Sport

Rolling with the punches

‘Forest Fire’, ‘Jumping Pixie’ en ‘The General’. Dit zijn niet de nieuwe vrouwelijke superhelden van Marvel Comics, maar de derby-alterego’s van de Northern Lightning Rollergirls. Hoewel hun acties nauwelijks onderdoen aan ‘Electra’ of ‘She-Hulk’, is de insteek toch anders.

rolling-with-the-punches
Foto’s: Danny Dutch

In rollerderby bevecht het team geen misdaad, maar strijden de Northern Lightning girls voor punten. Dit doen zij op een ovale baan, vijf tegen vijf. Vier spelers zijn ‘Blockers’. Zij proberen het scoren te voorkomen door hun lichaam in te zetten. Het vijfde teamlid is de ‘Jammer’. Door spelers van de tegenpartij in te halen kan zij punten halen voor haar team. Twee keer dertig minuten gaat her hard tegen hard. Zoals ze zelf zeggen: “If you can’t play nice, play Rollerderby!”

Ik ben niet lief. De ‘Fresh Meat’ van de Northern Lightning Rollergirls leek me de uitgelezen plek om dit eens te laten zien.

Als Bambi die zijn eerste stapjes zet, begaf ik me op de baan. Het gevoeld dat de vloer onder me wegglijdt doet niks af aan mijn strijdlust. Blauwe plekken en geschaafde knieën kan ik hebben, hard spelen kan ik ook!

Maar deze ‘Fresh Meat’ is niet zo zeer ‘full body contact’, als wel het oefenen van vaardigheden op rollerskates. Bochten draaien, afremmen en gecontroleerd vallen blijken al snel genoeg om bont en blauw te worden. Als finale mogen we een sprong wagen… Angst bekruipt me wanneer ze de pionnen neerzetten, maar “Go hard, or go home!”. Gewoon doen.

Gebroken polsen, gekneusde ribben en bloedneuzen houden rollerderby girls niet tegen. Deze groeiende sport trekt steeds meer mensen aan. In Groningen is er zelfs een mannenteam. De goede dosis actie en volle shots adrenaline maken derby verslavend. Het zijn actiehelden op rollerskates.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.