Cultuur

Veertig dagen vega

Via een Facebookuitnodiging kwam ik op de Belgische campagne 40 Dagen Zonder Vlees. De opzet hiervan is simpel: veertig dagen lang, van 13 februari tot 1 april minder vlees en vis eten. Er wordt niet met een berispend vingertje gezwaaid naar de vleeseters, eerder een uitnodigende hand uitgestoken om het ook eens te proberen zonder vlees. Ik als veelvraat zonder enige zelfbeheersing als het op eten aankomt, besloot mee te doen. In de komende twee edities van de SK vertel ik over het reilen en zeilen van veertig dagen als vegetariër.

De campagne is bedacht door een 24-jarige studente theaterregie Alexia Leysen. In 2011 was de eerste editie van de campagne, en in 2013 is de eerste Nederlandse editie een feit. De campagne wordt gesteund door een aantal Bekende Vlamingen Nederlanders, waaronder Youp van ’t Hek (‘Voor Flappie’), Paulien Cornelisse, Barry Atsma en Brigitte Kaandorp.

Op de homepage van de website van de campagne, dagenzondervlees.be staat een grote teller waarop staat hoeveel alle deelnemers van de campange samen al hebben bespaard op hun ecologische voetafdruk. Ten tijde van het schrijven van dit stukje, dag 8, staat de teller op 373.010 vierkante meter. Dat komt neer op evenveel liter water als 339.100 baden en evenveel broeikasgassen voor 508.650 kilometer autorijden.
Dagboek

Dag 1

Vandaag heb ik een drukke avond voor de boeg, en weinig tijd om te eten. Mijn avondeten komt neer op twee boterhammen met pindakaas en een zakje snackworteltjes die ik snel in de pauze van mijn avondcollege opeet. Ik voel nog geen gemis, maar dat komt ook omdat het pas de eerste dag is en ik de hele tijd in de weer ben.

Dag 2

Op de tweede dag loop ik al tegen een moeilijkheid aan. Vanavond houden we een hospiteeravond om een nieuwe bewoner voor de vrije kamer in ons huis te zoeken en we eten daarom samen met alle huisgenoten. Terwijl zij op hun kipburgers en spruitjes met spekjes kauwen, houd ik me bij mijn roerbakschotel met aardappeltjes en verse groenten. Het smaakt allemaal wel goed, maar niet alsof mijn maaltijd helemaal af is.

Dag 5

De afgelopen drie dagen heb ik me niet kunnen inhouden. Ik was op actieve ledenweekend met mijn studievereniging. Dat komt neer op drie dagen lang in een sjofele boerderij zitten met heel veel mensen, heel veel alcohol en heel weinig slaap. ’s Nachts ging de frituur aan en dan smaakt zo’n frikandel met curry al snel even goed als een gebraden fazant op een bedje van sjalotten met cognacsaus. Ik word door iedereen uitgelachen omdat ik het nog geen drie dagen heb volgehouden, maar ik ga vanaf morgen weer echt goed beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.