weer vandoor, jongens. Ik heb een afspraak met een vriend.’ De twee vorige pogingen tot een interview mislukten vanwege Bernards geheimzinnige afspraken met een vriend.

Niet veel later staat Bernard bij de balie van een supermarkt aan de Nieuwe Ebbingestraat. Hij koopt een pakje shag. Voordat hij in de Korrewegwijk verdwijnt, merkt hij ons op en schreeuwt vanaf de andere kant van de straat: ‘Jongens! Bedankt voor de koffie! En de gezelligheid! Fijne dag nog!’

IMG_2073----2

36 gedachten over “Een fijne dag nog!

 • Leuk stuk! Vind het wel een beetje gek dat er vermeld wordt dat hij vanwege ‘geheimzinnige’ afspraken met zijn vriend het interview twee keer eerder afgezegd zou hebben. Vind het nogal wat om dat er zo subjectief en zonder onderbouwing in te zetten. Weet niet zo goed welke kant de schrijvers daarmee op willen. Verder interessant om wat meer over zijn achtergrond te weten!

  Beantwoorden
 • Alle afspraken waarvan je niet weet met wie zijn geheimzinnig. Dat is niet meer dan aan je eigen nieuwsgierigheid te wijten. Evengoed wou hij weer verder omdat z’n koffie was of omdat hij het een moeilijk gesprek vond.

  Leuk stuk wel om te lezen. Kom de man al ongeveer 8 jaar in de stad tegen en nog nooit was hij onvriendelijk.

  Beantwoorden
 • Vrolijke man, maar toen ik nog in de Folkingestraat woonde vond ik het een verschrikking als hij voor mijn huis stond te bedelen. Uren achter elkaar keihard hetzelfde riedeltje “Hallo vriend, heb je een kleine bijdrage? Eet smakelijk, fijne dag!”

  Beantwoorden
 • Bedoel het als een journalistiek tipje. Vanuit journalistiek oogpunt gezien is het belangrijk als doel te hebben de lezer van een zo objectief mogelijke tekst te voorzien. Er wordt door de schrijver geen achtergrondinformatie gegeven waarom de afspraken met zn vriend geheimzinnig zouden zijn. Geheimzinnig suggereert dat hij iets te verbergen heeft. Misschien had de beste man zn vriend al heel lang niet gezien en heeft hij daarom het interview verschoven. Ben nu dus niewsgierig waarom de schrijvers het als geheimzinnig geïnterpreteerd hebben. Het lijkt misschien heel wat nu dit onderwerp maar bedoel het goed! Vind de rest van de tekst erg leuk om te lezen. Mooie droge uitspraken ook van hem!

  Beantwoorden
 • Stichting huis en toevluchtsoord heet sinds kort: Kopland

  Beantwoorden
 • Beste Aline en Harm,

  Allereerst bedankt voor jullie reacties! Graag wil ik ingaan op de reactie van Aline, aangaande het gebruik van het woord ‘geheimzinnig’ omtrent de ontmoetingen met zijn vriend. ‘Zo subjectief’ en ‘zonder onderbouwing’ lijken er op te wijzen dat je connotatie met ‘geheimzinnig’ negatief is. Dat hebben we niet zo bedoeld en daarom ben ik ook blij met je reactie.

  Wat bedoelen we dan wel? Harm verwoordt het mooi: “Alle afspraken waarvan je niet weet met wie zijn geheimzinnig.” Bij twee eerdere afspraken was Bernard niet te bekennen. Dat vonden we niet erg, maar we waren wel benieuwd naar de reden. Daarop vertelde Bernard ons beide keren dat hij op bezoek moest bij een vriend en daarom de afspraak moest missen. Dat kan. Vervolgens, tijdens het interview, refereerde Bernard ook naar zijn vriend. Het interview kon niet te lang duren, omdat hij hem moest bezoeken. Op de vragen wie die vriend was en waar hij woonde kregen we geen antwoord, vandaar ‘geheimzinnig’ – we weten simpelweg niets over die vriend die hij vaak noemde, maar ook niet meer dan dat. Dat deed ons besluiten het wel in de tekst op te nemen, omdat die vriend meerdere malen werd genoemd.

  Ik hoop dat het zo wat duidelijker voor je is wat we bedoelen met ‘geheimzinnige vriend’. Bedankt voor je kritische noot, want ik begrijp je punt dat ‘geheimzinnig’ een negatieve connotatie kan hebben. Ik neem het mee en wil ik ook benadrukken dat we met die bewoording niets negatief noch positief willen intenderen.

  Fijne dag nog!

  Beantwoorden
  • Er bestaat ook nog zoiets als PRIVE! ook al is hij zwerver,jullie zaak is het niet!! en hebben jullie hem nog een paar centen en shag gegeven?want dat is toch wel het minste!

   Beantwoorden
 • Leuk interview, maar eh let wel even op de spelling!

  Beantwoorden
  • Daar letten we natuurlijk op, maar soms glipt er wat door de eindredactie. Excuses daarvoor. Waar zie je fouten, Judith?

   Beantwoorden
 • Bij de link naar de hoefijzerfabriek wordt gesproken over de “wijk Werkman”. Die bestaat natuurlijk niet, Helpman wel.

  Beantwoorden
 • Retroman

  Leuk stuk! Trouwens is:”Onterecht, vind hij zelf” ook niet met dt?

  Beantwoorden
 • Retroman

  Net zoals; Toch is het leven op straat niet gemakkelijk, vindT hij.

  Beantwoorden
 • Hij heeft op Voetbal Vereniging CVV Oranje Nassau gezeten,dar ken ik hem van,hij zat bij mij in het team.Geweldige man,zo iemand vergeet je nooit weer!

  Beantwoorden
 • Wij noemen hem altijd: de hallo-man, Ik dacht echt dat iedereen dat ook zo zei. Hij is wel gezellig, maar dat hij zo weinig ophaalt betwijfel ik. Ooit zat ik een kwartier op een terras een ijsje te eten en in die tijd kletste hij 40 euro bij elkaar!

  Beantwoorden
 • Een leuk stukje. Echter achter die lachende man schuilt een geslepen persoontje. Hij weet maar al te goed hoe hij mensen geld uit de zakken moet kloppen. En ja, zoals hier al vermeld haalt hij veel meer op dan die 20/25 euro, maak hier maar gemiddeld 100 eu per dag van. Zijn “vriend” zal hier niet rouwig om zijn. En ja, zijn vriend is een dealer die hem de heroine/cocaine verstrekt. Ik weet dit uit betrouwbare bron en heb hem zelf ook wel es betrapt op het gebruiken van heroine in een (die hadden we toen nog) telefooncel.

  Dus mocht je hem wat willen geven besef dan wel dat dit geld linea recta naar zijn dealer gaat om heroine te scoren.

  Fijne dag allen !

  Beantwoorden
 • fastafurious

  Nou hij hield ook wel van een potje gokken hoor en sinds ik dat met mijn eigen ogen heb gezien geef ik hem nooit meer wat ondanks dat hij hetzelfde bloed heb als ik en sterker nog hij bedelt al langer sinds 2007 voordat hij dakloos is geworden. Het bedelen is gewoon op den duur een verslaving geworden voor zijn andere verslavingen, dus ja een fijne dag wordt dan je WERK woord….

  Beantwoorden
 • Ik ken hem ook via Oranje Nassau .. ik voetbalde daar toen ook. Wat het bedelen betreft…je hoeft een bedelaar niets te geven en als je wat geeft is het aan de ontvanger wat hij/zij met het geld doet. Als je hier vraagstukken over hebt dan moet je gewoon niets geven. Wat maakt het uit hoeveel geld hij/zij krijgt, nogmaals je hoeft niets te geven!

  Persoonlijk vind ik het belangrijker dat het om een vrolijke bedelaar gaat, met nadruk op vrolijk en dat hij anders is dan de meeste bedelaars en uiteraard houdt hier niet iedereen van. Ook niet iedereen vindt jou even leuk :)

  Bij mij in de buurt is een zeer opdringerige en onvriendelijke bedelaar die altijd voor de ingang van de winkel om geld vraagt.. dat is iets om je aan te storen.

  Leuk stukje en ik denk dat deze informatie over een vreemde man wel genoeg is… onze nieuwsgierigheid is in elk geval enigszins bevredigd.

  Beantwoorden
  • Ik heb hem wel eens een snackie gegeven meegenomen uit de supermarkt waarop hij altijd, zoals de meeste mensen hem kennen, enorm enthousiast reageerde. Maar ik heb hem nooit geld gegeven, maakte spontaan wel eens een praatje met hem, ik vroeg Bernard wel eens subtiel naar zijn leven (omdat ik het een interessant figuur vind) en daar vertelde Bernard uitgebreid met veel liefde over. Naar mijn gevoel en ervaring met Bernard ging het niet perse om geld.

   Bernard wandelde het hele eind mee van de supermarkt richting mijn huis al babbelend over van alles en nog wat, zodra ik dan 15 minuten later bijna thuis was zei ik dat ik weer verder moest en hem nog een prettige dag wenste. Waarop Bernard standaard bedankte voor het gesprek, mij ook een prettige dag wenste (meestal zo’n 3 keer achter elkaar) waarop Bernard een seconde later 200 meter verderop verder wandelde. Het is een uitgesproken typ maar ik ben er vrij zeker van dat hij nooit iemand bewust zou willen lastig vallen.

   Het meeste dat in dit artikel genoemd wordt heb ik persoonlijk al wel eens van Bernard vernomen. Aansluitend op dit artikel heeft hij ook wel verteld dat hij het jammer vond dat hij zijn passie voor schilderen nooit heeft kunnen voort zetten. Hij benadrukte mij vaak dat ik wel mijn school moest afmaken, haha.

   Sommige mensen hier beginnen over drugsgebruik, dat zou best kunnen, het zou mij eerder verbazen als dit niet het geval is gezien de omstandigheden. Maar ik vind het wel jammer dat dit stigma benadrukt wordt, het zegt niets over wie dit uniek persoon is. Dat sommige mensen suggereren dat hij bedelaar is omdat hij daarmee flink geld kan binnenhalen is nog bedroevender.

   Op het Gedempte Zuiderdiep werd ik eens benaderd door een zwerver die vertelde dat hij net vrij was gekomen voor moord en dat hij geld nodig had om ergens te kunnen slapen en hij iemand wel iets aan kon doen omdat niemand hem iets gunde. DAT zijn vervelende mensen. Bernard is ook niet de zoveelste zwerver die je benadert of je een fiets wilt verkopen voor 5 euro of een jointje.

   Bernard is naar mijn weten een topgozer die in niet ideale omstandigheden er het beste van probeert te maken en daarmee basta. Ik gun hem meer en hoop dat hij gelukkig wordt en blijft.

   Beantwoorden
 • ‘De verwezenlijking van het Groningse geluk’….beetje vreemd.

  Beantwoorden
 • bernard is een topper en iedereen die hem hier zwart praat jullie zijn sukkels zeg het recht in zijn gezicht en hou anders je mond schijnheilige mensen bah als jezelf op straat leeft praat je niet meer zulke onzin wie goed doet wie goed ontmoet als ik hem tegen kom geef ik hem Altijd een lekker bord met eten wat doen jullie alleen maar zeiken voor jullie komt karma doeiii

  Beantwoorden
 • DeZe man heeft gewoon een onderkomen hoor en een uitkering deze man heeft altijd mooie praatjes maar zo komt hij aan het geld en idd is hij een gebruiker. Ik vind deze persoon zwaar triest . Iedereen geeft hem altijd geld meer om dat hij zwaar irritant is . Deze man heeft het echt niet zo zwaar hoor. Dus trap der niet in, je sponsend alleen maar zen drugs

  Beantwoorden
 • Deze mense hebbe meer geld te besteden dan normale burgers dat het verdwijnt aan drank en drugs is een 2e maar de beste junkie van het noorden hy valt je nie lastig

  Beantwoorden
 • Ken hem 15 jaar, fanatieke heroine gebruiker!! Dont believe his bullshit

  Beantwoorden
 • Ik vraag me de laatste tijd af waar die dakloze man met zijn grote baard is gebleven. Stond vaak bij de AH op de vismarkt. Ergens tussen de 30 en de 40 jaar oud. Ben zijn naam vergeten.

  Beantwoorden
 • erwinvanderploeg

  Even los van spelfouten of andere “onbelangrijke” zaken…
  Het is een leuk stuk om te lezen en dat is waar het om gaat!
  Wij gaan het opnemen op onze website http://www.positiefjes.nl
  Mochten er meer leuke stukjes zijn gaan we deze zeker meenemen.
  Deze man zie ik zo vaak en inderdaad was ik ook nieuwsgierig naar zijn achtergrond.

  Groet,

  Erwin van der Ploeg
  Oprichter: dagjes.tips / positiefjes.nl / effefoetsie.nl

  Beantwoorden
 • Henk, denk na. 100 euro per dag? Das 3000 per maand. Heeft ie een vrij ruim inkomen niet waar?

  Beantwoorden
  • Elke dag voldoende drugs gebruiken en daarnaast nog ”leven” kost ook wat he..

   Beantwoorden
 • Het klopt idd Bernard is verslaafd.
  In de tijd dat ik nog in denpadangstraat woonde begon ik hem geld te geven omdat ja hij speelt het slim als je hem 2 keer hebt afgewezen met je handen vol boodschappen ga je je schuldig voelen maar jaren later zag ik hem gebruiken in een steegje en toen dacht ik hoe innemend hij ook kan zijn hij is verslaafd dus feitelijk door hem te geven help je hem langzaam de dood in je kan hem beter eten of een pak shag geven dan geld

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.