Neusje voor kwaliteit: studeren in Uppsala

Gluren-bij-de-buren

[dropcap]K[/dropcap]oud, knäckebröd, IKEA. Dat zijn de drie meeste gehoorde woorden als ik vertel dat ik op Erasmusuitwisseling naar Uppsala in Zweden ben. Clichés? Absoluut niet. Mijn kamer heeft een IKEA inrichting, ik ontbijt elke ochtend met een knäckebrödje met lingonberryjam en het wordt met de dag kouder. Onbekender is het grootse verenigingsleven met bijbehorende feesten en overmatig drankgebruik.

Alcohol thuis drinken wordt je hier zo lastig mogelijk gemaakt. Drank is duur en alles met een percentage hoger dan 3,5 wordt alleen tussen 10 en 19 uur verkocht in een door de overheid gerunde drankwinkel. Om dit strikte systeem te omzeilen kun je beter gaan drinken bij een van de dertien Student Nations, deze verenigingen zijn te vergelijken met studentenverenigingen in Groningen. Vaak hebben ze een eigen pub, club, sportvereniging, zangkoor (ja, Zweden houden van zingen) en soms zelfs bibliotheek. Een goed glas bier (33cl.) kost hier ongeveer 29 kronen. Dit is omgerekend iets meer dan 3 euro.

Uitgaan doen Zweden in stijl. Voorbeeld hiervan zijn de chique galadiners die de diverse Student Nations regelmatig organiseren. Deze diners worden overigens constant onderbroken om een lied uit een songbook te zingen (ik zei toch dat ze van zingen houden) of om een optreden van een koor te aanschouwen.  Ook in het straatbeeld zien we dit neusje voor kwaliteit terug. Simpel, klassiek en chique zo kan ik de Zweedse mode het beste omschrijven. Gedragen door blonde en gebruinde mensen, met een slank lichaam voor de vrouwen en een gespierde borstkas voor de mannen. Dat dit land overspoeld wordt door mooie mensen is namelijk wederom geen cliché. En dat vind ik helemaal niet erg.