Verzet is verleden tijd

[dropcap]”I[/dropcap] have a dream.” Grote woorden van Martin Luther King die met zijn protest tegen rassenscheiding geschiedenis schreef. Gedurende de hele geschiedenis van de mensheid is er gevochten voor waar men in geloofde en hebben mensen zich verzet tegen onrecht. Tegenwoordig gaat men niet meer massaal de straten op om iets te veranderen. Het geloof dat één iemand het verschil kan maken, is nauwelijks doorgedrongen tot de Nederlandse studenten van de 21e eeuw. Zelfs als het ons direct treft, zoals de langstudeerboete, is de moeite om de bus naar het Malieveld te nemen vaak te groot. Anno nu vertellen we in de GK sterke taal dat we het er niet mee eens zijn. We zetten online onze mening neer, maar massaal verzet is verleden tijd.

Terwijl Groningse studenten door de geschiedenis heen toch wel wat exceptionele dingen hebben gedaan. Een belangrijke is natuurlijk te bewonderen voor het Harmonie-complex. Aletta Jacobs heeft net zo lang voet bij stuk gehouden dat Thorbecke op zijn sterfbed nog toestemming heeft gegeven voor haar afstuderen. Zo was zij in 1878 de eerste Nederlandse vrouw die haar artsexamen haalde. Deze overwinning wordt ook wel gezien als het begin van de feministische golf.

Als een vrouw met haar beweging een kettingreactie kan veroorzaken, dan zouden groepen studenten een tsunami kunnen maken. Tijdens WOII hebben ze dat ook daadwerkelijk gedaan. Toen de Duitse bezetting in december 1942 eiste dat de mannelijke studenten in Duitsland gingen werken, heeft studerend Nederland een grote staking gehouden. Deze staking, van alle Nederlandse studenten verenigd, heeft de Duitse bezettingsmacht op andere gedachten gebracht. De studenten mochten blijven.

Desperate times call for desperate measures. In WOII was er vaal om voor te vechten. Maar ook buiten de oorlogsperiodes om zijn er dingen, die het waard zijn om je stem te laten horen. Collegegeld verhoging is iets wat ook nu voor veel boze geluiden zorgt, dit blijft echter bij geluiden. Toen de overheid in de periode van 1971-1973 het collegegeld 1000 gulden maakte, en bezuinigingen doorvoerde in het hoger onderwijs, gingen de Groningse studenten over op actie. Onder leiding van de Groninger Studentenbond boycotten zij het collegegeld. Een collegegeldboycot als deze was nog niet eerder voorgekomen in de Groningse geschiedenis. Helaas zorgde het slechts voor uitstel, geen afstel.

Deze voorbeelden lijken uit een ver en duister verleden te komen. En deze protesten en acties hebben natuurlijk ook heel wat jaren terug plaatsgevonden. Dit betekent echter niet dat er anno nu, niet nog steeds zaken zijn die het waard zijn om voor in actie te komen. De invoering van het BSA in 2009, leidde in Groningen tot veel verontwaardiging onder de studenten. Dit was in weinig overleg gebeurd. Als reactie op deze oneerlijke behandeling, hebben 30 studenten het recht geëist om toch nog gehoord te worden. Dit deden ze door het bestuursgebouw van de RUG te bezetten. Dat is nog een ouderwets actie voeren!

Recenter is het gevecht om de langstudeerboete. Hoewel van alle kanten verontwaardigde geluiden kwamen, bleven deze vooral beperkt tot de kroegen en huizen. Weinigen hebben actief actie gevoerd, terwijl dit nu zelf gestimuleerd werd. De bussen richting het Malieveld stonden klaar, maar Den Haag is natuurlijk wel heer ver weg… Bovendien, maakt het echt wat uit dat jij, als slechts één persoon, niks doet?

Het gevecht om de langstudeerboete hebben we uiteindelijk gewonnen. Al had dat waarschijnlijk meer te maken met de verkiezingen, dan met de mate waarin de overheid onder de indruk was van ons verzet. Nu hebben we de jaarklassen waar we tegen kunnen vechten. Toch heb ik nog geen mars door de straten van Groningen zien gaan, of posters zien verschijnen, of gehoord van de bezetting van een gebouw. Zijn we het actievoeren verleerd en durven we ons alleen nog online of in de veiligheid van onze vrienden te laten horen? Of maakt het ons gewoon niet genoeg uit en is er daadwerkelijk niks meer om voor te vechten? Groningse studenten zijn geen makke schapen, maar op het moment lijkt verzet verleden tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.