Recensie

Great Minds

[dropcap]J[/dropcap]iggy Djé en Sticks waren nog niet eens zo heel lang geleden – zo rond 2006, toen ‘Opgezwolle’ ver boven de Nederlandse hiphopscene uitstak – gezworen rivalen. Jiggy had een nauwkeurig lijstje van de miljarden mensen op aarde die hij het meeste mocht, en daar stond Sticks diep in de degradatiezone. Die afgunst is inmiddels verleden tijd. Anno 2013 staan beide rappers samen met Winne en producer Dr. Moon op het podium en vormen ze met zijn vieren een vriendenclub die de vaderlandse scene naar nieuwe hoogten brengt.

Great-Minds-13.06-(9)

De kleine zaal van de Oosterpoort zit goed vol als de Great Minds hun eerste stappen op het podium zetten. Boven het podium hangen grote plakkaten met de gezichten van de mannen en er zijn videobeelden te zien van clips van de tracks die de revue passeren. Vanaf het eerste moment worden een aantal dingen duidelijk: het publiek heeft er zin in, maar de Great Minds misschien nog wel meer. Geen bewijsdrang, wel veel humor en spitsvondigheid.

Cabaret

Ze openen met tracks van het album als Hooggeleid en Dak van de Wereld, waarbij de ook aanwezige gitarist overigens een heerlijke muzikale toevoeging is. Gaandeweg wisselen de woordkunstenaars de albumnummers steeds meer af met aloude classics die ze zelf in het verleden voorgebracht hebben. Daarbij voeren Jiggy Djé en Sticks bijna een cabaretvoorstelling op door hun rivaliteit uit het verleden nog maar eens met een dikke vette knipoog aan te halen. Tijdens de banger van de een staat de ander gapend of verveeld te kijken. Jiggy, die best stand-up comedian zou kunnen worden als hij zat is van rappen, daagt Sticks constant uit door hem ‘Sticky’, ‘Stickalicious’ of ‘Stickert’ te noemen. De vaderlandse klassieker Hoedenplank van ‘Opgezwolle’ is volgens een schertsende Jiggy “een goed nummer”. Over Jiggy’s hit ‘Ik heb je’ zegt Sticks: “leuk nummer.” De twee hebben elkaar gevonden en voelen elkaar perfect aan.

Maar Winne doet zeker niet onder voor hen. Hij is na Sticks en Jiggy aan de beurt om een klassieker als ‘Lotgenoot’ te laten horen. Waar Sticks en Jiggy Djé flinke ego’s hebben, is de Rotterdammer de serieuze, bedachtzame rapper die samen met Dr. Moon de groep bij elkaar houdt. Door de respons van het publiek blijkt eens te meer hoe populair hij is. Toch lijkt Sticks nog steeds de publieksfavoriet. Zeker wanneer Rico, zijn trouwe kompaan uit Opgezwolle, mee komt doen op ‘Hoedenplank’ vliegt het dak van de kleine zaal er compleet af.

Slecht geluid

Een smet op de avond is echter het geluid. Tijdens de releaseparty van het album van de Great Minds waren er ook al veel klachten over het slechte geluid, en met name in het begin van de show in de Oosterpoort staan de microfoons ook nu weer veel te zacht afgesteld. Bij de bar verwoordt een hiphopliefhebber het onder het genot van een goudgele rakker met een witte schuimkraag treffend tegenover uw SK-redacteur: “aan de bar is het concert veel beter te horen dan in de zaal zelf.”

Of er nog meer aan te merken was op de show? Nee. Van het begin tot het eind weten de mannen te boeien. Het is de variatie die het ‘m doet: er wordt als vanouds gebeukt en geknald tijdens tracks als ‘Run It Back’ of afsluiter ‘Doag’, terwijl een nummer als ‘Nog 1 Keer’ voor kippenvel zorgt. De Great Minds vormen een hechte vriendenclub die puur uit liefde voor de muziek optreedt. De top van de Nederlandse hiphop maakt de hooggespannen verwachtingen met gemak waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.