Interview

Rinus: De Lachende Derde

Hij is een sensatie op het internet. Wekelijks treedt hij voor uitzinnige menigtes op. Alles wat zanger Rinus momenteel aanraakt lijkt in goud te veranderen. Voor de SK reden genoeg voor een tête-à-tête met de inmiddels bekendste inwoner van Drachten. Een gesprek over zijn muziek, het succes en de soms negatieve reacties. Maar ook over zijn ergernis jegens de NS, en natuurlijk over zijn liefde voor vriendinlief Deborah.

_MG_7328bewerkt-1website

Het succes

Het begon allemaal toen hij zangeres Sharon in Drachten tijdens haar CD-presentatie ontmoette. Haar ouders hadden een studio, en ze deed de inmiddels 42-jarige Rinus Dijkstra een aanbod dat zijn leven zou veranderen. “Je kan er wel een CD’tje opnemen”, zei ze tegen Rinus. De Drachtenaar pakte de microfoon en begon. De hit Hey Marlous (‘ik wil met je onder de douche’) was het eerste nummer dat hij opnam. “Opgenomen, videoclipje laten maken”, vertelt Rinus, “de clip op YouTube gezet en op vakantie gegaan. Ik kom terug, Radio 538, en die en die, met de vraag: “waarom wordt dat zoveel bekeken?” Ik heb niets gepromoot, en niets aangeboden aan radiostations of aan de televisie.” Rinus was zelf minstens zo verbaasd als iedereen over het duizelingwekkende aantal views dat zijn filmpje kreeg op YouTube. Hey Marlous is inmiddels ruim een miljoen keer bekeken, en is allesbehalve zijn grootste succes. De clip van het nummer Met Romana op de Scooter is maar liefst 5,7 miljoen keer bekeken, en zijn nieuwe clip van Eet veel Bananen – die ongeveer een maand geleden online kwam – zit alweer op 1,5 miljoen views. Ineens werd hij op straat herkend en wilden mensen met hem op de foto. “En laatst, met die single van die banaan, ging het nog sneller.” Ook de fanmail stroomde binnen. “Vooral via de computer. En soms willen fans dat ik post opstuur. Via de computer probeer ik zoveel mogelijk te beantwoorden.” Wie dacht dat de rek uit de groei van zijn populariteit is, heeft het mis. De laatste jaren wordt hij alleen maar populairder, zegt Rinus. Bakken met geld heeft de zanger echter nog niet verdiend met zijn zangkunsten. “Het boekingskantoor vraagt 800 euro voor een optreden, ik ben nog een goedkope artiest. Maar het gaat nog wel omhoog hoor.” Met muziek verkopen verdient hij niets, want “tegenwoordig downloadt iedereen.”

De negatieve reacties

De reacties op zijn succes zijn wisselend. Vrienden en collega’s vinden het leuk voor Rinus. “Al steken ze soms de gek met me aan. Maar daar trek ik me niets van aan. “Ook sommige reacties op YouTube zijn minder vleiend. De zanger leest de negatieve reacties weleens, maar trekt zich daar ook weinig van aan. “Ze doen tegen iedereen zo. Ze gaan steeds verder. Ze schelden de koningin en de minister-president uit, ze schelden alles uit op het internet. Maar ik maak me er niet druk om. Ze schelden maar lekker raak op het internet.” Ook de samenwerking met sommige managers was bepaald geen succesverhaal. “Ja, er ging weleens wat fout. Die (de managers, red.) hebben wel geld meegenomen, ja.” Zijn huidige manager zijn er gelukkig nooit problemen geweest. Rinus blijft koel onder al deze negatieve invloeden en is de lachende derde! Hij verdient immers geld met iets wat hij leuk vindt om te doen. Ook vroeger trok de Fries al de aandacht. “Op school kreeg ik veel negatieve aandacht, pesterijen bijvoorbeeld.” Voor een groot deel heeft dat te maken met zijn verstandelijke beperking, hij behoort tot de kleine groep mensen met een IQ lager dan zestig.

Hierdoor kan hij niet overzien wat goed voor hem is en wat niet. Hij staat dan ook onder curatele: een curator ziet erop toe dat Rinus financieel niet uitgekleed wordt door het afsluiten van voor hem nadelige contracten. “Daar komt gewoon het geld binnen en hij betaalt alle rekeningen.” Veel last heeft de zanger, die drie dagen in de week werkt op een sociale werkplaats, echter niet van zijn beperking. “Nee, denk ik niet over na. Mensen staan er niet heel negatief tegenover.”

De liefde

Debora, de grote liefde van Rinus, is ook verstandelijk beperkt. Ze stuurden allebei brieven naar de Hitkrant, en doordat hun adressen in het blaadje stonden begonnen ze met elkaar te communiceren via de post. “Ik schreef naar iedereen brieven.” Vertelt Rinus. Na verloop van tijd werd het schrijven zo gezellig dat hij de trein pakte naar Zeeland, waar Deborah destijds woonde. Rinus kan zich het moment dat hij Deborah voor het eerst zag nog goed herinneren. “Nou, wel een leuke meid. Niet meteen verliefd, maar het klikte wel. We konden goed met elkaar opschieten.” De zanger werd gelijk in het diepe gegooid: hij ontmoette direct Deborah’s ouders, en ging zelfs met haar vader uit eten in een Chinees restaurant. Het was de start van een vruchtbare relatie. Ze zochten elkaar steeds vaker in het weekend op en gingen samen op vakantie naar Turkije. Ondertussen woont Deborah alweer achttien jaar bij Rinus in Drachten. Dit tot vreugde van de zanger, want de liefde die hij heeft voor zijn vriendin heeft, heeft hij allerminst voor de NS. “Als je iedere keer met de NS moet reizen is het niet gezellig. Dan maak je wat mee hoor, met de NS. Mijn bewindvoerder dacht een keer: je kan wel met de trein naar je optredens. Ik zeg: dan hou ik gelijk op. Dan heb ik geen zin meer.” Rinus ergert zich de laatste tijd flink aan het spoorwegbedrijf. “Ze kunnen beter een dak over het spoor bouwen.”

De media

Sinds zijn debuut op YouTube zijn de media massaal op de zanger gedoken. En niet alleen media uit Nederland. Het bekende weblog The Huffington Post pikte Rinus’ muziek op, zelfs de BBC is bij hem langs geweest. Maar de Drachtenaar heeft ook enkele minder florissante ervaringen met de media. De zondag voor ons interview zouden Carlo en Irene hem uitzenden in Life 4 You op RTL 4. “Ze hebben de making-of gefilmd van ‘We gaan op de Bakfiets naar Tirol’. En dat hebben ze zondag niet uitgezonden. Wat de reden is, weten we niet.” Filemon Wesselink van BNN maakte het nog bonter. Rinus zou acht weken lang in het programma De Week van Filemon te zien zijn, maar het “werd vier keer, en de vijfde keer mocht ik de studio niet meer in. Hadden ze ons niet meer nodig. Ik zei: ik kom niet bij jouw programma om kijkcijfers te regelen. Dat moet je zelf doen.” De zanger haalt zijn schouders op en gaat door met zijn passie: muziek maken. Een album staat in de planning, en Rinus wil Duitsland gaan veroveren. De sneeuw ligt nog op de daken, maar zijn toekomst is zonnig. Rinus is here to stay.

Een gedachte over “Rinus: De Lachende Derde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.