Vierhonderd jaar RUG

Het kan de Groningse student niet ontgaan zijn: de Rijkuniversiteit Groningen viert dit jaar haar 80e lustrum, zij bestaat 400 jaar. In mei en juni zal de RUG daarom allerlei lustrumactiviteiten organiseren met als thema For Infinity. Een kleine terugblik op 400 jaar Rijksuniversiteit.

400-jaar-RUG

[dropcap]D[/dropcap]e universiteit werd op 23 augustus 1614 opgericht. Zij is daarmee de op één na oudste universiteit van Nederland (de oudste universiteit van Nederland is Leiden). De kersverse universiteit begon met vijf hoogleraren voor de faculteiten theologie, rechten, geneeskunde en de vrije kunsten en stond onder bewind van de eerste rector magnificus Ubbo Emmius (1547- 1626). De zes hoogleraren woonden in het leegstaande Menolda- en Sywenvoncent aan de Broerstraat waar ook de colleges werden gegeven. Het eerste studiejaar ging van start met 82 studenten, waarvan er dertig afkomstig waren uit het buitenland.

In 1672 werd Groningen bestookt door de bisschop van Münster en Keulen, alias Bommen Berend. Hij gooide bommen, granaten en gloeiende kogels op de stad, wat op veel plaatsen brand deed uitbreken. Alle studenten van de universiteit (ongeveer 120) verdedigden de stad in de Vrijwillige Studenten Compagnie. De Senaat probeerde intussen het Academiegebouw en de bibliotheek met tonnen water te verdedigen. Na vier maanden was het gevaar geweken en konden de colleges worden hervat.

Aan het einde van de zeventiende eeuw kampte de universiteit alweer met problemen. Als gevolg van de Franse Successieoorlog, waarin de Republiek der zeven provinciën (Nederland dus) betrokken is, lopen de inschrijvingen voor nieuwe studenten terug. Bovendien was de verhouding tussen Stad en de Ommelanden gespannen naar aanleiding van wat moeilijke dingen over rechten die de stad Groningen wel ontving en de Ommelanden niet. Zodoende weigerden de Ommelanden mee te werken aan het leveren van hoogleraren voor de universiteit. Zo kwam het dat er vanaf 1704 tien jaar lang geen nieuwe hoogleraren werden aangesteld, en de universiteit overbleef met nog maar twee hoogleraren.

Desondanks bleef de universiteit groeien en in 1846 was het oude klooster dat in gebruik was genomen als Academiegebouw te klein geworden. Er verrees een nieuw gebouw dat in 1850 werd geopend. Dit vloog echter in brand in 1906 en heeft er dus maar zestien jaar gestaan. In 1909 werd tijdens het zestigste lustrum het nieuwe Academiegebouw geopend door koningin Wilhelmina.

Inmiddels zijn we vierhonderd jaar en drie Academiegebouwen verder. De RUG heeft nu ongeveer 30.000 studenten, waarvan 5.000 afkomstig uit het buitenland. Op het programma voor het lustrum staan onder andere een immens groot studentengala, een optocht waarbij historische figuren uit de 20e eeuw zullen worden uitgebeeld en de musical Aletta over het leven van Aletta Jacobs als eerste vrouwelijke student van Nederland. Tevens studeerde Aletta in Groningen vandaar de Aletta Jacobshal op het Zernike en haar borstbeeld voor het Harmoniegebouw.

We mogen nog veel meer van de Lustrumcommissie en het Lustrumbureau verwachten, zij zetten zich dit jaar in om de bezoekers te verrassen en te verreiken. Wij kijken er naar uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.