Lekker sjansen met hofdansen

Met Valentijnsdag in het vizier wordt het tijd om actie te ondernemen op het gebied van sport. Niet alleen om je geliefde te verrassen met het vooruitzicht op een strak lijf zonder bierbuik(je), maar ook omdat samen sporten weer eens iets anders is dan dat eeuwige filmpje kijken. Nieuwe sportieve activiteiten ondernemen zal ervoor zorgen dat je kwaliteiten te zien krijgt die je nog nooit eerder bij je partner zag, met de voordelen van dien. En ook als (eerste) date is iets sportiefs doen een uitdagende optie. Let echter wel, niet alle sporten lenen zich voor een date. Er samen keihard tegenaan gaan tijdens een cursus spinning, om vervolgens bezweet onder de douche te springen in gescheiden kleedkamers is misschien niet de meest romantische keuze. De vonk kan pas echt overslaan bij sporten die samenwerking en tederheid vereisen, zoals partnerdansen. En aangezien stijldansen zo afgezaagd is als de Spotted UB-pagina, blijft er maar één optie over: hofdansen.

Waar stijldansen ophoudt bij de rumba voor gevorderden gaat hofdansen net een stapje verder. Geen ordinaire blote jurkjes en uitdagende heupzwierigheid, maar sprookjesachtige Sissi-jurken en hoffelijke manieren waar onze eigen Prins Pils nog u tegen zou zeggen. Hofdansen is een elitesport bij uitstek waar je niet alleen de beginselen van de Chopinwals worden bijgebracht, maar ook de nodige etiquette. Of die etiquette vervolgens ook bruikbaar is, is overigens nog maar de vraag. De hoepeljurk maakt immers al jaren geen onderdeel meer uit van het tegenwoordige straatbeeld, dus leren zitten zonder dat een heer uitzicht heeft op die lekkere lange 18e-eeuwse lingerie is een lichtelijk gedateerde vaardigheid. De meeste Groningse heren zullen daarentegen wel een paar vaardigheden kunnen opsteken van deze hoffelijke sport.

Want in plaats van platte versiertrucs met de nodige betastingen wordt er bij hofdansen gebruik gemaakt van een meer subtiele manier van versieren. Wat tegenwoordig misschien zou worden afgedaan als ‘preuts gedrag’ is bij hofdansen nog de normaalste zaak van de wereld. Een oogcontactje hier, wat gewapper met een uitvouwbare waaier daar en het eerste contact is gelegd. Aan de heer vervolgens de taak om de begeerde dame ten dans te vragen. Dit gebeurt met een buiging en een kus op de hand van de vereerde dame. Hoewel, in ‘gelebber’ hebben de hof- dansters geen trek dus de kus op de hand van de dame is slechts toneelspel en vindt in werkelijkheid plaats op de duim van de heer in kwestie.

Het dansen zelf is vervolgens een uitvoering van Pride & Prejudice-achtige taferelen. Met vaak een wals als basis worden er verschillende dansen opgevoerd op muziek die varieert van Johann Strauss en Mozart tot de themesong van Pirates of the Caribbean. De illusie van een echte 18e-eeuwse dansaangelegenheid met kostuums, hoepeljurken en de authentieke muziek is echter alleen bij optredens compleet. Wie namelijk denkt dat er tijdens de trainingen al in de volledige kostuums wordt gedanst komt bedrogen uit, de trainingen zijn namelijk gewoon in een simpele jeans met een stoffig sweatshirt.

Deze kleding is ook wel nodig, want van de echte Casanova kostuums krijgen we het allemaal een beetje te warm. Hofdansen zou je kortom kunnen aanmerken als een sportieve aangelegenheid waarbij etiquette, manieren, zelfbeheersing en terughoudendheid gecombineerd worden met de passionele aspecten van de dans. De beheersing van deze vaardigheden in combinatie met een lekker lichaam door al dat walsen geven iedere liefdesverhouding nieuw vuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.