Hela hola, wat is dat op de deurmat?

Maandelijks vallen er zakken met post op onze deurmat. De postbode wordt er gek van. Deze brief willen we jullie niet onthouden. Sandra Beckerman is bursaal (student promovendus) archeologie. Omdat ze officieel student is, krijgt ze een stuk minder geld dan haar collegae promovendi die wel in dienst van de RuG zijn. Ze heeft destijds ingestemd met de functie omdat het een experiment van de RuG was. Nu claimt ze dat er nooit onderzocht is of het experiment geslaagd is. Was het wel een experiment? Of misschien een makkelijke manier om geld te besparen?

Geacht college van bestuur van de RUG,

Deze week besloot minister Jet Bussemaker van onderwijs om het wetsvoorstel om promovendi in de toekomst als student te zien in te trekken. Dit na een uitspraak van de Raad van State die stelt dat promoveren hierdoor onaantrekkelijker zou worden en het dus slecht zou zijn voor de wetenschap. De minister wil wel op kleine schaal experimenten toestaan om de effecten van de invoering in kaart te brengen. U reageerde direct dat u graag wilt experimenteren.

Ik concludeer dus maar dat u mijn nummer kwijt bent. Daarom laat ik u met deze brief weten dat mijn nummer 050-3636705 is. Ik werk (of in uw ogen studeer) in gebouw 1212 kamer 208, faculteit der Letteren, Groninger Instituut voor Archeologie. Bel me!

Waarom ik denk dat u mijn nummer bent vergeten? Heel eenvoudig: u zou wetenschapper moeten zijn. In de wetenschap kijken we als we een experiment doen wat de uitkomsten zijn en evalueren die. Het experiment promoveren als student loopt al jaren, het heet het bursalenstelsel. Ik ben bursaal. Al ruim drie jaar. Nooit heeft u contact opgenomen om de resultaten van het experiment te bespreken.

Wat zijn de uitkomsten: de normale promovendus krijgt een salaris, vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, bouwt pensioen op en heeft recht op WW.  De bursaal krijgt een beurs en heeft géén recht op WW, pensioen, vakantiegeld of een eindejaarsuitkering. Hoewel de universiteit ons als student ziet, doet de belastingdienst dat niet: met alle gevolgen van dien. Keiharde ongelijkheid.

Dit jaar worden de bursalen nog harder gepakt! Dit komt doordat we wél de verhoogde inkomstenbelasting mogen betalen maar niet het voordeel genieten van de verandering in de zorgverzekeringswet dat werknemers wel hebben. Ik vermoedde al dat dit ging gebeuren, maar hoorde niets van de universiteit, terwijl het toch al sinds kort na Prinsjesdag bekend is. Toen ik zelf contact opnam met ons aanspreekpunt over belastingzaken kreeg ik te horen dat ze  inderdaad hadden uitgerekend dat we 80 euro per maand minder overhouden maar: ‘we hebben instructies gekregen om dit niet op de website te zetten’.  Nog 80 euro per maand minder.  Dit komt neer op ca. 200 euro minder dan onze directe collega’s  die wel als werknemer worden gezien.

De resultaten van uw experiment zijn uitbuiting en rechtsongelijkheid. Is er ook een voordeel? Heeft mijn faculteit (Letteren) geen financiële problemen en meer promovendi? Het lijkt er niet op.

Ik zal mijn best doen om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek hoog te houden. Doet u dat dan ook en start geen nieuw experiment als u niet eens weet wat de resultaten van het eerste experiment zijn of niet het lef hebt om de resultaten (nog 80 euro minder per maand) te publiceren.

Met vriendelijke groet,

Sandra Beckerman
Bursaal archeologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.