Recensie

Korrewegwijk-ellende: Het kruispunt van Vrydemalaan met de S.S. Rosensteinlaan

Voor degenen die er onbekend mee zijn: het gaat om het kruispunt tussen de J.C. Kapteynlaan en het UMCG in de Korrewegwijk/Oosterparkwijk. Sinds afgelopen zomer ook wel: de verbouwingspuinhoop bij de fancy uitziende containerwoningen. Vooral fietsers worden in de meest bizarre bochten gestuurd met alle gevolgen van dien. Alle fietsers vanuit verschillende richtingen moeten in aanloop naar het kruispunt één baan delen. Fietsers richting de binnenstad kiezen de opvallend roodgekleurde fietsbaan, maar zo ook fietsers richting de Korrewegwijk. Op je telefoon kijken terwijl je fietst? Onmogelijk. Je zult je hoofd erbij moeten houden. Twee afgescheiden fietspaden zou al veel verschil maken.

dsc00118
Foto: 112Nederland.nl

De ‘mannetjes van de gemeente’ hebben dan ook hun uiterste best gedaan om op een uiterst creatieve manier toch nog een tweede fietspad te creëren. De helft van de stoep is namelijk ook voor fietsers -dit kan men zien door de witte streep in het midden-, niemand weet alleen vanuit welke richting je deze mag gebruiken. Mocht je na deze ellende het kruispunt zelf hebben bereikt dan wacht je daar een tweede hindernis: waar over te steken? Het meest logische is om over te steken bij de stoplichten op het kruispunt zelf. Helaas is het niet zo simpel. In de wachttijd sta je wederom op hetzelfde rode fietspad, precies in een scherpe bocht. Dit maakt het voor fietsers richting de bewoonde wereld (aka de binnenstad) erg lastig om de bocht te nemen zonder een aanrijding te krijgen met de wachtende menselijke blokkade. Makkelijker is het om een stukje tegen het verkeer in te fietsen en vervolgens tien meter verder, zonder stoplicht, over te steken. Je leest het goed, tégen het verkeer in. Dit betekent: moeders met fietsmandjes en kinderen die moeten uitwijken om ruimte te maken voor overstekende studenten. Dan maar de bus nemen zou je denken.. Vergeet het maar; door de vreemde verbouwingsconstructie onmogelijk om deze tocht zonder wagenziekte door te komen.

De scherpe bochten in combinatie met het nodige gas-en-remwerk zijn een crime. Als we misselijk willen worden gaan we met z’n allen wel een avond flink drinken. Vermijden van het kruispunt is nu de enige optie, verbouw maar door dus en maak er iets fatsoenlijks van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.