Hoe Snowden Zwarte Piet ten val bracht

Sinterklaasboek

Niets is wat het lijkt, toeval bestaat niet en alles staat met elkaar in verband. Als er iets is wat het nieuws van de afgelopen twee weken duidelijk heeft gemaakt, dan is dat het wel. Er wordt echter amper over gesproken in de media. Maar ik vind dat mensen moeten weten hoe het zit. Hoe het écht zit.

Net zo traditioneel als het Sinterklaasfeest, is de Zwarte Pietdiscussie. Elk jaar vechten mensen elkaar de tent uit om de geschminkte toeten van Bekend Nederland die de Sint bij de intocht begeleiden. Dit jaar is de discussie echter veel heviger dan normaal. Is dat niet raar? Nee. Niet als je bedenkt dat afgelopen jaar het NSA-schandaal is ontstaan. Dan vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Het zit zo: in juni sloeg Snowden op de vlucht voor de Amerikaanse afluisterdienst NSA, met in zijn digitale koffer duizenden documenten. Deze deelde hij met kranten als The Guardian, die het vervolgens weer met ons burgers deelden. Maar hij deelde niet alles. Toch heeft de Nederlandse regering inzage gekregen in een voor Nederland cruciaal NSA-document. Dat veroorzaakte een ware schok. De belangrijkste bron voor de NSA over het gedrag van Nederlandse burgers: het Grote Boek van Sinterklaas.

Grote paniek in Den Haag. Geen bron zo uitgebreid als het Grote Boek: van elke Nederlander wordt minutieus bijgehouden welke brave en welke stoute dingen hij of zij doet. Mensen die een terroristische aanslag plannen krijgen op zeker een aantekening ‘stout’ van de Goedheiligman. Een goudmijn dus voor de NSA, die zo van het doen en laten van alle Nederlanders op de hoogte is. Daar wilde de regering een einde aan maken. Maar Nederland kan niet tegen Amerika opboksen. Dus werd er voor een radicale oplossing gekozen: het Sinterklaasfeest moet worden stopgezet.

De Zwarte Pietdiscussie vormde het ideale middel om het festijn de nek om te draaien. Heftige discussies worden deze dagen opgestookt, de polemieken zijn niet van de opiniepagina’s weg te slaan. De regering heeft zelfs de VN zover gekregen zich ermee te bemoeien. Alles om een einde te maken aan Sinterklaas.

Wie tegenwerkt, wordt weggewerkt. Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen en dus dit jaar aanvankelijk de gastheer van de Sint, lag dwars. Dus werd hij via een omweg uit de weg geruimd: per 1 november stapt hij ‘vrijwillig’ op. Dat wachtgeld is een kleine prijs. Ik voorspel dat de overheid nog meer middelen zal aanwenden om de komst van Sinterklaas te verhinderen. Mark my words: er zullen dit jaar een hoop moeilijkheden ontstaan rondom de intocht.

Intussen probeert de overheid zoveel mogelijk informatie over het Grote Boek-lek te weten te komen. Omdat Snowden inmiddels asiel heeft gekregen in Rusland, heeft de overheid opdracht gegeven om in te breken in het huis van de Russische ambassadeur, om te kijken of hij waardevolle documenten van Snowden had liggen. De rel die daarop volgde nam men op de koop toe.

Het is een smerig gevecht dat door de Nederlandse overheid wordt gevoerd. Er worden slachtoffers gemaakt, maar waar gehakt wordt vallen nou eenmaal spaanders. Als u, net als ik, niet wilt dat de Amerikaanse overheid op de hoogte is van elke stap die u het hele jaar door zet, dan steunt u de queeste van de overheid. Weg met Sinterklaas, en weg met Zwarte Piet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.