Interview

Tussen droeftoeter en moraalridder

[dropcap]J[/dropcap]asper (23) moest raar opgekeken hebben toen zijn vriend hem belde en hem vertelde dat hij hem had opgegeven voor het RTL-programma “De eerste keer”. Het programma moest maagden gaan volgen en hun motieven beschrijven. Bijna uit gekkigheid deed hij mee. De volgende dag belde RTL op: of ze kennis konden maken. Waarom ook niet, dacht Jasper.

099

We worden allemaal als maagd geboren, maar weinigen zullen ook met het gulden vlies sterven. Bij onze drang naar voorplanting is het hanteren van de genotsknots of het openstellen van de doos van Venus bittere noodzaak. Ontmaagding is daarom ook voor veel mensen iets magisch. Het lijkt bij je volwassenheid te horen, maar of je het daarna duizend keer of nooit meer doet maakt eigenlijk niet uit. Er lijkt een taboe op te rusten.

Jasper is geen stereotype maagd. Hij is niet zwaar autistisch, ook niet streng gelovig en al helemaal geen zwaarlijvige “fantasy fair”-bezoeker. Eigenlijk is Jasper heel normaal. Hij heeft vrienden, drinkt hier en daar en pilsje en houdt van bordspelletjes. In zijn vriendengroep is hij nog de enige maagd. ‘Ze gunnen met het allemaal zo erg dat het soms averechts werkt,’ vertelt Jasper openlijk, ‘als ik met een meisje aan het praten ben zie ik vijf paar ogen naar mij kijken van: heb je haar nummer al?’

Volgens Jasper zelf zijn er twee redenen waarom hij nog maagd is. De eerste is een pechfactor: ‘Ik heb wat relaties betreft altijd mijn ogen in mijn broekzak’, zegt Jasper, ‘meisjes die ik leuk vind hebben vaak een vriendje en ik reageer te laat op de meisjes die mij leuk vinden’. Wel moet de student geschiedenis toegeven dat hij ook veel met zijn studie bezig is. ‘Ik ben niet gaan studeren om de borrels, maar als voorbereiding op mijn carrière.’ Een relatie heeft voor hem niet de hoogste prioriteit, hoewel Jasper wel moet toegeven dat hij wel een tweepersoonsbed in zijn kamer heeft staan.

Mensen vergeten soms dat heel veel jongeren nog maagd zijn en dat het eigenlijk helemaal niet raar is als je in je studententijd nog geen fakkel in een grot hebt gegooid. Met deze gedachte in zijn achterhoofd besloot Jasper mee te doen aan het RTL-programma “De eerste keer”. Hij werd twee dagen gevolgd door een cameraploeg en moest ondertussen een videodagboek bijhouden. Dat laatste was niet zo’n succes. ‘Ik hou niet van dagboeken omdat ik liever mijn gevoelens voor mijzelf houd. Vandaar dat ik op dat videodagboek traag en hakkelig overkom.’

Bij de cameraploeg voelde Jasper zich wél op zijn gemak. ‘Na een kwartier heb je al helemaal niet meer door dat je gevolgd wordt en dan kan je ook jezelf zijn.’ Jasper ging op speeddaten en sprak meisjes aan in de kroeg, allemaal onder het oog van de camera. ‘Dit heeft mijn “comfort zone” wel uitgebreid. Ik stap nu wat makkelijker op meisjes af.’

En dat jezelf zijn is hoopt Jasper terug te zien in de beelden van RTL: ‘Ik ben zeer content met mijn leven, alhoewel er altijd wel verbeterpunten zijn. Je hoeft niet met een vlag met “ik ben maagd” te lopen, maar het mag wel minder een taboe zijn. Daar hoop ik aan bij te dragen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.