Recensie

HoppaH! in de Kar

Op 17 april organiseerde de studievereniging van Kunst, Cultuur en Media, IK, een muziekavond in de Kar. Vaak zijn dit soort studievereniging-muziekavondjes van matig niveau: ze trekken alleen maar publiek van de vereniging zelf, en bovendien wil iedereen liever bier drinken en met elkaar kletsen in plaats van naar de optredende bandjes te luisteren. De muziekavond van IK dreigde even ook zo te gaan verlopen, maar dankzij de fijne set van HoppaH! werd het toch nog een mooi feestje.

HoppaH! is een Gronings bandje, geformeerd in september 2011. Hun muziek omschrijven ze zelf als ‘een mix van klassiek viool, folk-accordeon, reggae/ska/punk- drums, stuwende bas, klezmer-klarinet en rauwe zang van zwaarmoedige doch relativerende teksten.’ Om precies te zijn: het deed ons denken aan een scène uit Pirates of the Caribbean, aan een overvolle bar waar iedereen ladderzat is, rum uit flessen drinkt, woeste bargevechten begint en zich aan grote, rondborstige vrouwen vergrijpt. De wat sarcastische teksten en de rauwe ‘schuurpapierstem’ van zanger Serge van Laar versterken dit.

In de Kar stond ongeveer dertig tot veertig man publiek. Dat was jammer, want dat maakte de drempel om te gaan dansen hoger, terwijl de muziek heel vrolijk en opzwepend was. HoppaH! speelde een set van een uur. In de tweede helft van de set werden de nummers sneller, opzwepender en kreeg het publiek er ook meer zin in. Jammer genoeg waren de korte praatjes van zanger Serge tussen de nummers door niet erg goed verstaanbaar, en dat haalde de vaart er af en toe een beetje uit. Desalniettemin stond uiteindelijk het hele publiek te juichen en te klappen.

HoppaH! is een echte festivalband, die je een groter publiek gunt dan het aanwezige publiek in de Kar. Afgelopen jaar waren ze te zien op Noorderzon Festival, Het leek alsof ze daar wat meer in hun element waren: het hele publiek inclusief barpersoneel stond te stampen en het bier vloeide rijkelijk. In de Kar was dat uiteindelijk ook wel zo, maar het was toch een stukje tammer. Gelukkig voor HoppaH! gaan ze weer een heleboel festivals tegemoet, zoals het Bevrijdingsfestival in Groningen, Oerol op Terschelling en het Madnessfestival op Ameland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.