Recensie

Tot Ziens Justine Keller

spinvis-tot-ziens-justine-keller

Op vrijdag 8 februari stond Spinvis in de Stadsschouwburg om muziek van zijn nieuwste plaat Tot Ziens Justine Keller ten gehore te brengen. Spinvis is geen vreemde in Groningen, eerder speelde hij al hier tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap, Eurosonic en nog een aantal keer in de Oosterpoort en in Vera. Hij speelde veel nummers van zijn nieuwe album, maar ook oude bekenden kwamen langs zoals Voor Ik Vergeet, het nummer dat Spinvis een notering in de Top 2000 heeft opgeleverd.

De muziek van Spinvis kwam live helemaal tot zijn recht. De liedjes bevatten stuk voor stuk een geheim waar je als luisteraar net niet bij kan. Door de sobere belichting en decor werd het publiek gedwongen om echt aandachtig naar de muziek te luisteren; dit versterkte de mysterieuze teksten enorm: ‘ze heeft hem zacht gekust en toen heeft ze hem vermoord, met oogcontact van het eenzaamste soort.’ Tussen de nummers door werd een zevental brieven voorgelezen die gaandeweg het verhaal van Justine Keller vertelden. Justine Keller is in de muziek van Spinvis bijna een mythische figuur, die af en toe als een geest tevoorschijn komt maar die onbereikbaar en ongrijpbaar blijft. Ze lijkt wel een personificatie van verboden en onbereikbare liefde. Althans, dat haalden wij eruit, maar het wordt volledig opengehouden voor interpretatie.

Leuk was dat er in het concert ook ruimte was voor een liedje van Saartje van Camp, sinds jaar en dag celliste en vocaliste bij Spinvis. Hoogzwanger zong ze het nummer Sneeuwwit Vogeltje. Dit was een tragisch kinderliedje over geliefden die door oorlog uit elkaar werden gedreven. Het enige punt van kritiek dat het vermelden waar is, is dat de muziek van Spinvis niet altijd even makkelijk in het gehoor ligt. Soms werd er minutenlang random over een cello gekrast en op een piano geplingeld en dit werkte af en toe op de zenuwen. Gelukkig zijn we bereid dit toe te dekken met de mantel der liefde, want het is niet voor niets dat Spinvis keer op keer in uitverkochte zalen staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.