Recensie

Slimme route

Onze eigen planoloog Joost van Keulen, ook bekend van het inmiddels terecht afgewimpelde tramplan, heeft een nieuw project opgestart. De gemeente Groningen trapt onder leiding van dit heldere licht af met de campagne ‘Je bent op tijd als je een slimme route rijdt’. De nieuwe lichting onderwijsslaafjes wordt hier bij aankomst op station Groningen meteen op gewezen.

groningen-paddepoel-zernike-slimme-route

Reden voor de campagne? De klachten van de CO2 uitstotende medeweggebruikers. Deze vierwielige voertuigen moeten de 10.000 studenten die dagelijks de Zonne- en Eikenlaan nemen om naar het Zernike te komen, namelijk voorrang verlenen. Het is natuurlijk ook heel vervelend om langer dan vijf minuten de Plataanweg te moeten bekijken.

Het in knalgele shirtjes gehulde promotieteam trekt zich niks aan van de klachten van de Spar en de Wijkraad van Paddepoel, die zich tegen het plan hebben gekeerd. Om de mensen toch aan boord te krijgen zijn er een website (slimmeroute.nl) en een Facebook opgericht. Digitaal wordt alles natuurlijk veel leuker.

Voor studenten wordt het er alleen maar makkelijker op. Na een makkelijk ontbijt van cornflakes hoef je door dit initiatief ook op de fiets alleen maar te doen wat er op de uiteraard knalgele bordje staat. Met een beetje mazzel stelt Van Keulen volgend jaar een shuttlebus voor die studenten volgend jaar thuis ophalen en kwijlend voor de tentamenhal afzetten. Je weet het natuurlijk nooit met Groningen.

Met gepaste tegenzin begin ik op een zekere ochtend zelf ook aan één van de routes. Stiekem viel het achteraf best wel mee. De slimme route weet me met een geel bord te melden dat ik bij de start van de route ben aangekomen. Steeds blijer fiets ik door het groene Noorderplantsoen, over het Wilgenpad wat voor mij echt onbekend gebied was, door park Selwerd naar leerindustriegebied Zernike. Ondanks de afwezigheid van een finishlijn met erehaag vol juichende ambtenaren of in elk geval Joost van Keulen, was het toch een fijne tocht. Of het daadwerkelijk slimmer en sneller is, betwijfel ik ten zeerste. Het lijkt daarom ook onvermijdelijk dat iedereen, als de borden na vier weken fietspret verwijderd worden, en masse kiest voor de oude, vertrouwde en gezellige route over de Eiken- en Zonnelaan. Misschien wordt het tijd voor Joost om zich op de automobilisten te richten. Een leuke omleiding met gele borden lijkt me een goed idee. Die hebben ze toch al, toch? Joost?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.