UB straks geen bibliotheek meer

Renovatie Universiteitsbibliotheek

Een verzameling stoelen, computers en boeken. En veel gesjeesde studenten. Voila, de Universiteitsbibliotheek. Heel sfeervol is het niet maar voor sfeer ga je maar naar de kerk, of kroeg, of zo. Niet als het aan het aan de heren van het universiteitsbestuur ligt. Want op het moment wordt er gewerkt aan de renovatie van de UB, het moet vooral gezellig worden en dat mag best wat kosten.

923011_471898079562162_1156480821_n

Het is een beetje vreemd dat er in tijden van crisis, bezuinigingen en langstudeerdersmaatregelingen geld wordt gevonden voor de verbouwing van een pand waar eigenlijk heel weinig mis mee is. Hoeveel geld is onbekend, op het officiële kostenplaatje van de verbouwing van de UB staat het stempel ‘vertrouwelijk.’ En dat betekent meestal dat er te veel betaald wordt. Dat blijkt ook uit de eerste foto’s van de verbouwing die zijn vrijgegeven. Kijkt u even mee?

De tafel is custom made, daar leg je al snel twee duizend euro voor neer. De stoelen bij die tafel kosten 220 euro per stuk, dus 2640 euro in totaal. De vier zitzakken komen op duizend euro in totaal en die zitmodule is vast niet gratis geweest. Daarnaast vond men het nodig om smartboards aan te schaffen en zullen er ook Apple werkplekken gecreëerd worden. Speciaal voor jullie, studenten.

Gabi Wals zit in de stuurgroep renovatie van de UB en legt het uit: “Het idee is dat de UB in de toekomst een andere rol zal gaan vervullen. Het wordt een plek om te socializen. We creëren flexibele werkplekken met meer mogelijkheden voor laptops. We willen studenten een uitdagende omgeving aanbieden.”

Dat klinkt allemaal erg leuk, maar moet het kleine beetje geld dat de RUG nog heeft niet gewoon naar onderwijs gaan? Socializen kan toch in de Coffee Company? Sterker nog, is het hele idee van een bibliotheek niet dat iedereen gewoon even zijn bek houdt en studeert? Kijk even naar het aantal mensen dat in tentamentijd de stilte van de UB opzoekt en een antwoord op die laatste vraag is snel gevonden.

Tekst: Tim van Veen

1012610_478123105606326_1717903248_n

Een gedachte over “UB straks geen bibliotheek meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.