Interview

Wesley doet alles voor geld

Foto-Wesley

[dropcap]E[/dropcap]en nieuwe computer, shoppen in Milaan, naar Turijn, het Comomeer en Bergamo. Citytrips naar Zurich, Keulen, Griekenland en Berlijn. Joan Rivers ontmoeten en chocolade, heel veel chocolade! Een kleine greep uit wat Wesley allemaal doet van het geld dat hij verdient met het doen van medische onderzoeken.

Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan een medisch onderzoek?

”Mijn vader had zich een paar jaar geleden, na het lezen van een krantenadvertentie, ingeschreven voor een onderzoek. Ik dacht toen direct: als ik 18 ben ga ik dat ook doen want dat is toch aardig snel geld verdienen.”

Is het doen van medische onderzoeken jouw vaste bijbaan?

“Naja ik werk ook gewoon bij de AH To Go in het UMCG. De medische onderzoeken doe ik voor grotere uitgaven, als ik bijvoorbeeld een nieuwe computer nodig heb of voor een leuk reisje. Maar ook wel als ik zin heb om schandalig veel te bestellen op internet, dan doe ik een medisch onderzoekje. Haha, ik doe er wel heel makkelijk over, maar zo werkt het niet hoor. Een medisch onderzoek doe je niet ‘even’ en helaas mag je ook maar vier keer per jaar meedoen. Maar het verdient wel erg goed.”

Kun je me kort vertellen hoe een medisch onderzoek verloopt?

“Je meldt je aan bij een van de onderzoekscentra. Dan is er sowieso altijd eerst een voorkeuring waar je het standaard riedeltje ondergaat van: urinetest, bloedafname, fysiek onderzoek, gewicht, lengte, alcoholblaastest, ECG en bloeddruk. Daarna mag je lekgeprikt naar huis en hoor je een paar dagen later of je door de keuring heen bent gekomen en of je op bepaalde data aan het onderzoek mag deelnemen.

Als het onderzoek van start gaat weet je nóg niet altijd zeker of je daadwerkelijk mag deelnemen of dat je reserve bent. Als je reserve bent mag je na één nacht weer naar huis, maar je krijgt wel 10 tot 20 procent vergoeding. Als je mee doet aan een onderzoek met overnachting verblijf je op een slaapzaal met 4 tot 8 andere proefkonijnen. Er zitten wel gordijntjes tussen de bedden maar je slaapt natuurlijk niet zo comfortabel als thuis, want ’s nachts hoor je je buurman met een Kokomo-volume door je oordoppen heen snurken. ’s Ochtends wordt je ruw gewerkt door sfeervolle TL- verlichting: ‘Goedemorgen heren tijd om op te staan!’. Alles moet stipt op tijd gebeuren dus overal staan atoomklokken.”

Je moet wel het een en ander laten om aan een medisch onderzoek mee te doen, begrijp ik?

“Ja, je mag vaak een half jaar tot jaar van tevoren niet gerookt hebben en geen drugs gebruiken. Ook voor de voorkeuring worden eisen gesteld, je mag bijvoorbeeld 96 uur voor de keuring niet sporten en minstens 48 uur van te voren geen alcohol of cafeïne nuttigen. Als je bij de laatste keuring komt dan mag je zelfs 4 uur daarvoor helemaal niks eten of drinken behalve water! Verder zijn er ook bepaalde etenswaren die je niet mag nuttigen zoals grapefruit, maanzaad en chocolade. Maar ik heb ook wel eens voor een onderzoek helemaal geen sojaproducten mogen eten, niet heel handig als vegetariër. Tijdens een onderzoek en de periode daarvoor hangen er bij mij altijd A4’tjes in de keuken met NEE, AFBLIJVEN VAN DIE CHOCOLA.”

Vond je de eerste keer niet heel erg eng?

“Statistisch gezien is de kans groter dat er iets met me gebeurt in de trein of auto onderweg naar het onderzoekscentrum dan dat me iets overkomt door het mee doen aan een onderzoek.”

Is de hoogte van het bedrag dat je krijgt, afhankelijk van het risico dat je loopt?

“Nee, je wordt niet betaald naar het risico. Je wordt betaald naar de lengte dat je er zit en de intensiviteit van het onderzoek en hoe intensief ze met je lichaam bezig zijn, denk aan aantal bloedafnames en andere metingen. Hoe meer tijd je voor jezelf hebt, hoe minder geld je krijgt. Aan een onderzoek waarbij je 5 dagen en 4 nachten intern zit, verdien je al gauw 600 euro.”

Aan welke onderzoeken heb je meegedaan en wat heb je er aan verdiend?

“Het eerste onderzoek waar ik aan mee deed was bij het CHDR in Leiden. Ik heb daar ongeveer 400 euro aan verdiend. Het tweede onderzoek was bij het UMCG, hier in Groningen. Daar heb ik ongeveer 600 euro mee verdiend. Het derde was een langer onderzoek welke ik deze zomer heb gedaan in Zuidlaren. In totaal zat ik er maar 4 nachten en deze leverde ruim 1000 euro op. Het laatste onderzoek waar ik aan mee gedaan heb was het meest intens. Dat was weer in Leiden en daar heb ik ongeveer 700 euro aan verdiend.”

Waarom was het laatste onderzoek het meest intens?

“Ik moest me ’s avonds in het onderzoekscentrum melden, vanaf dat moment mocht ik niets meer eten tot het onderzoek was afgelopen de avond erop. Ik lag in een bed met alleen een spijkerbroek en sokken maar geen shirt aan. Ik had overal plakkers op mijn lijf voor ECG’s en banden om mijn borst om mijn ademhaling te meten. Ik kreeg klemmetjes op mijn vingers om mijn hartslag in de gaten te houden, een infuus in beide ellenbogen en een slagaderpunctie. Wat ik allemaal wel niet doe voor geld! Vervolgens kreeg ik een ademhalingsmasker op. Wat daar vooral naar aan is, is dat je niet kan praten tenzij het echt nodig is. Ik zit er wel 6 uur op die manier, waarvan 4 uur met masker. Maar na 3 uur werd ik heel erg misselijk. Van te voren had ik wel medicijnen tegen misselijkheid gekregen maar dit bleek niet lang genoeg te werken. Dus gauw masker af en kotsen! Er kwam vooral gal en water uit want ik had al zo lang niets gegeten. Er waren twee verpleegsters bij me en deze waren heel lief voor me, een koud washandje, deur dicht, licht dempen, heel fijn. Toen ik me weer wat beter voelde ben ik wel doorgegaan, het is niet verplicht maar ik wilde ze wel bruikbare data geven. Toen de test was afgelopen stond er een lekkere maaltijd op me te wachten. Eindelijk eten!”

Kun je tijdens een onderzoek op elk moment stoppen?

“Ja, natuurlijk. Het is echt geheel op vrijwillige basis. Volgens mij is het zelfs zo dat als je op de derde dag zegt: ‘Ik stop’, je dan wel gewoon die eerste drie dagen vergoed krijgt en dat is wel zo fijn.”

Hoever zou je gaan voor hoeveel geld?

“Er waren onderzoeken waarvan ik dacht; die datum komt me goed uit en het bedrag is zeer aantrekkelijk. Maar toen ik verder las stond er: ‘Ruggenprik’, daar trek ik wel echt de grens. Ruggenprikken en katheters daar heb ik echt geen zin in! Onderzoek waarbij ik de hele dag met een EEG op mijn hoofd loop, vind ik allemaal wel prima.”

2 gedachten over “Wesley doet alles voor geld

  • Pingback: Wesley doet alles voor geld - Online geld verdienen

  • Ik ben 22 en doe al vanaf mijn 18 de 1 a 2 keer per jaar aan dit soort onderzoeken mee. Ik heb geen moeite met al die bloedafnames en anders dan Wesley ook niet met ruggenmergpuncties. Ze hebben er ervaring mee en het doet niet meer pijn dan bloedafname in je aderen. Je moet erna wel een tijdje stil blijven liggen anders krijg je mogelijk hoofdpijn. Ik doe overigens ook niet aan alle onderzoeken mee. Voor een buisje met een cameraatje in mijn lies heb ik bedankt.Dat was in Leiden verder geen probleem.
    Naast de goede verdiensten voor het meedoen aan de onderzoeken is er het voordeel van de gratis keuringen voor je mag meedoen. Dat zijn volledige onderzoeken zoals bij de schoolarts of de sportkeuring en kosteloos!
    Ik adviseer iedereen mee te doen! Het is vaak ook nog gezellig met meestal aardige artsen en verpleegkundigen. Ook zijn er vaak andere deelnemers met wie je kunt kaarten e.d.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.