U-raadsverkiezingen: Nu eens niet saai

Twee weken lang konden we stemmen voor de verkiezingen van de Universiteitsraad. Het resultaat: De Groninger Studentenbond verdwijnt uit de raad. Calimero wint een zetel, en het RuG personeel ziet zich in de Universiteitsraad voor het eerst geconfronteerd met een meerderheid aan studenten. Alleen de SOG behield status quo, met zeven zetels een prima prestatie.

Leander van der Wal is vicevoorzitter van de SOG raadsfractie en duidt het zetelbehoud van zijn partij als volgt: “Zeven zetels, dat mag je eigenlijk nooit verwachten. Maar gelukkig hebben studenten ons beloond voor wat we afgelopen jaar bereikt hebben.” En dat is? “Het beleid van voorafgaande jaren is doorgezet. We zetten ons in voor de zelfontplooiing van voor studenten.” Het mag geen verrassing heten.

Wat ook geen verrassing mag heten: de Groninger Studentenbond verloor een zetel en verdwijnt  daarmee volledig uit de Universiteitsraad. De GSB besloot vanwege de bestuurlijke crisis die de partij meemaakt niet mee te doen aan de verkiezingen. De Onafhankelijke Studenten Raad deed voor het eerst mee aan de Universiteitsraadverkiezingen in de hoop de GSB zetel over te kunnen nemen. Ze zag haar missie mislukken: Berthil Bos en Thomas Wagenaar, weggestuurd bij de GSB, bleken als lijstduwers niet in staat Mare Stegeman een zetel te bezorgen. En ze heeft nog wel zo’n guitig snoetje.

De grote winnaar van de verkiezingen is Calimero. Ze zien hun fractie uitgebreid van vier naar vijf raadsleden. Wytse Valkema is lijsttrekker. Wytse, gefeliciteerd! “Ja bedankt, het stond in onze doelstellingen maar het is super als je die ook haalt.” Zijn jullie beloond voor het feit dat jullie bereid zijn mee te werken met het College van Bestuur? “Nu refereer je aan de discussie over het BSA waar wij als enige partij voor hebben gestemd, maar wij besteden de helft van onze tijd aan het praten met belangengroepen als studie- en studentenverenigingen. Voor al ons beleid is draagvlak.” De docenten zijn ondervertegenwoordigd omdat één van de partijen drie zetels heeft gehaald maar slechts twee personen op de kieslijst had gezet. Gaan jullie hier gebruik van maken? “Formeel gezien zouden we daar inderdaad misbruik van kunnen maken, maar Calimero gaat er niks doordrukken. We denken altijd mee en stellen ons professioneel op. Daarom wordt er ook naar ons geluisterd.”

De Universiteitsraad heeft als doel de studenten en personeel van de RuG inspraak te geven in het beleid van de universiteit. Maar met een opkomst van 29,7 procent in de afgelopen verkiezingen kan gesteld worden dat de Universiteitsraad daar niet in is geslaagd.  Zo houdt de Universiteitsraad niet studenten, maar vooral zichzelf bezig.

Verkiezingspuzzel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.